Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οργή στους ηλεκτροπαραγωγούς φυσικού αερίου για το νέο τέλος

Στα... κάγκελα οι ηλεκτροπαραγωγοί για το νέο τέλος των 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα. «Περίμεναν να ανακοινώσουμε πρώτα τις τιμές, ποιος θα σηκώσει το κόστος;» υποστηρίζουν. Γιατί θεωρούν ότι η επιβολή του είναι παράνομη.

Οργή στους ηλεκτροπαραγωγούς φυσικού αερίου για το νέο τέλος

Ως «κεραυνός εν αιθρία» εκλαμβάνεται από τους ηλεκτροπαραγωγούς φυσικού αερίου η νέα επιβάρυνσή τους που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ούτε τη γνώριζαν εκ των προτέρων ούτε την ανέμεναν. Πολύ περισσότερο, όπως λένε παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο Euro2day.gr, έρχεται να προστεθεί στις άλλες αφαιμάξεις, όπως χαρακτηρίζουν την επικείμενη φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» κερδών και το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά.

Οι ηλεκτροπαραγωγοί θεωρούν ότι το τέλος των 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα που καλούνται να καταβάλουν είναι παράνομο, γιατί δεν προβλέπεται από το Repower EU και επιπλέον δεν προηγήθηκε συνεννόηση και έγκριση από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Αντιβαίνει, λένε, όχι μόνον στις συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού με τις υπόλοιπες εταιρείες στην Ευρώπη αλλά και στην εγχώρια αγορά, καθώς δεν περιλαμβάνει άλλες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής όπως, τους λιγνίτες ή τα νερά.

«Πρόκειται για ελληνική πρωτοτυπία», τόνισε εκπρόσωπος μεγάλου ενεργειακού ομίλου. «Δεν έχει δικαίωμα η ελληνική κυβέρνηση να επηρεάζει τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, χωρίς να ενημερώσει πρώτα τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.», πρόσθεσε ο ίδιος.

Καταλογίζουν, επίσης, οι ηλεκτροπαραγωγοί στο αρμόδιο υπουργείο «συμπεριφορά που δεν είναι τίμια», γιατί φρόντισε να ανακοινώσει την επιβολή του τέλους μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από τους προμηθευτές των τιμών προμήθειας για τον Οκτώβριο. «Περίμενε να δώσουμε πρώτα τις τιμές, γιατί προφανώς γνώριζε ότι αν το ξέραμε εκ των προτέρων, θα ήταν διαφορετικές εκ των πραγμάτων. Ποιος θα σηκώσει αυτό το κόστος;», ειπώθηκε.

Παρά το γεγονός ότι το ΥΠΕΝ δεν διευκρίνισε στις χθεσινές ανακοινώσεις του, μαζί με τις νέες κλιμακωτές επιδοτήσεις, πώς θα εισπράττεται το τέλος αυτό, οι ηλεκτροπαραγωγοί εκτιμούν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα προστεθεί στο υφιστάμενο πλαφόν για το φυσικό αέριο, το οποίο θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί, χωρίς να είναι γνωστός και ο χρόνος έναρξης της ισχύος του νέου μέτρου.

«Μας έχει γονατίσει η κυβέρνηση, είναι απανωτά τα χτυπήματα», είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος άλλου ενεργειακού ομίλου, μιλώντας για «λαϊκισμό που δεν συνάδει με το φιλελεύθερο προφίλ της».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v