Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurocontrol: Τρία σενάρια για την ανάκαμψη των αερομεταφορών

Το αισιόδοξο σενάριο δείχνει ανάκαμψη στα επίπεδα του 2019 το 2023, το πιο απαισιόδοξο τοποθετεί την πλήρη επαναφορά του κλάδου μετά το 2028 και το «μετριοπαθές» προβλέπει ανάκαμψη το 2025.

Eurocontrol: Τρία σενάρια για την ανάκαμψη των αερομεταφορών

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη καθυστερούν την ανάκαμψη της αεροπορικής κίνησης και την τοποθετούν χρονικά μετά το 2024, σύμφωνα με την αναθεωρημένη 7ετούς ορίζοντα πρόβλεψη του Eurocontrol, του Οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας.

Το Eurocontrol έλαβε υπόψη τα επικαιροποιημένα δεδομένα του Ιουνίου του 2022, πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου, και ορίζει τρία σενάρια, με το πιο αισιόδοξο να δείχνει ανάκαμψη στα επίπεδα του 2019 το 2023, το πιο απαισιόδοξο να τοποθετεί την πλήρη επαναφορά του κλάδου μετά το 2028 και το «μετριοπαθές» σενάριο να προβλέπει ανάκαμψη το 2025.

Τα 3 σενάρια

Τα τρία σενάρια που έχει επεξεργαστεί το Eurocontrol σχετικά με την ανάκαμψη της αεροπορικής κίνησης:

  • Το πρώτο σενάριο, το αισιόδοξο, προβλέπει για το 2023 μέτρια ανάπτυξη του ΑΕΠ, περιορισμένο αντίκτυπο του πληθωρισμού στη ζήτηση και μικρούς περιορισμούς ως προς τη χωρητικότητα σε αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες.
  • Το δεύτερο σενάριο, το οποίο θεωρείται πιο πιθανό, προβλέπει ότι ο πληθωρισμός, σε συνδυασμό με την τιμή των καυσίμων, αναμένεται να επηρεάσει τη ζήτηση και ως εκ τούτου τα ταξίδια με αεροπλάνο δεν θα αποτελούν προτεραιότητα για τους τουρίστες.
  • Το τρίτο σενάριο, το πιο απαισιόδοξο, εστιάζει στον αντίκτυπο που θα έχουν στην τουριστική ανάκαμψη το ενδεχόμενο ορισμένα κράτη να περιέλθουν σε ύφεση το 2023, η επίδραση εξωγενών παραγόντων, όπως ο πληθωρισμός και η πανδημία, στη ζήτηση για ταξίδια και ζητήματα, όπως εκείνα της έλλειψης προσωπικού και των κάθε λογής περιορισμών για αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια το 2023.

«Καταγράψαμε ισχυρή ζήτηση αυτό το καλοκαίρι, αλλά αυτή η τάση έχει περιοριστεί τόσο λόγω της ικανότητας του κλάδου να διαχειριστεί την ταχεία ανάπτυξη όσο και λόγω του αντίκτυπου του πολέμου στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε να καταγράψουμε περίπου 9,3 εκατ. πτήσεις φέτος, περισσότερες σε ποσοστό 49% από ό,τι το 2021, και παράλληλα κατά 16% λιγότερες σε σχέση με το 2019. Είμαστε αισιόδοξοι για την ανάκαμψη της εναέριας κυκλοφορίας στο 92% περίπου των επιπέδων του 2019 το επόμενο έτος. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτή την ανάκαμψη», τόνισε ο Eamonn Brennan, γενικός διευθυντής του Eurocontrol.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v