Πόσο επιβαρύνονται τα στεγαστικά δάνεια από τις αυξήσεις στα επιτόκια

Πόσο θα επιβαρυνθούν οι μηνιαίες δόσεις, όταν το euribor 3μήνου ανεβεί στο 2,5%. Παραδείγματα με επιπλέον χρεώσεις για στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου 15ετούς και 20ετούς διάρκειας. Τι συμβαίνει με τα δάνεια σταθερού επιτοκίου.

Πόσο επιβαρύνονται τα στεγαστικά δάνεια από τις αυξήσεις στα επιτόκια

Από δύο έως και δυόμισι δόσεις αναμένεται να αυξηθούν οι δόσεις των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδηγήσει το βασικό επιτόκιο στην περιοχή του 2% και το euribor 3μήνου ανέλθει στο 2,50%.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ έχουν ήδη περάσει στα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, τα οποία κυριαρχούν στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και μετά την 27η Οκτωβρίου αναμένεται νέα επιβάρυνση, με δεδομένη την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση (σ.σ. τρίτη κατά σειρά) του επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με την ηγεσία της ΕΚΤ, η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί, καθώς όπως δήλωσε από την Ουάσιγκτον η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, οι απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων αποτελούν την ασπίδα έναντι του πληθωρισμού.

Σταθερά επιτόκια

Αυξήσεις σε μικρότερο ποσοστό έχουν περάσει και στα δάνεια σταθερού επιτοκίου, με τη διαφορά ότι ο όγκος τους είναι μικρότερος σε σχέση με τα κυμαινόμενου. Οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν την ελκυστικότητα των στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου, κρατούν σε χαμηλότερα επίπεδα την αύξηση στα σταθερά 3ετίας, σε αντίθεση με τα σταθερού επιτοκίου για 5 έτη. Κι αυτό προκειμένου να δώσουν στους δανειολήπτες μια σημαντική ανάσα και ασφάλεια για τα επόμενα κρίσιμα ως προς τη νομισματική πολιτική της ευρωτράπεζας τρία χρόνια.

Αναλυτικά παραδείγματα

Στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου

Για ποσό δανείου 100.000 ευρώ, διάρκειας 15 ή 20 έτη και ενδεικτικό κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το euribor 3μήνου πλέον περιθωρίου (spread) 3%, η αύξηση στη μηνιαία δόση από την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης έως και την υπόθεση για αύξηση του euribor στο 2,50% -σημειωτέον ότι σήμερα το euribor 3μήνου κινείται στο 1,46%- αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v