Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πρόταση Ελλάδας και ευρωπαϊκών χωρών για το πλαφόν στο αέριο

Ενα «δυναμικό διάδρομο τιμών» για να μειωθεί το κόστος εισηγούνται χώρες όπως η Ιταλία, η Πολωνία και η Ελλάδα. Προβλέπεται να ισχύσει για όλους τους προμηθευτές και για όλες τις χρήσεις. Πότε θα επιτρέπονται αγορές με υψηλότερο αντίτιμο.

Η πρόταση Ελλάδας και ευρωπαϊκών χωρών για το πλαφόν στο αέριο

 Μια ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, έχουν συντάξει πρόταση για την Ευρωπαϊκή Ένωση να εισαγάγει έναν «δυναμικό διάδρομο τιμών» για το φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό.

«Ο διάδρομος θα ισχύει για όλες τις συναλλαγές χονδρικής, δεν θα περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες και δεν θα περιορίζεται σε συγκεκριμένη χρήση φυσικού αερίου», αναφέρεται σε προσχέδιο της πρότασης των χωρών, που είδε το Reuters.

Οι ηγέτες χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν εάν και πώς θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου στη συνάντησή τους στην Πράγα αύριο Παρασκευή.

Σύμφωνα με την πρόταση, το πλαφόν θα πρέπει να μπει ευέλικτα και σε αρκετά υψηλά επίπεδα, ώστε να προσελκύει πωλητές. Θα υπάρχει μάλιστα και πρόβλεψη να γίνονται συναλλαγές σε υψηλότερες από τις τιμές που ορίζει ο «διάδρομος», αν αυτό απαιτηθεί για να προσελκυστούν ποσότητες αερίου. 

Τέλος, αυτός ο «διάδρομος» θα ισχύει σε υφιστάμενα μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v