Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλεύρης: Φθινόπωρο και χειμώνας χωρίς αχρείαστα μέτρα

Είμαστε πλέον σε μια άλλη φάση της πανδημίας, είπε από τη ΔΕΘ ο υπουργός Υγείας. Το σύστημα άντεξε παρά τις προβλέψεις. Πάνω από 2,5 εκατ. πολίτες στον Προσωπικό Γιατρό. Ο απολογισμός έτους του υπ. Υγείας.

Πλεύρης: Φθινόπωρο και χειμώνας χωρίς αχρείαστα μέτρα
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Για φθινόπωρο και χειμώνα με μόνο τα απολύτως απαραίτητα μέτρα προστασίας και πάντα με γνώμονα την αποφυγή της πίεσης του συστήματος υγείας, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εγκαινιάζοντας το περίπτερο του υπουργείου στην 86η ΔΕΘ.

«Φέτος ερχόμαστε σε μια ΔΕΘ με διαφορετικούς όρους από αυτούς τους οποίους είχαμε ζήσει πέρυσι και πρόπερσι», σημείωσε, παρατηρώντας πως η παρουσία του στην έκθεση συμπίπτει με την συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη καθηκόντων του ίδιου και της σημερινής πολιτικής ηγεσίας. «Πλέον η πανδημία παραμένει και υπάρχει, αλλά είμαστε σε μια άλλη φάση. Την 1η Σεπτεμβρίου πέρυσι ο εμβολιασμένος πληθυσμός ήταν στο 50% και τώρα έχει φτάσει στο 80%, έχουμε αντιικά φάρμακα που καθημερινά στέλνουμε, έχουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα, έχουμε και διαφορετικές μεταλλάξεις λιγότερο θανατηφόρες και είμαστε πιο κοντά στην κανονικότητα», είπε και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό το λόγο, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, θα πάμε και το φθινόπωρο και τον χειμώνα χωρίς αχρείαστα μέτρα, παρά μόνο με τα απολύτως απαραίτητα που έχουμε αυτή τη στιγμή και πάντοτε με γνώμονα να μην πιέζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή του χρόνου που πέρασε, ο υπουργός ανέφερε πως τον περασμένο χειμώνα χρειάστηκε να γίνει ταυτόχρονα η διαχείριση της πιο δύσκολης φάσης της πανδημίας –με τη μετάλλαξη Δέλτα και στη συνέχεια την Όμικρον- συνδυαστικά με το άνοιγμα της οικονομίας. «Αυτομάτως ξέραμε ότι θα έφτανε στα όριά του το ΕΣΥ. Κάποιοι είχαν προβλέψει ότι θα είχαμε την κατάρρευση, ότι θα βρισκόταν κόσμος που θα διασωληνωνόταν σε πάρκινγκ. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε. Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, με πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά άντεξε», κατέληξε.

Προσωπικός γιατρός: 3.200 γιατροί και 2,5 εκατομμύρια πολίτες ως τώρα 

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Προσωπικός Γιατρός –με στόχο την πλήρη λειτουργία από  την 1/1/2023- προληπτικές εξετάσεις –που θα επεκταθούν πέραν αυτών που αφορούν τον καρκίνο του μαστού- και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή βρέθηκαν στο επίκεντρο των προσπαθειών της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στον πρώτο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της. Στο επόμενο στάδιο μπαίνει σε προτεραιότητα η δευτεροβάθμια και η στελέχωση των νοσοκομείων, είπε ο Θάνος Πλεύρης, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό στη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου του Υπουργείου Υγείας στην 86η ΔΕΘ.

Όπως είπε ο κ.Πλεύρης, στον χρόνο που προηγήθηκε, παράλληλα με την διαχείριση της πανδημίας:

- Ολοκληρώθηκε η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Η πανδημία μας δίδαξε ότι υπάρχει ένα τρομακτικό κενό, ότι ο κόσμος δεν ενημερώνεται νωρίς, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πίεση στο ΕΣΥ. Όλα τα στοιχεία μας έδειξαν ότι το 40% με 45% του κόσμου που πηγαίνει στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, αν είχε κάποιον γιατρό να τον συμβουλέψει δεν θα πήγαινε. Πλέον έχουμε μια πλήρη αναδιοργάνωση των Κέντρων Υγείας, μαζί με διασφαλισμένα κονδύλια 250 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα 157 Κέντρα Υγείας».

- Θεσμοθετήθηκε ο Προσωπικός Γιατρός. «Στον ένα μήνα εγγραφών ξεπεράσαμε τα 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας και 3.200 γιατρούς», είπε και πρόσθεσε πως το επόμενο τετράμηνο θα γίνει μια προσπάθεια πλήρους ενημέρωσης των πολιτών και των γιατρών ώστε από την 1/1 να έχουμε την πλήρη εφαρμογή του θεσμού. «Ένας γιατρός δωρεάν για όλους τους πολίτες, για αυτούς που μέχρι σήμερα έπρεπε να πάνε να πληρώσουν. Είναι η μεγαλύτερη κοινωνική πολιτική που μπορούμε να κάνουμε στον τομέα της υγείας», σημείωσε

- Προληπτικές εξετάσεις: Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στάλθηκαν 350.000 SMS σε γυναίκες στο πλαίσιο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και έγιναν χίλιες μαστογραφίες δωρεάν την εβδομάδα. «Μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα είμαστε έτοιμοι να πάμε και στα επόμενα στάδια, στον τράχηλο της μήτρας, παχέος εντέρου, καρδιαγγειακά και το μεγάλο πρόγραμμα που έχει να κάνει με την παιδική παχυσαρκία, γιατί δυστυχώς είμαστε πρώτη χώρα στην Ε.Ε. στην παιδική παχυσαρκία», ανέφερε.

- Μπήκε σε εφαρμογή το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, με δικαίωμα για πρώτη φορά στη γυναίκα να κάνει κρυοσυντήρηση των ωαρίων της όχι μόνο για ιατρικούς λόγους αλλά και κοινωνικούς. Επίσης, να μπορεί να κάνει κρυοσυντήρηση και χρήση χωρίς να χρειάζεται τη συναίνεση του συζύγου, και άλλες παρεμβάσεις που σχετίζονται με το όριο ηλικίας, την ανωνυμία του δότη κ.ά., που εξασφαλίζουν την δυνατότητα καλύτερης πρόσβασης στην ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

- Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, δόθηκε το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια να μπορούν να δίνουν αίμα, που ως τώρα απαγορευόταν, με δικαίωμα προσβασιμότητας σε όλες τις κατηγορίες των πολιτών που δεν είχαν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας

- Στο ίδιο διάστημα αναδιαρθώθηκε ο ΕΟΠΥΥ, ενισχύθηκαν ο ΕΟΔΥ και το ΕΚΑΒ

- Σε ό,τι αφορά τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, διασφαλίστηκαν 6.000 θέσεις για το 2022 για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και ο στόχος είναι να υπάρξει αντίστοιχος αριθμός και για το 2023. «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι 10.000 – 12.000 επικουρικοί που μπήκαν στο ΕΣΥ θα παραμείνουν μέσα από προκηρύξεις οι οποίες υπάρχουν και θα ανανεώνονται συνεχώς οι συμβάσεις τους. Έχουμε διασφαλίσει 350 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Δευτεροβάθμια και ένα μεγάλο κομμάτι αφορά την ψυχική υγεία, όπου θα έχουμε τη λειτουργία νέων μονάδων μέχρι το τέλος του χρόνου», κατέληξε ο κ.Πλεύρης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v