Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς νέο διαγωνισμό για το Θριάσιο ΙΙ

Τις διαδικασίες προετοιμασίας των τευχών δημοπράτησης για επανάληψη του διαγωνισμού, που κατέστη άγονος, έχει ξεκινήσει το ΥΠΟΜΕ.

Προς νέο διαγωνισμό για το Θριάσιο ΙΙ

Στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την παραχώρηση του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και Σταθμού Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ), γνωστού ως «Θριάσιο ΙΙ» προχωρά το Υπ. Υποδομών και Μεταφορών, μετά την κήρυξη ως άγονης προηγούμενης διαδικασίας αξιοποίησης της έκτασης.

Η διαδικασία αφορούσε στην τριακονταετή παραχώρηση της έκτασης, όπου έχουν αναπτυχθεί εμπορευματικός σιδηροδρομικός σταθμός και σταθμός διαλογής, κυριότητας του ΟΣΕ, και στην οποία ως ενδιαφερόμενοι είχαν αρχικώς εμφανιστεί από κοινού, η Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και η DAMCO, εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου, χωρίς ωστόσο να υποβάλλουν δεσμευτική προσφορά.

Το Θριάσιο ΙΙ, έκτασης 1.450 στρεμμάτων προορίζεται ώστε να αξιοποιηθεί ως logistics center, αξιοποιώντας και τις υφιστάμενες υποδομές. Η σύμβαση παραχώρησης – εφόσον δεν υπάρξει ουσιώδης αλλαγή του αρχικού διαγωνισμού – έχει ως αντικείμενο την εκτέλεση του τεχνικού έργου (ολοκλήρωση μελετών, κατασκευή έργων και προμήθεια εξοπλισμού) του σιδηροδρομικού σταθμού, καθώς και την παροχή των υπηρεσιών, τη λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του κατά τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης. Για την ολοκλήρωση του συνόλου του Ε.Σ.Σ.Σ.Δ.Ι. εκκρεμούν εργασίες κατασκευής κτιρίων και προμήθειας και εγκατάστασης ειδικού εξοπλισμού τις οποίες θα αναλάμβανε να εκτελέσει ο παραχωρησιούχος..

Όπως αναφέρεται και στη σχετική απόφαση του υπουργείο για την επανάληψη του διαγωνισμού, η σύμβαση παρακολουθείται στενά από την Κομισιόν, καθώς η Ε.Ε. συγχρηματοδοτεί την επένδυση.

Υπενθυμίζεται, ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η ψήφιση από τη Βουλή της σύμβασης για το «Θριάσιο Ι» , επένδυση της ΘΕΚ ΑΕ (ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – όμιλος Goldair). Αφορά στη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου σε έκταση 588 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ, με την κοινοπραξία να αναμένεται να προχωρήσει στην κατασκευή 120.000 τ.μ. και να εκμεταλλευτεί τις υποδομές για περίοδο 37 ετών. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε σχεδόν 158 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v