Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πότε και πώς θα διασυνδεθούν ταμειακές και POS με την Εφορία

Τα πέντε βήματα που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η διασύνδεση. Με voucher η χρηματοδότηση της αναβάθμισης. Το νέο πλάνο της ΑΑΔΕ για να κλείσουν τα παράθυρα στη φοροδιαφυγή και τα νέα κόλπα των επιτήδειων...

Πότε και πώς θα διασυνδεθούν ταμειακές και POS με την Εφορία

Μια ακόμα μάχη με τον χρόνο θα πρέπει να κερδίσει η ΑΑΔΕ, ώστε να γίνει πράξη το νέο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τα POS έως το τέλος Μαΐου 2023, ώστε από την 1η Ιουνίου του επόμενου έτους να κλείσει ερμητικά το παράθυρο στη φοροδιαφυγή που συντελείται μέσω της έκδοσης απόδειξης πληρωμής με πλαστικό χρήμα χωρίς απόδειξη από την ταμειακή.

Εκπρόσωποι των κατασκευαστών και εισαγωγέων ταμειακών μηχανών εκτίμησαν χθες ότι το πρότζεκτ της διασύνδεσης θα ολοκληρωθεί σε πέντε βήματα έως το τέλος του επόμενου έτους, αλλά πηγές της ΑΑΔΕ επιμένουν πως η διασύνδεση θα είναι πραγματικότητα από την 1η Ιουνίου 2023.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων Δημήτρης Κατράδης και ο Αντιπρόεδρος Γρηγόρης Γιαννούκος:

  1. Εντός του έτους, θα εκδοθεί απόφαση με νέες προδιαγραφές λειτουργίας των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών ώστε να μην είναι δυνατή καμία παρέμβαση παραποίησης των δεδομένων των αποδείξεων, να κλείσει δηλαδή το παράθυρο αλλοίωσης των δεδομένων των αποδείξεων πριν την αποστολή τους στην ΑΑΔΕ με την αποτύπωση μειωμένων ποσών συναλλαγής.
  2. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν αιτήσεις για να λάβουν Voucher χρηματοδότησης για αναβάθμιση των ταμειακών τους μηχανών, ώστε να συνδέονται με τα POS.
  3. Από την 1η Απριλίου έως τις 31 Ιουλίου, θα τρέξει η διασύνδεση των νέων αναβαθμισμένων ταμειακών 380.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τα POS.
  4. Σε δεύτερη φάση, από την 1η Ιουνίου έως το τέλος Αυγούστου, οι μικρομεσαίες που διαθέτουν λοιπούς φορολογικούς μηχανισμούς (Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.) θα υποβάλουν τις αιτήσεις για να λάβουν τα voucher για αντικατάστασή τους με νέου τύπου που θα μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS…
  5. …. για να ακολουθήσει η διασύνδεση και αυτών από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2023.

Το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ προβλέπει ολοκλήρωση όλων των παραπάνω διαδικασιών έως το τέλος Μαΐου.

Σύμφωνα με τους εκπρόσωπους των εισαγωγέων και κατασκευαστών ταμειακών μηχανών, οι ταμειακές μηχανές δεν παραβιάζονται, ούτε μπορούν να αλλοιωθούν τα δεδομένα της φορολογικής τους μνήμης. Οι επιτήδειοι παρεμβαίνουν σε φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς που βασίζουν τη λειτουργία τους σε προγράμματα έκδοσης αποδείξεων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. Πειράζοντας το λογισμικό, τα παραστατικά λιανικής πώλησης μπορούν να εκδοθούν ακόμη και από απλούς εκτυπωτές, να έχουν την εμφάνιση νόμιμων αποδείξεων αλλά να μην έχουν την παραμικρή σχέση με την αξία των πωληθέντων αγαθών και υπηρεσιών.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις αλλοιώσεις στα δεδομένα των αποδείξεων που υποβάλλονται ανακριβώς στην ΑΑΔΕ, με προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που λειτουργούν ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς και τους παρακάμπτουν, στέλνοντας ψευδή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το βενζινάδικο που πιάστηκε στα πράσα μέσω του συστήματος Appodixi την περασμένη εβδομάδα, όπου έκοβε ένα χαρτάκι απόδειξης με έσοδα 100 ευρώ και έστελνε στην ΑΑΔΕ αξία λιανικής πώλησης 10 ευρώ.

Όπως και αν στήνονται τα κόλπα της φοροδιαφυγής, με τη διασύνδεση ταμειακών με τα POS και την άμεση διαβίβαση όλων των στοιχείων στην ΑΑΔΕ, τα σημερινά «παράθυρα» κλείνουν. Η ιστορία βέβαια έχει δείξει πως πάντα οι φοροφυγάδες όταν κλείνει ένα «παράθυρο», προετοιμάζουν την επόμενη «τρύπα» στο σύστημα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v