Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκρέκας: Όχι άλλες αυταπάτες για την ενεργειακή πολιτική κ. Τσίπρα

Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στο εύρος της στήριξης που παρέχουμε στους καταναλωτές λόγω της πανευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, υποστηρίζει.

Σκρέκας: Όχι άλλες αυταπάτες για την ενεργειακή πολιτική κ. Τσίπρα
«Για ακόμα μια φορά ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ένα «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης». Μοίρασε αφειδώς χρήματα που δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει πού θα τα βρει, επιχείρησε δυστυχώς να εξαπατήσει τους Έλληνες πολίτες με όσα είπε για τη ΔΕH και απέδειξε ότι δεν γνωρίζει την κυβερνητική μας πολιτική, αφού εξαγγέλλει ως δήθεν νέα, πολλά από τα προγράμματα της κυβέρνησής μας που ήδη υλοποιούνται», σχολιάζει ο υπουργός Ενέργειας μετά την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ. Συγκεκριμένα:

Θέλει και πάλι να οδηγήσει τη ΔΕH στη χρεοκοπία

Η κυβέρνησή του για την οποία δηλώνει σήμερα υπερήφανο, οδήγησε τη ΔΕH στο χείλος της χρεοκοπίας με ζημιές προ φόρων 848,9 εκατομμυρίων ευρώ το 2018, χωρίς ενεργειακή κρίση. Ο κ. Τσίπρας εξαγγέλλει «επανακρατικοποίηση» της ΔΕΗ, μιας ΔΕH που την άφησε ο ίδιος χρεοκοπημένη, με παράλληλη θέσπιση πλαφόν στη λιανική. Αυτό σηματοδοτεί ότι η διαφορά στο κόστος παραγωγής, που εξαρτάται από τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, από το κόστος πώλησης, θα επιβαρύνει απευθείας τον κρατικό Προϋπολογισμό. Εάν οι τιμές λιανικής οριστούν στα επίπεδα προ της κρίσης και με τις σημερινές τιμές φυσικού αερίου, αυτό σημαίνει δημοσιονομικό κόστος και αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος της χώρας 12 δισ. ευρώ ετησίως!

Δεν ήξερε, δεν ρωτούσε;

Πληροφορούμε τον κ. Τσίπρα τα ακόλουθα, που ευτυχώς γνωρίζουν καλά οι Έλληνες πολίτες:

1 Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στο εύρος της στήριξης που παρέχουμε στους καταναλωτές λόγω της πανευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης. Το γνωρίζει μέχρι και το Ινστιτούτο Bruegel, αλλά το αγνοεί ο κ. Τσίπρας.

2 Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θεσπίσαμε μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας. Το γνωρίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά το αγνοεί ο κ. Τσίπρας που εξαγγέλλει παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας με ανώτατο όριο τιμών και αποσύνδεση της χονδρεμπορικής τιμής από την τιμή φυσικού αερίου.

3 Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τετραπλασιάσει τον ρυθμό εγκατάστασης των ΑΠΕ. Το γνωρίζουν οι πολίτες, το αγνοεί ο κ. Τσίπρας, που εξαγγέλλει… αύξηση παραγωγής ενέργειας μέσω ΑΠΕ.

4 Το ίδιο συμβαίνει με την αποθήκευση ενέργειας και την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, που το γνωρίζουν οι πάντες, όχι όμως ο πολιτικός που θέλει να ξανακυβερνήσει τη χώρα.

5 Τα προγράμματα «εξοικονομώ» κι «εξοικονομώ- αλλάζω συσκευή» τα γνωρίζουν εκατομμύρια Έλληνες. Πώς γίνεται να τα αγνοεί ο κ. Τσίπρας; Το ίδιο ισχύει για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, τη χρηματοδότηση δήμων για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, τη δυνατότητα να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

6 Ενδεικτική είναι και η απόφαση του κ. Τσίπρα να φορολογήσει τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας. Μάλιστα «εκτιμά» ότι από όλα αυτά το κράτος θα ανακτήσει 3 δις ευρώ. Τον ενημερώνουμε ότι η κυβέρνηση ήδη από τον Ιούλιο ανακτά τα υπερέσοδα των εταιρειών αυτών με τον μηχανισμό που αποτελεί βάση για την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να δημιουργήσει τον δικό της, πανευρωπαϊκό μηχανισμό. Με τον ελληνικό μηχανισμό, σε μόλις 2,5 μήνες, έχουν ήδη εισπραχθεί 2 δισ. ευρώ και μέχρι τέλους του έτους αναμένεται να συλλεχθούν περί τα 5 δισ. ευρώ, χρήματα που κατευθύνονται απευθείας σε εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των πολιτών.

7 Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Κακή αντιγραφή υλοποιούμενης πολιτικής, καθώς μόλις τον προηγούμενο μήνα επεστράφη ο ΕΦΚ στους αγρότες.

Σαφώς ασαφής…

Ακούσαμε τον κ. Τσίπρα να εξαγγέλλει πομπωδώς ότι θα ορίσει ανώτατο όριο λιανικής ανά μεγαβατώρα. Δεν είπε όμως ποια θα είναι η ανώτατη τιμή της λιανικής στην ενέργεια. Ποιο είναι κύριε Τσίπρα το ανώτατο όριο λιανικής ανά μεγαβατώρα; Και σε ποιο ύψους θα τεθεί η διατίμηση στο φυσικό αέριο; Περιμένουμε απαντήσεις με ενδιαφέρον…

Συμπερασματικά, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε σήμερα μια πολιτική που περνά «θηλιά» στο λαιμό του Έλληνα φορολογούμενου, με εξαίρεση τα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης που αντέγραψε. Έτσι, έχασε άλλη μια ευκαιρία…

Σ. Φάμελλος: Αγωνία και αδιέξοδα...

«Καταλαβαίνουμε την αγωνία και τα αδιέξοδα του κ. Σκρέκα, ο οποίος εδώ και μήνες, με την υπογραφή του, επιλέγει να χαρίζει χρήματα των Ελλήνων καταναλωτών και φορολογούμενων στο καρτέλ ενέργειας, στηρίζοντας την αισχροκέρδεια και τις υψηλές τιμές, αλλά και το κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει όλη την αγορά λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας», απαντά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Σκρέκας φαίνεται ότι δεν έχει ιδέα για το γεγονός ότι εδώ και 12 μήνες οι πολίτες λαμβάνουν συχνά τετραπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος και δεκαπλάσιους λογαριασμούς φυσικού αερίου, και ότι πλέον χρειάζεται ένας μέσος μηνιαίος μισθός για να πληρώσει κάποιος τον ετήσιο λογαριασμό ρεύματος.

Ο κ. Σκρέκας δεν λέει φυσικά τίποτα για αυτό, όπως δεν έχει και κάτι να πει για το γεγονός ότι η κυβέρνησή του απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προστασία από τις ρευματοκοπές όσων δεν έχουν να πληρώσουν την καταχρηστική ρήτρα Μητσοτάκη, η οποία ακόμη και σήμερα συμπεριλαμβάνεται στους λογαριασμούς που παίρνουν οι πολίτες, και την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε άδικη, προχωρώντας στην τάχατες κατάργησή της.

Αντίστοιχα δεν έχει και τίποτα να πει για το νέο του μοντέλο τιμολόγησης, που οδήγησε σε πολλαπλάσιες τιμές ρεύματος και νέο κύμα αισχροκέρδειας των παρόχων, το οποίο μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο εκτιμάται σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε επίσης στον κ. Σκρέκα ότι από τα υπερκέρδη του καρτέλ ενέργειας της περιόδου Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, που ανέρχονται σε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν έχει φορολογηθεί ακόμη ούτε σεντ, καθώς ακόμη «μαγειρεύονται» για να αφαιρεθούν όλες οι πιθανές εκπτώσεις και να πέσουν οι ηλεκτροπαραγωγοί στα μαλακά.

Το πρόβλημα για τον κύριο Σκρέκα είναι ότι όλα τα παραπάνω τα ξέρουν πολύ καλά και τα βλέπουν στο λογαριασμό τους εδώ και πάνω από ένα χρόνο όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και επειδή όσο και να μετράνε τις οικονομίες τους δεν βγαίνει ο λογαριασμός με την ακρίβεια Μητσοτάκη, μετράνε τις μέρες για να φύγει αυτή η καταστροφική κυβέρνηση», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v