Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές τάσεις στα αεροπορικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων

Μία θέση στο top 10 των πιο δημοφιλών ευρωπαϊκών προορισμών των ταξιδιωτών που προέρχονται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βραζιλία, την Κίνα, την Αυστραλία και τη Ρωσία καταλαμβάνει η Ελλάδα.

Πτωτικές τάσεις στα αεροπορικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων

Το υψηλό κόστος διαβίωσης, ως απόρροια των πληθωριστικών πιέσεων και της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, και η περιορισμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών αποτελούν τους δύο κυριότερους ανασταλτικούς παράγοντες για την πραγματοποίηση ταξιδιών μακριών αποστάσεων, σύμφωνα με το τελευταίο Βαρόμετρο για Ταξίδια Μεγάλων Αποστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (European Travel Commission - ETC) και της Eurail BV.

Με βάση τη σχετική μελέτη, η οποία εστιάζει στα ταξιδιωτικά πλάνα για την Ευρώπη των πολιτών από 7 χώρες (Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδά, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία και ΗΠΑ) το διάστημα έως τον προσεχή Δεκέμβριο, το 24% δεν πρόκειται να ταξιδέψει σε κάποιον μακρινό προορισμό, με τους Βραζιλιάνους (55%), τους Καναδούς (31%) και τους Αμερικανούς (30%) να εμφανίζονται περισσότερο προβληματισμένοι σε σχέση με το ασταθές οικονομικό περιβάλλον. Ανασταλτικά για την πραγματοποίηση ταξιδιών μακριών αποστάσεων, και ειδικά με προορισμό την Ασία, λειτουργεί για το 19% των ερωτηθέντων και η πανδημία.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα κατέχει μία θέση στο top 10 των πιο δημοφιλών ευρωπαϊκών προορισμών των ταξιδιωτών που προέρχονται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βραζιλία, την Κίνα, την Αυστραλία και τη Ρωσία, ενώ… απουσιάζει από τη σχετική λίστα των Ιαπώνων.

ΗΠΑ

Το 41% των Αμερικανών εκτιμά ότι θα ταξιδέψει σε ευρωπαϊκούς προορισμούς όταν βελτιωθούν τα οικονομικά του, με τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία να βρίσκονται στην κορυφή λίστας τους και την Ελλάδα να κατατάσσεται στην έκτη θέση.

Καναδάς

Η επανέναρξη των πτήσεων και η σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών έχουν καλλιεργήσει το έδαφος για την πλήρη ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών. Στην κορυφή της ταξιδιωτικής λίστας με τους top προορισμούς των Καναδών βρίσκονται η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ελλάδα τερματίζει στην πέμπτη θέση.

Βραζιλία

Ετοιμοι για το μεγάλο comeback στην Ευρώπη εμφανίζονται, την ίδια στιγμή, οι Βραζιλιάνοι, με το 55% να επιθυμεί να επισκεφθεί ευρωπαϊκούς προορισμούς τους επόμενους μήνες. Η Πορτογαλία (41%) βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ως ο δημοφιλέστερος προορισμός για τους Βραζιλιάνους ταξιδιώτες, με την Ελλάδα να συγκεντρώνει το 13% και να βρίσκεται στην έκτη θέση.

Κίνα

Παρά την πανδημία και τους περιορισμούς που βρίσκονται ακόμη σε ισχύ, το 64% των Κινέζων ευελπιστεί να επισκεφθεί κάποιον ευρωπαϊκό προορισμό μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Την ίδια στιγμή το 39% θεωρεί ότι η πανδημία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού στη Γηραιά Ευρώπη τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο του 2022. Γαλλία, Δανία και Φινλανδία συνθέτουν την τριάδα με τους top προορισμούς των Κινέζων, ενώ η Ελλάδα, με το 17%, βρίσκεται στην έκτη θέση με την Αυστρία.

Ιαπωνία

Διαφορετικό είναι το κλίμα στην Ιαπωνία, καθώς μόνο το 22% σκέφτεται να κάνει ένα μακρινό ταξίδι τους επόμενους μήνες, με το 13% να εστιάζει στην Ευρώπη. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών από την Ιαπωνία, με την Ελλάδα να απουσιάζει από τη σχετική λίστα.

Αυστραλία

Σχεδόν το 60% των Αυστραλών σχεδιάζει κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό μέχρι το τέλος του 2022, με το 38% να εστιάζει σε κάποιον ευρωπαϊκό προορισμό. Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν την τιμητική τους, τη στιγμή που η Ελλάδα τερματίζει στην έβδομη θέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v