Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αθώοι Χριστοφοράκος και οι 19 κατηγορούμενοι για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που έκρινε την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, απάλλαξε τους 20 κατηγορούμενους με το σκεπτικό ότι δεν αποδείχτηκε ή υπήρξαν αμφιβολίες ότι αύξησαν με παράνομο τρόπο τα έσοδά τους από τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ.

Αθώοι Χριστοφοράκος και οι 19 κατηγορούμενοι για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens

«Αυλαία» μετά από 15 χρόνια δικαστικής διερεύνησης στην υπόθεση για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Αθώοι οι 20 κατηγορούμενοι. 

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που έκρινε την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, απάλλαξε τους 20 κατηγορούμενους στην υπόθεση, με το σκεπτικό ότι δεν αποδείχτηκε ή υπήρξαν αμφιβολίες ότι αύξησαν με παράνομο τρόπο τα έσοδά τους από τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟTΕ.

Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία, για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και έπαυσε η ποινική δίωξη λόγω 20ετίας σε επιμέρους πράξεις.

Το σκεπτικό του δικαστηρίου είναι ότι δεν αποδείχτηκε ή υπήρξαν αμφιβολίες ότι οι κατηγορούμενοι αύξησαν με παράνομο τρόπο τα έσοδά τους από τη σύμβαση 8002 ψηφιοποίησης του ΟTΕ, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας Siemens.

Ο μόνος κατηγορούμενος ο οποίος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατηγορίες είναι ο Χρήστος Καραβέλας, ο οποίος εξακολουθεί να καταζητείται και ουδέποτε άσκησε έφεση στην πρωτόδικη καταδίκη των 15 ετών που του είχε επιβληθεί. 

Αναλυτικά η απόφαση του δικαστηρίου:

Μιχαήλ Χριστοφοράκος: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Πρόδρομος Μαυρίδης: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Αλέξανδρος Αθανασιάδης: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Karl Friedrich Eduard PIERER Von ESCH: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις μεταγενέστερες πράξεις αθώος ομόφωνα.

Thomas GANSWINDT: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Jörg Michael KUTSCHENREUTER: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Reinhard Herbert SIEKACZEK: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Wolfgang Paul Wilhelm RUDOLPH: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις μεταγενέστερες αθώος ομόφωνα.

Heinz Wolfgang Ernst Keil Von JAGEMANN: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Franz Joseph RICHTER: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Γιώργος Σκαρπέλης: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις, λόγω παραγραφής.

Νικόλαος ΝΙΝΤΟ: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις, λόγω παραγραφής.

Γιώργος Αργυρόπουλος: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις, λόγω παραγραφής.

Δημήτριος Κουβάτσος: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Παναγιώτης Νικάκης: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Γιώργος Καλδής: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.

Αλέξανδρος Λέτσας: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.

Φάνης Λυγινός: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.

Jean Claude OSWALD: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.

Μάρθα Δημητριάδη-Καραβέλα: Αθώα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v