Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοιράζονται ενισχύσεις 1,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους

Στα 500 εκατ. ευρώ ο «μποναμάς» κατά της ακρίβειας για 2,3 εκατ. νοικοκυριά. 250 εκατ. ευρώ επιδότηση πετρελαίου στην αντλία. Μειωμένη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά 25 λεπτά.

Μοιράζονται ενισχύσεις 1,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους

Χριστούγεννα με «πακέτο» 500 εκατ. ευρώ θα κάνουν φέτος περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια ευάλωτα νοικοκυριά, με τη νέα επιταγή ακρίβειας -παρότι δεν βαφτίστηκε έτσι- να φτάνει τα 250 ευρώ ανά δικαιούχο και να δίνεται για συντάξεις κάτω των 800 ευρώ.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ και εξειδικεύει στις 10 το πρωί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενσωματώνουν πακέτο ενισχύσεων 1,2 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος μοιράζεται στα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά. Τον Δεκέμβριο, 2,3 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργοι θα λάβουν από 250 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηνιαία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών, μιάμιση δόση.

Τον ίδιο μήνα, τον Δεκέμβριο, αναμένονται και οι πρώτες πληρωμές επιδόματος θέρμανσης, με τους δικαιούχους φέτος να αυξάνονται σε 1,3 εκατομμύρια από περίπου 850.000 πέρυσι και τον συνολικό λογαριασμό να φτάνει στα 300 εκατ. ευρώ από 174 εκατ. ευρώ την προηγούμενη περίοδο.

Η παρέμβαση για τη θέρμανση θα είναι τριπλή. Για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα διπλασιάζεται. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, πρόκειται για «ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρισμού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης, όπου αυτό μπορεί να είναι εφικτό». Οι πληροφορίες που μετέδωσε από χθες το Euro2day.gr αναφέρουν πως δικαιούχοι της διπλής επιδότησης θα είναι και όλοι οι νέοι δικαιούχοι επιδότησης θέρμανσης μετά τη διεύρυνση των κριτηρίων.

Νωρίτερα, στην πρεμιέρα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επιδότηση στην αντλία προκειμένου να μειωθεί η τιμή του καυσίμου για όλους. Η επιδότηση, όπως έγραψε από χθες το Εuro2day.gr, θα είναι 25 λεπτά το λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ, με στόχο η τιμή του πετρελαίου να υποχωρήσει -με τα σημερινά δεδομένα- κοντά στο 1,30 ευρώ. Αθροιστικά η επιδότηση στην αντλία υπολογίζεται πως θα κοστίσει 250 εκατ. ευρώ. Πέρυσι, το πετρέλαιο θέρμανσης έκανε πρεμιέρα με μέση τιμή στο 1,16 ευρώ ανά λίτρο και στο κλείσιμο της σεζόν στις 15 Απριλίου η μέση τιμή ήταν στο 1,567 ευρώ ανά λίτρο.

Στη δέσμη μέτρων άμεσης εφαρμογής που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός περιλαμβάνονται ακόμη:

  1. Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στέγασης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Επιπλέον, για τους δικαιούχους φοιτητές που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα αυξάνεται στις 2.000 ευρώ ανά άτομο.
  2. Ένταξη επιπλέον 200.000 δικαιούχων στο πρόγραμμα Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή με συνολικό κόστος 140 εκατ. ευρώ (από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).
  3. Επιδοτήσεις 60 εκατ. ευρώ στους αγρότες για την απορρόφηση μέρους του πρόσθετου κόστους των λιπασμάτων και 89 εκατ. ευρώ σε 50.000 κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές.
  4. Διεύρυνση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους.
  5. Απαλλαγή από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων των οποίων οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης θα μετατραπούν από τους εργοδότες τους σε μόνιμες. Για τους επιτηδευματίες και τις μικρές επιχειρήσεις, προβλέπεται απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος του έτους κατά το οποίο θα αυξήσουν τον μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης.
  6. Η διευθέτηση αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων: η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης, η επέκταση της Μάχιμης 5ετίας και η νυχτερινή αποζημίωση, ενώ θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v