Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: «Αερομαχίες» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Οδηγούν την κούρσα της ανάκαμψης του τουρισμού οι δύο χώρες, που ξεπέρασαν το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου τον αριθμό των διεθνών αφίξεων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, με βάση τη ForwardKeys.

Τουρισμός: «Αερομαχίες» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Ως ένας από τους πιο ανθεκτικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς αναδεικνύεται η Ελλάδα, η οποία, μαζί με την Τουρκία, οδηγεί την κούρσα της ανάκαμψης του τουρισμού στη Γηραιά Ηπειρο, με τα αεροπορικά ταξίδια στη νοτιοανατολική Ευρώπη να υπερβαίνουν σημαντικά τα προ πανδημίας επίπεδα κατά τους μήνες αιχμής της σεζόν.

Η Ελλάδα και η γειτονική Τουρκία ξεπέρασαν τα νούμερα του 2019, σημειώνοντας άνοδο των διεθνών αφίξεων κατά 2% και 9% αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της ForwardKeys.

Η Αλβανία, ένας μικρότερος προορισμός με μερίδιο κάτω από 1% ως προς τις αφίξεις ευρωπαϊκών πτήσεων, κατέγραψε διψήφια αύξηση κατά 28%, ενώ καμία άλλη χώρα που παραδοσιακά συγκεντρώνει το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον δεν σημείωσε ρυθμούς ανάκαμψης αντίστοιχους με εκείνους του 2019.

Συγκεκριμένα, η Σλοβενία κατέγραψε απόκλιση 7%, η Ισλανδία βρέθηκε στο μείον 8% και η Πορτογαλία στο -10%, πάντα σε σχέση με το τελευταίο έτος κανονικότητας πριν από την εμφάνιση της υγειονομικής κρίσης.

Στην κορυφή της λίστας των ευρωπαϊκών πόλεων με τις καλύτερες επιδόσεις βρέθηκε η Κωνσταντινούπολη, η οποία κατέγραψε περισσότερες αφίξεις πτήσεων κατά 2% και ακολούθησαν η Αθήνα με απόκλιση 7%, το Ρέικιαβικ και το Πόρτο με μείωση κατά 8% και η Μάλαγα με πτώση 13%.

Οι βασικές παράμετροι

Στους κύριους παράγοντες που συνέβαλαν στην επίτευξη ισχυρών επιδόσεων για την Τουρκία συμπεριλαμβάνονται η συνεχιζόμενη πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας και το άνοιγμα στη ρωσική αγορά, απ’ όπου έχουν απαγορευτεί οι απευθείας πτήσεις προς το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Το καλοκαίρι του 2019, οι Ρώσοι αντιπροσώπευαν το 4% των συνολικών αφίξεων στην Ευρώπη, ενώ το 2022 το ποσοστό αυτό μειώθηκε δραματικά. Από την άλλη, η Ελλάδα ενίσχυσε σημαντικά το προφίλ της ως τουριστικού προορισμούκαθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αποφεύγοντας να εφαρμόσει αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς στο πλαίσιο της νόσου Covid-19.

Βέβαια, οι ευρωπαϊκοί προορισμοί θα μπορούσαν να έχουν προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εάν η αεροπορική βιομηχανία ήταν σε θέση να ανταποκριθεί καλύτερα στην αύξηση της ζήτησης για ταξίδια στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Σε αυτή την περίπτωση, η ForwardKeys εκτιμά ότι η ανάκαμψη σε επίπεδο ενδοευρωπαϊκών κρατήσεων ως προς τις πτήσεις θα ήταν πέντε ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη.

Την ίδια στιγμή, με βάση σχετική έρευνα αναφορικά με τις χώρες προέλευσης των ταξιδιωτών, η Ελλάδα αποδεικνύεται ως η πιο ανθεκτική, με τις αναχωρήσεις για ευρωπαϊκούς προορισμούς το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου να παραπέμπουν σε επίπεδα του 2019. Ακολουθεί η Πολωνία με πτώση 9%, η Ισπανία με μείωση 12%, το Ηνωμένο Βασίλειο στο μείον 13%, η Δανία με πτώση 14% και η Πορτογαλία με μείωση 15%. Συνολικά, οι αναχωρήσεις εντός της Ευρώπης μειώθηκαν κατά 22%.

Η ισχυρότερη αγορά εκτός Ευρώπης ήταν οι ΗΠΑ, με πτώση μόλις 5% σε σχέση με το 2019. Ακολούθησαν η Κολομβία και το Ισραήλ, και οι δύο με πτώση 9%, η Νότια Αφρική με πτώση 10%, το Μεξικό στον μείον 12% και ο Καναδάς και το Κουβέιτ, και οι δύο με πτώση 13%. Συνολικά, οι εκτός της Γηραιάς Ηπείρου αγορές κατέγραψαν πτώση κατά 31%.

Οι προοπτικές

Και μπορεί ο υψηλός πληθωρισμός να δρα ανασταλτικά στις προοπτικές ανάκαμψης μετά την πανδημία, η τάση, ωστόσο, παραμένει θετική. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τα αεροπορικά ταξίδια σε ολόκληρη την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 26% σε σχέση με το 2019, ωστόσο, οι προοπτικές για τους επόμενους τρεις μήνες είναι καλύτερες, με την ψαλίδα να περιορίζεται στο 21%.

Για το συγκεκριμένο διάστημα, μάλιστα, οι κρατήσεις για την Τουρκία και την Ελλάδα σημειώνουν αύξηση σε ποσοστό 20% και 5% αντίστοιχα. Οι προορισμοί που έπονται, καταγράφοντας τον καλύτερο ρυθμό κρατήσεων, είναι αυτή τη στιγμή η Πορτογαλία με πτώση 3%, η Ισλανδία η οποία βρίσκεται στο μείον 7% και η Ισπανία με μείωση 15%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v