Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 95% του 2019 ανακάμπτει ο τουρισμός στον ευρωπαϊκό Νότο

Τον Ιούλιο η «ψαλίδα» ως προς τις διεθνείς αφίξεις έκλεισε στο -6% σε σχέση με τα προπανδημικά επίπεδα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τις διανυκτερεύσεις.

Στο 95% του 2019 ανακάμπτει ο τουρισμός στον ευρωπαϊκό Νότο

Την κούρσα της αναπλήρωσης των τουριστικών μεγεθών του 2019 οδηγούν η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή, προσεγγίζοντας όλο και περισσότερο τα προ πανδημίας επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), οι δύο περιοχές παρουσίασαν την ταχύτερη ανάκαμψη το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, με τις αφίξεις να φτάνουν το 74% και το 76% των επιπέδων του 2019 αντίστοιχα.

Οι χώρες της Ευρώπης υποδέχθηκαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες διεθνείς αφίξεις σε σχέση με τους πρώτους επτά μήνες του 2021 (+190%), με τα νούμερα να ενισχύονται από τη μεγάλη ζήτηση που καταγράφηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η περιοχή σημείωσε ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις τον Ιούνιο (-21% σε σχέση με το 2019) και τον Ιούλιο (-16%), με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε μεγάλο αριθμό προορισμών να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ουσιαστική επανεκκίνηση του τουρισμού.

Πρωταθλήτριες της Ευρώπης αναδείχθηκαν οι χώρες της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αφού έφτασαν μια ανάσα πριν από την πλήρη ανάκαμψη, καταγράφοντας τον Ιούλιο πτώση 6% ως προς τις διεθνείς αφίξεις σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019, με το αντίστοιχο ποσοστό να διαμορφώνεται στο -15% για το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου.

Το χαμένο έδαφος κάλυψαν οι χώρες της Μέσης Ανατολής, με τις διεθνείς αφίξεις να σημειώνουν σχεδόν τετραπλάσια αύξηση (+287%) σε ετήσια βάση για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου. Ο αριθμός των αφίξεων υπερέβη τα προ-πανδημικά επίπεδα τον Ιούλιο (+3%), με τη Σαουδική Αραβία να βρίσκεται στο συν 121% και να συμβάλλει σημαντικά στην ανάταξη των τουριστικών μεγεθών ολόκληρης της περιοχής.

Εκτός από τη νότια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, η Καραϊβική και η Κεντρική Αμερική σημείωσαν υψηλούς ρυθμούς ανάκαμψης, περιορίζοντας τις απώλειες σε επίπεδο αφίξεων στο -18% και στο -20% αντίστοιχα σε σχέση με το 2019. Σε μηνιαία βάση, η Καραϊβική βρέθηκε στο -5%, ενώ η Κεντρική Αμερική στο -8%.

Σύμφωνα με το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO, σε παγκόσμιο επίπεδο οι διεθνείς αφίξεις τουριστών σχεδόν τριπλασιάστηκαν τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους (+172%) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, με τις επιδόσεις αυτές να οδηγούν σε ανάκαμψη σχεδόν στο 60% των προπανδημικών επιπέδων. Η σταθερή αυτή ανάκαμψη αντικατοπτρίζει την ισχυρή ζήτηση για διεθνή ταξίδια καθώς και τη χαλάρωση ή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μέχρι σήμερα. Εκτιμάται δε ότι 474 εκατ. τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, έναντι 175 εκατ. τους ίδιους μήνες του 2021.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα νούμερα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), ο οποίος διαπιστώνει ανάκαμψη της αεροπορικής επιβατικής κίνησης στο 80% των επιπέδων του 2019 για το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου. Αντίστοιχο ρυθμό αναπλήρωσης του χαμένου εδάφους ακολούθησαν και τα έσοδα για την ίδια περίοδο, με την ανάκαμψη να τοποθετείται στο 72% του 2019.

Σε σχέση με το αντίστοιχο 8μηνο του 2021, ο αριθμός των επιβατών που διακινήθηκαν αεροπορικώς από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 55%. Οι αναχωρήσεις πτήσεων αυξήθηκαν κατά 28%, με τον συνολικό αριθμό προσφερόμενων θέσεων να ενισχύεται κατά 32% την ίδια περίοδο. Ως προς τα έσοδα, εκτιμάται ότι σημειώθηκε αύξηση 70% για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Βάσει, μάλιστα, των προβλέψεων του ICAO, πλήρης ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης αναμένεται είτε το δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους είτε το α’ τρίμηνο του 2023, με την περιοχή της ανατολικής και βόρειας Ασίας να εκτιμάται ότι θα επανέλθει στα προ πανδημικά επίπεδα αργότερα μέσα στο 2023.

Η εικόνα των διανυκτερεύσεων στην Ευρώπη

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που σκιαγραφείται για τον ευρωπαϊκό τουρισμό, με βάση τα στοιχεία των διανυκτερεύσεων που προέρχονται από τη Eurostat. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα της Ε.Ε. το α’ εξάμηνο του 2022 παρέμεινε μειωμένος κατά 14% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και διαμορφώθηκε σε 1,01 δισ. το 2022 έναντι 1,18 δισ. το 2019.

Οι διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν σε ποσοστό 149% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021, με τον Απρίλιο να σημειώνεται η μεγαλύτερη αύξηση, η οποία διαμορφώθηκε στο συν 302% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα (44 εκατ. διανυκτερεύσεις το 2021 έναντι 177,6 εκατ. το 2022).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v