Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπύρος Λάτσης: Τρεις κυβερνήσεις εργάστηκαν για να προχωρήσει το Ελληνικό

Από το 1996 ξεκίνησε η προσπάθεια για τη δημιουργία του Ελληνικού, τόνισε ο επιχειρηματίας. Πώς τα μνημόνια άλλαξαν τους δομικούς σχεδιασμούς του έργου. Γιατί ευχαρίστησε Αντ. Σαμαρά, Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη. Οι προσπάθειες ώστε να μπορέσουν να κατοικήσουν στο Ελληνικό και οικογένειες χαμηλότερων εισοδημάτων.

Σπύρος Λάτσης: Τρεις κυβερνήσεις εργάστηκαν για να προχωρήσει το Ελληνικό

Παρέμβαση από τη Γενεύη έκανε ο Δρ. Σπύρος Λάτσης στα εγκαίνια του Ελληνικού καθώς, όπως εξηγήθηκε, μια μικρή ασθένεια δεν του επέτρεψε να έρθει στη χώρα μας για τα εγκαίνια. Όπως είπε ο ίδιος, δεν του επιτρέπεται να ταξιδέψει για τρεις-τέσσερις ακόμα ημέρες.

Στην τοποθέτησή του τόνισε ότι το Ελληνικό ενώνει. Ενωσε μεγάλο ποσοστό συμπολιτών, τρεις κυβερνήσεις και τρεις αυτοδιοικήσεις.

Ο Σπύρος Λάτσης παραδέχτηκε ότι κάποιοι είχαν σοβαρούς λόγους να ανησυχούν για το έργο. Εξήγησε ότι όταν ήρθε το έργο στην προσοχή του, το 1996, πίστευε ότι θα υπάρχει κρατικός σχεδιασμός με νησίδες ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη σε αυτού του τύπου τα έργα που παίρνουν πολύ χρόνο μέχρι να γίνουν -συχνά έως 50 χρόνια.

Από την εποχή που έγιναν οι πρώτες σκέψεις για τη μετεγκατάσταση του αεροδρομίου έχουν περάσει 45 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, το κράτος έκανε δεκάδες μελέτες αλλά έμειναν στα συρτάρια. Η κατάσταση του Ελληνικού εν τω μεταξύ ήταν απογοητευτική.

Θύμισε ότι επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, υπήρξε μια δυνατότητα διακρατικής συμφωνίας με το Κατάρ που δεν προχώρησε. Ακολούθησε η οικονομική κρίση και η μνημονιακή εποχή, που μετέτρεψε το έργο από κρατικό με ιδιωτικές νησίδες σε ιδιωτικό με κρατικές νησίδες παρέμβασης.

Πού απευθύνεται

Το έργο απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες στη χώρα μας, σημείωσε ο δρ Σπύρος Λάτσης. Το Ελληνικό και η μετατόπιση μέρους του πληθυσμού προς τα νότια προάστια δημιουργεί συνθήκες ώστε οι τιμές να φαίνονται απρόσιτες σε πολλούς πολίτες. Γι’ αυτό σχεδιάζεται να δοθεί, στην πρώτη φάση, η δυνατότητα στους οικονομικά ασθενέστερους να μείνουν στο Ελληνικό. Γι’ αυτό προγραμματίζεται ένα μείγμα του οικιστικού προγράμματος όπου μερικοί αγοραστές θα πληρώνουν τις τρέχουσες τιμές και άλλοι θα έχουν πριμοδότηση από Lamda και μακροχρόνιες συμβάσεις με το τραπεζικό σύστημα. «Ετσι ελπίζω ότι και ασθενέστεροι θα βρουν πρόσβαση στο Ελληνικό».

Ποιοι βοήθησαν

Είναι πολλοί και δεν μπορώ να τους αναφέρω. Θέλω να ευχαριστήσω τρεις κυβερνήσεις: του Αντώνη Σαμαρά, του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημείωσε.

Ο Αντώνης Σαμαράς θέσπισε τις νομοθετικές βάσεις και έκανε τον διαγωνισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματεύτηκε τη σύμβαση με αύξηση χώρου πρασίνου και χώρων κρατικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Επίσης πέρασε από τη Βουλή το υπουργικό διάταγμα. Ο Κ. Μητσοτάκης ανέλαβε το δύσκολο έργο των αδειοδοτήσεων και του πολεοδομικού πλαισίου.

Ο δρ Σπ. Λάτσης ευχαρίστησε αρκετούς υπουργούς αλλά και τους επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ καθώς και την οικογένειά του, που τον στήριξε στην προσπάθεια να τρέξει ένα τέτοιο έργο στην ηλικία του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v