Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρ. Σταϊκούρας: Στα 220 δισ. ευρώ θα φτάσει το ΑΕΠ το 2023

Ο υπουργός, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, τόνισε ότι τη φετινή χρονιά το ΑΕΠ της χώρας θα κλείσει στα 210 δισ. ευρώ, ενώ το 2023 θα φτάσει τα 220 δισ. ευρώ. Ζήτησε από τράπεζες και servicers ταχύτερη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Χρ. Σταϊκούρας: Στα 220 δισ. ευρώ θα φτάσει το ΑΕΠ το 2023

Άλμα ΑΕΠ στα 210 δισ. ευρώ φέτος και στα 220 δισ. ευρώ το 2023 προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις, τις οποίες μετέφερε στο συνέδριο του Economist ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5,3% φέτος και λίγο πάνω από 2% το επόμενο έτος, σε συνδυασμό με πολιτικές που διασφαλίζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, οι επιδόσεις αυτές συνοδεύονται από ιστορικά ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και εξαγωγών, με παράλληλη πτώση της ανεργίας κατά έξι μονάδες σε σχέση με το 2019 και δραστική συρρίκνωση των κόκκινων δανείων, μέτωπο στο οποίο παρότι καταγράφονται θετικές επιδόσεις, χρειάζεται, όπως είπε, περαιτέρω επιτάχυνση.

Πρέπει να αυξήσουν ταχύτητες οι τράπεζες και οι servicers σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, τόνισε ο υπουργός.

Δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας, μίλησε για την ανάγκη να μην υποθηκευτεί το αύριο της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι κρίσιμο να υπάρχουν πολιτικές που προάγουν τη βιωσιμότητα.

Επεσήμανε ότι υπάρχουν προκλήσεις αλλά δημιουργούνται και ευκαιρίες. Τα τελευταία τρία χρόνια, η ελληνική οικονομία πέτυχε επιδόσεις που εκπλήσσουν ευχάριστα και καλλιεργούν βάσιμες προσδοκίες. Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι η χώρα μπορεί να μπει σε ένα περιβάλλον βιώσιμης ανάπτυξης για το σύνολο της κοινωνίας, υπογράμμισε.

Ειδικότερα, ο υπουργός τόνισε ότι η ελληνική οικονομία εκπέμπει ασφάλεια, σταθερότητα και αυτοπεποίθηση, όπως αποδεικνύουν τα εξής δεδομένα:

1ον. Το ΑΕΠ αυξάνεται ισχυρά.

Στην «καρδιά» της ενεργειακής κρίσης, η οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, σχεδόν διπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η εκτίμηση αναθεωρείται ανοδικά, στο 5,3% για το 2022, από αρχική εκτίμηση 3,1%. Την ίδια περίοδο, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εκτιμάται στο 3,1%. Με τα σημερινά δεδομένα, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στα 210 δισ. ευρώ το 2022 και στα 220 δισ. ευρώ το 2023!

2ον. Η ανάπτυξη στηρίζεται και στην εντυπωσιακή αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Εφέτος, εκτιμάται ότι σε συνέχεια της περυσινής, και σε επίπεδα-ρεκόρ χρονιάς, θα έχουμε νέα ιστορική επίδοση στις άμεσες ξένες επενδύσεις και τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Ειδικότερα:
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν στα 5 δισ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας εικοσαετίας.

Η ανοδική πορεία συνεχίζεται το 2022, αφού το 1ο εξάμηνο αυτές έχουν ξεπεράσει το 90% του προηγούμενου έτους. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στο 41% του ΑΕΠ το 2021, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα.

Σήμερα η Ελλάδα εξάγει περισσότερο από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ έχει αυξήσει εντυπωσιακά τις εξαγωγές σε αγαθά υψηλής τεχνολογίας.

3ον. Η ανεργία συρρικνώνεται.

Έχοντας υποχωρήσει περίπου 6 μονάδες, σε σχέση με το 2019, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, με σημαντικότερη μείωση του επιπέδου ανεργίας των νέων και των γυναικών.

4ον. Τα «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών μειώθηκαν σημαντικά.

Διαμορφώθηκαν, στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 2022, στα 14,8 δισ. ευρώ ή στο 10% του συνόλου των δανείων, από 75,3 δισ. ευρώ, ή 44% του συνόλου, τον Ιούνιο του 2019.

5ον. Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας ενισχύονται.

Η χώρα εξήλθε από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, προπλήρωσε το σύνολο των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναβαθμίστηκε 11 φορές τα τελευταία τρία χρόνια -4 εξ αυτών μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία-, επέστρεψε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και προσεγγίζει την επενδυτική βαθμίδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v