Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 13% στην κατανάλωση ρεύματος έφερε η ακρίβεια

Σημαντική μείωση καταγράφηκε τους καλοκαιρινούς μήνες στην κατανάλωση ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ. Πώς μοιράζονται τα μερίδια αγοράς μεταξύ των προμηθευτών ρεύματος. Η εικόνα στο μέτωπο της παραγωγής.

Πτώση 13% στην κατανάλωση ρεύματος έφερε η ακρίβεια

«Κόβουν» τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος οι καταναλωτές, με τον φόβο των δυσβάστακτων τιμολογίων. Το πιστοποιούν τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον Αύγουστο, μήνα που παραδοσιακά η κατανάλωση εκτοξεύεται.

Η ζήτηση, σύμφωνα με το μηνιαίο Δελτίο για τον προηγούμενο μήνα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διαχειριστής, είναι μειωμένη κατά 13% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η τάση αυτή εμφανίζεται ουσιαστικά από τον Ιούνιο, παγιώνεται τον Ιούλιο και κορυφώνεται τον Αύγουστο, ενώ προεξοφλείται ότι θα έχει και συνέχεια.

Ειδικότερα, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο ανήλθε σε 4.641 GWh, μειωμένη κατά 13%, με τον Ιούλιο η μείωση να φθάνει το 11,02%. Με την είσοδο στους θερινούς μήνες, τον Ιούνιο, η ζήτηση εμφανίζεται σχεδόν σταθερή, η αύξηση κατά περίπου 1,5% θεωρείται αμελητέα για μια περίοδο που παραδοσιακά παίρνει την ανιούσα. Όλες οι ενδείξεις λένε ότι η τάση του περιορισμού της κατανάλωσης ηλεκτρικού θα συνεχιστεί και στους επόμενους μήνες, ακόμη και τους χειμερινούς. Οι καταναλωτές φαίνεται ότι εξαναγκάζονται επί της ουσίας σε εξοικονόμηση ρεύματος, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την έκθεσή τους στο δυσθεώρητο κόστος της ενέργειας, που δεν προβλέπεται να αποκλιμακώνεται σύντομα.

Η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο εδράζεται και σε έναν ακόμη λόγο. Από τον προηγούμενο μήνα ξεκίνησε ο διαφορετικός τρόπος τιμολόγησης της προμήθειας. Οι νέες τιμές, που έχουν ενσωματωμένες και τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, παρουσιάζουν σταθερή ανοδική πορεία, απαιτώντας όλο και μεγαλύτερες επιδοτήσεις από την πολιτεία. Ενδιαφέρον, συνεπώς, θα έχουν τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τη ζήτηση του Σεπτεμβρίου, οπότε οι τιμές ξέφυγαν ακόμη πιο πάνω.

Αντίθετα με τη ζήτηση, η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο παρουσιάζει αύξηση κατά 5,56% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2021 και διαμορφώνεται σε 5.002 GWh. Η υπερβάλλουσα παραγωγή, σε σχέση με τη ζήτηση, εξυπηρέτησε τις εξαγωγές, που ήταν αυξημένες κατά 328,16% (636 GWh), ενώ οι εισαγωγές καταγράφουν κάμψη κατά 62,84% (275 GWh). Έτσι, το ισοζύγιο των διασυνδέσεων τον Αύγουστο εμφανίζεται με αρνητικό πρόσημο (-361 GWh).

Το φυσικό αέριο, ως καύσιμο, κυριάρχησε στην ηλεκτροπαραγωγή του Αυγούστου, με ποσοστό περίπου 43%, με τη συμμετοχή των λιγνιτών να φθάνει περίπου στο 16%. Οι ΑΠΕ (συστήματος και δικτύου) ήταν στη δεύτερη θέση, με 32,6%. Περιορισμένη συμμετοχή είχαν τα νερά, μόλις στο 8,6%. Σε ό,τι αφορά, όμως, το μείγμα της συμβατικής παραγωγής, το φυσικό αέριο εκτινάσσεται στο 63,6%, οι λιγνίτες συμμετέχουν με περίπου 24% και τα νερά σχεδόν 13%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο 8μηνο Ιανουάριος-Αύγουστος, οι ΑΠΕ καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στην ηλεκτροπαραγωγή, με 37,5%, ενώ το φυσικό αέριο ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 37,2%. Ο λιγνίτης εμφανίζει στο διάστημα αυτό μικρότερη συμμετοχή, στο 11,3%, με τα υδροηλεκτρικά να διατηρούν σταθερό το μερίδιό τους (8,6%).

Η μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από τη χαμηλή τάση, δηλαδή τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις (67,42%) και ακολουθεί η μέση τάση με 20,33% και τέλος, η υψηλή με 12,25%.

Τη μερίδα του λέοντος στην υψηλή τάση έχει η ΔΕH, με 84%, με δεύτερη την Elpedison με 14,4%. Η ΔΕΗ προηγείται και στη χαμηλή και στη μέση τάση (66,1% και 41,6% αντίστοιχα), ενώ τα μερίδια των υπόλοιπων εκπροσώπων φορτίου διαφοροποιούνται στις δύο αυτές κατηγορίες. Η Mytilineos είναι δεύτερη στη χαμηλή τάση (6,2%), όπως και στη μέση τάση (15%). Η Elpedison είναι πέμπτη κατά σειρά στη μέση τάση (6,8%) και τέταρτη στη χαμηλή τάση (4,6%). Η ΗΡΩΝ είναι τρίτη στη μέση και στη χαμηλή τάση (13,2% και 5,7%, αντίστοιχα).

Συνολικά, στην προμήθεια ρεύματος, η ΔEΗ έχει την πρωτοκαθεδρία με μερίδιο 63,3% και ακολουθούν η Mytilineos με 7,29%, η ΗΡΩΝ με 6,66%, η Elpedison με 6,26%, η NRG με 4,44%, η Vatt & Volt με 2,22%, η Φυσικό Αέριο με 2,08%, η Volterra με 1,99%, η ΖΕΝΙΘ με 1,98% και η Volton με 1,35%. Όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν ποσοστά κάτω του 1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v