Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μαξιλάρι» στην ύφεση οι καταθέσεις των νοικοκυριών

Αυξημένες κατά 3 δισ. ευρώ στο 8μηνο οι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών, παρά τον διψήφιο πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση. Το «μαξιλάρι» των 21,3 δισ. και οι κραδασμοί.

«Μαξιλάρι» στην ύφεση οι καταθέσεις των νοικοκυριών

Συνεχίστηκε και τον Αύγουστο η αύξηση των καταθέσεων των ελληνικών νοικοκυριών στις εγχώριες τράπεζες, κόντρα στις επιπτώσεις του αυξημένου ενεργειακού κόστους και του διψήφιου πλέον πληθωρισμού.

Ειδικότερα, τα νοικοκυριά «έβαλαν στην άκρη» τον Αύγουστο επιπλέον 580 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τις τραπεζικές τους καταθέσεις κατά τρία περίπου δισ. ευρώ από την αρχή της φετινής χρονιάς και κατά 21,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την προπανδημική περίοδο (Δεκέμβριος 2019)!

Ειδικότερα, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, το σύνολο των καταθέσεων των νοικοκυριών διαμορφώθηκε στο τέλος Αυγούστου στα 137,979 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 24,12 δισ. (ή ποσοστό μόλις 17,5%) ήταν τοποθετημένα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, λόγω των οριακών προσφερόμενων επιτοκίων.

Συσχετίζοντας άλλα στοιχεία όπως για παράδειγμα τα σαφώς αυξημένα φέτος φορολογικά έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου, παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την διεύρυνση των καταθέσεων στην ανάπτυξη που σημειώνει από την αρχή του έτους η ελληνική οικονομία, με τη συνδρομή της βελτιωμένης δραστηριότητας στον εισερχόμενο τουρισμό.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι οι καταθέσεις συνεχίζουν να ανεβαίνουν παρά τα όσα επισήμανε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας περί «καταπιεσμένης ζήτησης», εννοώντας το έλλειμμα κατανάλωσης και επενδύσεων που είχε προηγηθεί την προηγούμενη διετία (και εκδηλώνεται φέτος) εξ’ αιτίας της πανδημίας και των σχετικών περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «διαψεύσθηκαν για έναν ακόμη μήνα, όσοι θεωρούσαν πως ως αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων και της συμπιεσμένης κατανάλωσης, οι καταθέσεις των νοικοκυριών θα είχαν αρχίσει να υποχωρούν ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, ή έστω από το φθινόπωρο του 2021.

Το θετικό είναι ότι αυτό το… μαξιλάρι των 21,3 δισ. ευρώ που ξεκίνησε να δημιουργείται από την έναρξη της πανδημίας και συνεχίζεται να διευρύνεται έως σήμερα μπορεί να απορροφήσει μέρος των κραδασμών μιας ενδεχόμενης υφεσιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια του προσεχούς χειμώνα».

Αν και το σύνολο των αναλυτών και των διεθνών οίκων -με βάση τα τρέχοντα δεδομένα- δεν προβλέπει ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2023, παρά μόνο υποχώρηση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης, το κλίμα αβεβαιότητας είναι έντονο και ο φόβος των οικονομολόγων και των επενδυτών για τις επικείμενες εξελίξεις υπαρκτός.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αυξημένες καταθέσεις των νοικοκυριών -τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό- που δημιουργήθηκαν κατά την τελευταία τριετία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «μαξιλάρι», μετριάζοντας τις ενδεχόμενες δυσμενείς επιπτώσεις από το διεθνές ενεργειακό και γεωπολιτικό μέτωπο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v