Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημόσιο: Για ποιους κλείνει η πόρτα της πρόωρης συνταξιοδότησης

Τι προβλέπει η τελική διάταξη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας. Ποιους αφορά και έως πότε μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος για πρόωρη, μειωμένη σύνταξη, πριν τα 62. Τι επισημαίνουν οι ειδικοί για τους γονείς ανηλίκων.

Δημόσιο: Για ποιους κλείνει η πόρτα της πρόωρης συνταξιοδότησης

Στο τέλος του 2022, κλείνει οριστικά η πόρτα εξόδου από το Δημόσιο, πριν τα 62, με μειωμένη σύνταξη, καθώς διάταξη που περιλαμβάνεται στο μίνι ασφαλιστικό σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το επόμενο διάστημα, βάζει τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και 31 Δεκεμβρίου του 2012, δηλαδή συμπληρώνουν έως τότε 25ετία, θα συνεχίσουν να έχουν μέχρι και 31 Δεκεμβρίου του 2022 το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη, με βάση τα όρια ηλικίας που εφαρμόζονταν για αυτές τις κατηγορίες το 2021. Μάλιστα, όσοι από τους δημόσιους υπαλλήλους «πιάνουν» τα μειωμένα όρια εντός του τρέχοντος έτους, δεν χρειάζεται να βιαστούν, καθώς η διάταξη ορίζει ότι θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους για πρόωρη συνταξιοδότηση οποτεδήποτε, δηλαδή ακόμη και από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και μετά.

Η σχετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας αφορά τόσο στους δημόσιους υπαλλήλους που είχαν ήδη υποβάλει αιτήσεις και αυτές είχαν «μπλοκαριστεί» από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όσο και σε εκείνους που προλαβαίνουν να συμπληρώσουν το απαιτούμενο όριο ηλικίας έως το τέλος του έτους και να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους σύνταξης το διάστημα μεταξύ 2010 και 2012, δηλαδή είχαν κατά κανόνα ήδη 25 χρόνια συμπληρωμένης υπηρεσίας, διατηρούν το δικαίωμα για λήψη μειωμένης σύνταξης εντός του 2022, με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από την έναρξη ισχύος του ασφαλιστικού Νόμου 4336 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015 και αύξησε σε ορισμένες περιπτώσεις βίαια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Επομένως, δημόσιος υπάλληλος που είχε συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας για παράδειγμα το 2011 τυχόν άλλο χρονικό όριο για τη θεμελίωση δικαιώματος πλήρους σύνταξης που ισχύει για ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων στο δημόσιο και εξακολουθεί να υπηρετεί από τότε, εφόσον με βάση τη νομοθεσία που ίσχυε πριν από το 2015, δικαιούται να λάβει μειωμένη σύνταξη το 2022, θεμελιώνει αυτό το δικαίωμά του και μπορεί να το ασκήσει οποτεδήποτε (ακόμη και μετά το 2022).

Στον αντίποδα, δημόσιος υπάλληλος που είχε συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας για παράδειγμα το 2011 και, με βάση τη νομοθεσία που ίσχυε πριν το 2015, δεν δικαιούται μειωμένη σύνταξη το έτος 2022, γιατί δεν έχει το απαιτούμενο όριο ηλικίας (56, 58 ή 60 κατά περίπτωση),στην περίπτωση αυτή, ο δημόσιος υπάλληλος θα δικαιούται μειωμένη σύνταξη μόλις συμπληρώσει τα 62 έτη της ηλικίας του.

Προσοχή όμως. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, οι αλλαγές αυτές αφορούν μόνο τα ηλικιακά όρια των μειωμένων συντάξεων στο Δημόσιο και όχι τις περιπτώσεις πλήρων συντάξεων μητέρων ή πατέρων ανηλίκων κ.λπ.

Πιο συγκεκριμένα, αφορά τις γυναίκες με 25ετία το 2010, 2011 και 2012, που συνταξιοδοτούνταν αντίστοιχα στο 55ο, 56ο και 58ο έτος με μειωμένη σύνταξη. Το 56ο και 58ο έτος ισχύει και για τους άνδρες με 25ετία το 2011 και 2012. Τα ηλικιακά αυτά όρια, με σχετική εγκύκλιο, είχαν διατηρηθεί και δεν είχαν μεταβληθεί καθώς δεν περιλήφθηκαν στις μεγάλες αυξήσεις των ηλικιακών ορίων που συντελέστηκαν τον Αύγουστο του 2015 (ν. 4336/2015).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v