Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ζητούν οι διοργανωτές συνεδρίων από την κυβέρνηση

Η κατάργηση του ΦΠΑ, η ανάπτυξη μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου, χωρητικότητας άνω των 5.000 ατόμων, και η δημιουργία Μητρώου συνεδρίων βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του HAPCO & DES. Ζήτηση για συνέδρια στην Ελλάδα μέχρι το 2026.

Τι ζητούν οι διοργανωτές συνεδρίων από την κυβέρνηση

Την κατάργηση του ΦΠΑ (ή την άμεση επιστροφή του) για εκδηλώσεις συνδέσμων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, έτσι ώστε ο συνεδριακός τουρισμός της Ελλάδας να καταστεί ανταγωνιστικός έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ζητεί, μεταξύ άλλων, ο HAPCO & DES (Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων και Destination Event Specialists).

Με δεδομένο, δε, ότι σε ανταγωνίστριες της Ελλάδας χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ο αντίστοιχος φόρος έχει καταργηθεί, ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι η απαλλαγή των εκδηλώσεων που διοργανώνουν εταιρείες του εξωτερικού από τον ΦΠΑ θα ενισχύσει τη θέση της χώρας μας στη διεκδίκηση συνεδρίων.

Στην ίδια κατεύθυνση και με στόχο την προσέλκυση στην Ελλάδα μεγαλύτερων σε αριθμό συμμετεχόντων συνεδρίων, ο HAPCO & DES προτάσσει την ανάπτυξη ενός μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου στην Αθήνα, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει συνέδρια και διοργανώσεις δυναμικότητας άνω των 5.000 ατόμων.

«Η χώρα μας διαθέτει αξιόλογες συνεδριακές υποδομές στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης και στην περιφέρεια, παρόλα αυτά οι ανάγκες μας δεν καλύπτονται. Πολλές διεθνείς ενώσεις που επιθυμούν να αναθέσουν συνέδριά τους στην Ελλάδα μάς έχουν αποκλείσει από τη λίστα επιλογών τους», επεσήμανε η Σίσσυ Λυγνού, πρόεδρος του HAPCO & DES, τονίζοντας ότι τέτοιου βεληνεκούς υποδομές θα μπορούσαν να ανεβάσουν την Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη, αλλά και στον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη, δημιουργώντας παράλληλα επιπλέον έσοδα και θέσεις απασχόλησης. Αλλωστε, με βάση τα επίσημα στοιχεία, ένας συμμετέχων σε επαγγελματική εκδήλωση μπορεί να δαπανήσει έως και 7 φορές περισσότερο σε σχέση με τον απλό τουρίστα.

Ως «απαραίτητο εργαλείο» για την ανάδειξη της δυναμικής του συνεδριακού τουρισμού χαρακτήρισε, την ίδια στιγμή, η Σ. Λυγνού τη δημιουργία ενός Μητρώου Συνεδρίων, στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα, ενώ έμφαση έδωσε η πρόεδρος του HAPCO & DES και στην ανάγκη στοχευμένης προβολής του κλάδου, ο οποίος, όπως τόνισε, συμβάλλει σημαντικά στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Σ. Λυγνού στους περιορισμούς που θέτουν με εγκυκλίους ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) και ο ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) για τη διοργάνωση ιατρικών επιστημονικών συνεδρίων. «Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν τηρείται η διαδικασία έγκρισης ιατρικών συνεδρίων από αντίστοιχο ΕΟΦ. Οι συγκεκριμένες εγκύκλιοι δημιουργούν σοβαρά εμπόδια στην εύρυθμη οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και της χώρας γενικότερα. Επιπλέον, οι περιορισμοί αυτοί σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν αρνητική εικόνα στους διεθνείς φορείς, που επιθυμούν να οργανώσουν συνέδριο στη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, εστίασε στην ανάγκη αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης αλλά και της στοχευμένης εκπαίδευσης για event management/συνεδριακό τουρισμό, που απουσιάζει παντελώς από το πλάνο της ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς επίσης και στην επιδότηση εταιρειών οργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων για την εκπαίδευση στελεχών και τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Ζήτηση μέχρι το 2026

Ευοίωνα είναι, την ίδια στιγμή, τα πρώτα μηνύματα για την πορεία του συνεδριακού τουρισμού το 2023, με τα έσοδα που προέρχονται από τον κλάδο για το 2022 να εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα επίπεδα του 2019, όταν είχαν ανέλθει σε 1,7 δισ. ευρώ.

«Τα σημάδια είναι ευοίωνα για το μέλλον. Υπάρχουν κρατήσεις μέχρι το 2026 και αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στη διεκδίκηση συνεδρίων για τα επόμενα χρόνια, γιατί τα διεθνή συνέδρια διοργανώνονται κάθε 2 ή 4 χρόνια. Το 2023 προμηνύεται μία καλή χρονιά», τόνισε η Ζένια Κερασίδου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου HAPCO & DES.

«Ο κλάδος τα προηγούμενα χρόνια, εκείνα της υγειονομικής κρίσης, δέχθηκε τεράστιο πλήγμα, ωστόσο, κατάφερε το 2022 και βγήκε μπροστά. Η φετινή ήταν μια πολύ καλή χρονιά, γιατί ο συνεδριακός τουρισμός πήρε το rebound και καταφέραμε να φιλοξενήσουμε πολύ σημαντικές διοργανώσεις. Τώρα “χτίζουμε” για το μέλλον», επεσήμανε η Σ. Λυγνού.

Ενδεικτικό της σημασίας του συνεδριακού τουρισμού είναι το γεγονός ότι για την πραγματοποίηση ενός συνεδρίου εμπλέκονται πάνω από 50 επαγγέλματα. Για ένα συνέδριο 1.500 ατόμων, διάρκειας 3-4 ημερών, ο άμεσος τζίρος εκτιμάται σε 1-5 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική κατά κεφαλή δαπάνη διαμορφώνεται σε 1.000-7.000 ευρώ. Αντίστοιχα, για ένα 3ήμερο εταιρικό meeting 500 ατόμων, ο άμεσος τζίρος διαμορφώνεται σε 800.000-1,5 εκατ. ευρώ και η συνολική μέση δαπάνη ανά άτομο εκτιμάται σε 1.500-4.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ενωσης Συνεδρίων (ICCA - International Congress and Convention Association), το 2021 η Ελλάδα βρέθηκε στη 10η θέση στον ευρωπαϊκό συνεδριακό χάρτη και στη 17η παγκοσμίως, ενώ η Αθήνα τερμάτισε στην 6η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην 8η σε διεθνές. Αντίστοιχα, η Θεσσαλονίκη βρέθηκε στην 32η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην 47η θέση παγκοσμίως.

Σε σχέση με την άμεση επίδραση που έχει ο συνεδριακός τουρισμός στις οικονομίες κάθε χώρας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 47η θέση με 1,1 δισ. δολάρια εισόδημα, με την Ισπανία να κατατάσσεται 12η, με 12 δισ. δολάρια, και την Πορτογαλία 32η με 2,6 δισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v