Η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, έρχεται και επιδότηση πετρελαίου

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης που εκδίδεται εντός ημερών. Οι δύο ταχύτητες των δικαιούχων και πότε ανοίγει το MyΘέρμανση. Παραδείγματα. Ο σχεδιασμός για στήριξη στο πετρέλαιο κίνησης.

Η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, έρχεται και επιδότηση πετρελαίου

Εντός Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα MyΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων επιδόματος θέρμανσης συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ τη χειμερινή περίοδο 2022-23.

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν έως τις 15 Δεκεμβρίου σε πρώτη φάση και οι πληρωμές σχεδιάζεται να γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Το φετινό επίδομα θα είναι αυξημένο ως προς το μέγιστο ύψος του στα 800 ευρώ (από 700 πέρυσι), διπλάσιο και έως 1.600 ευρώ για νέους δικαιούχους και όσους γυρίσουν την πλάτη στο φυσικό αέριο επιλέγοντας άλλο μέσο για τη θέρμανσή τους, θα καλύπτει και τη χρήση μπλε κηροζίνης ενώ οι δικαιούχοι προσδιορίζονται στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων δύο ταχυτήτων, ανάλογα εάν είναι παλαιοί ή νέοι. Τα περιουσιακά κριτήρια διευρύνονται όσον αφορά τους άγαμους, ώστε μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών να μην αποκλειστούν δικαιούχοι εξαιτίας αυτής της παραμέτρου.

Αλλαγές στο ύψος του επιδόματος θέρμανσης ή της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης δεν προβλέπονται, διαμηνύουν αρμόδιες πηγές. Η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης θα συνεχιστεί από το κράτος με αρχικό ορίζοντα τα τέλη Δεκεμβρίου και την επιδότηση στα 20 λεπτά το λίτρο συν ΦΠΑ, ενώ η αρχική παρέμβαση από τα διυλιστήρια με πρόσθετη επιδότηση 7,5 λεπτών το λίτρο εκπνέει στο τέλος Νοεμβρίου.

Τα διυλιστήρια και οι εταιρείες εμπορίας (έχουν προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις για τις πρώτες μέρες διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης) δεν είναι γνωστό εάν θα συνεχίσουν την επιδότηση. Από την πλευρά του το δημόσιο, όπως ορίζει η σχετική υπουργική απόφαση, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις, έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει ή να επεκτείνει το εύρος και τον ορίζοντα της επιδότησης.

Όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης, οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν πως οι αποφάσεις θα ληφθούν έως το τέλος του μήνα, ώστε σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια και τις τιμές στην αντλία από την 1η Νοεμβρίου να επανέλθει (ή όχι εάν αποκλιμακωθούν δραστικά οι τιμές λόγω διεθνών συνθηκών) η παρέμβαση για μείωση της λιανικής πώλησης του ντίζελ κίνησης.

Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης

Η υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και αναμένεται να εκδοθεί εντός των ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει:

1. Δικαιούχοι. Φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης ή μπλε κηροζίνη και πληρούν τα κριτήρια. Ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο, σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Η επιδότηση αφορά την κύρια κατοικία και ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

2. Τα κριτήρια. Φέτος καθιερώνονται δύο «ταχύτητες». Για νέους δικαιούχους, οι οποίοι πέρυσι χρησιμοποιούσαν για παράδειγμα ηλεκτρισμό για τη θέρμανσή τους και φέτος θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο, το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα για τον άγαμο, εν διαστάσει ή σε κατάσταση χηρείας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ (πραγματικό ή τεκμαρτό) και για το ζευγάρι τις 20.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τους παλαιούς δικαιούχους τα εισοδηματικά όρια διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 16.000 και 24.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ. Το όριο αξίας ακίνητης περιουσίας αυξάνεται από 180.000 σε 200.000 ευρώ για τους άγαμους και παραμένει στις 300.000 ευρώ για τα ζευγάρια και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

3. Το ύψος του επιδόματος. Το ελάχιστο επίδομα διαμορφώνεται σε 100 ευρώ και το μέγιστο αυξάνεται σε 800 από 750 ευρώ. Διπλό επίδομα θα λάβουν οι νέοι δικαιούχοι αλλά και όσοι από τους παλαιούς δικαιούχους «γυρίσουν» την κατανάλωση από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο ή άλλο επιδοτούμενο καύσιμο. Το επίδομα προσδιορίζεται με τον πολλαπλασιασμό του επιδόματος βάσης των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία (ανάλογα με τις βαθμοημέρες, ένα σύστημα προσδιορισμού των κλιματικών συνθηκών σε όλη την Ελλάδα) προσαυξανόμενο κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

4. Παραδείγματα: Οικογένεια με δύο παιδιά στην Αθήνα πέρυσι πήρε επίδομα 181 ευρώ, φέτος θα λάβει 211 ενώ αν είναι νέος δικαιούχος θα λάβει 422 ευρώ. Η ίδια οικογένεια στη Θεσσαλονίκη θα δει το επίδομα να αυξάνεται από τα 299 στα 348 ευρώ και σε περίπτωση νέου δικαιούχου στα 696 ευρώ ενώ αντίστοιχα στη Φλώρινα τα περυσινά 496 ευρώ γίνονται φέτος 578 και για νέους δικαιούχους 1.156 ευρώ.

5. Οι αιτήσεις. Από τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου και έως τις 15 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω εφαρμογής στο myAADE, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

 • αα) ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος προσώπου - υπόχρεου φορολογικής δήλωσης
 • αβ) το ονοματεπώνυμό του
 • αγ) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του
 • αδ) η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία
 • αε) ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας
 • αστ) η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος
 • αζ) τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης
 • αη) το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας
 • αθ) τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου)

Πριν την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Για τα λοιπά καύσιμα, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, υποβάλλεται επιπρόσθετα ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων ή κατανάλωσης θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, το ποσό/αξία της συναλλαγής, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου και η επωνυμία της επιχείρησης - πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης ή της θερμικής ενέργειας.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρίζεται, επιπρόσθετα των ανωτέρω, και ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης), ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας καθώς και το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

Παράλληλα οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρείες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

 • βα) τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας
 • ββ) τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει
 • βγ) τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία
 • βδ) τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης
 • βε) το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v