Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΑΙΠΕΔ: Τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας στην ατζέντα την Πέμπτη

Εν αναμονή υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον Λιμένα Αλεξανδρούπολης το δ.σ. του Ταμείου. Αποσφραγίζονται οι τρεις οικονομικές προσφορές και για τον Λιμένα Ηγουμενίτσας. Ποιοι είναι οι επίδοξοι μνηστήρες. Οι επόμενοι διαγωνισμοί ιδιωτικοποίησης.

ΤΑΙΠΕΔ: Τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας στην ατζέντα την Πέμπτη

Τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές των ενδιαφερομένων όσον αφορά την αποκρατικοποίηση του 67% του Λιμένος Αλεξανδρούπολης αναμένει την Πέμπτη το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα και με την τελευταία προγραμματισμένη προθεσμία για τον εν λόγω διαγωνισμό. 

Υπενθυμίζεται ότι στην τελική φάση του σχετικού διαγωνισμού έχουν προκριθεί η Quintana Infrastructure & Development, η κοινοπραξία Cameron SA-Goldair Cargo AE-Bollore Africa Logistics, η κοινοπραξία International Port Investments Alexandroupolis, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group - Euroports - EFA Group και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. Εφόσον δεν υπάρξει νέα αναβολή, την Πέμπτη μένει να εμφανιστεί το τελικό δεσμευτικό ενδιαφέρον των υποψηφίων για τη λιμενική υποδομή που έχει βαρύνουσα οικονομική αλλά και γεωστρατηγική σημασία.

Την Πέμπτη αναμένεται επίσης η αποσφράγιση των τριών οικονομικών προσφορών για την απόκτηση πλειοψηφικού μετοχικού ποσοστού (67%) και του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, όπου την υποδομή διεκδικούν οι κοινοπραξίες ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., GRIMALDI EUROMED S.p.A. - MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ και ο ΟΛΘ.

Μετά την αποσφράγιση και εφόσον η απόκλιση οικονομικών προσφορών δεν ξεπερνά το 20% (αναδεικνύοντας έναν επικρατέστερο πλειοδότη), το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει βελτιωτικές προσφορές, κατά τη συνήθη διαδικασία.

Παράλληλα, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ωριμάζει τους διαγωνισμούς για την πώληση ποσοστών σε ενδιαφερόμενους επενδυτές και για τα λιμάνια Ηρακλείου και Βόλου.

Για το Ηράκλειο, αρχικό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι Olete Limited, κοινοπραξία Gray Pier Heraklion Port που συγκροτείται από τις εταιρείες Καράτζης και Κυριακίδης Μάρμαρα, κοινοπραξία Grimaldi Euromed S.p. A. - Μινωϊκές Γραμμές Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία, κοινοπραξία Portek International Private Limited - GRH Cruise Port Fianance Ltd, κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις ΑΕ - Αttica Group, κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ - Aviareps Hellas A.E., κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΟΝ ΑΕ - Goldenstep Shipping Limited, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης και ΤΕΚΑΛ.

Τα τεύχη της ιδιωτικοποίησης αναμένεται να δοθούν μέσα στον Οκτώβριο στους 8 υποψήφιους επενδυτές, προκειμένου να εκκινήσει η δεύτερη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023.

Σε ό,τι αφορά τον Λιμένα Βόλου, το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε διαδικασία ανάδειξης τεχνικού και νομικού συμβούλου, προκειμένου να προχωρήσει στον σχετικό διαγωνισμό αποκρατικοποίησης μέσα στο 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v