Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φυσικές καταστροφές: «Οδικός χάρτης» για ασφάλιση κατοικιών

Για το απώτερο μέλλον -και σε κάθε περίπτωση, μετά τη λήξη της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας- μεταφέρονται τα σχέδια καθολικής ασφάλισης των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών. Τι δήλωσαν ο υπουργός Χρ. Στυλιανίδης και η βουλευτής Διονυσία Αυγερινοπούλου.

Φυσικές καταστροφές: «Οδικός χάρτης» για ασφάλιση κατοικιών

Τον «οδικό χάρτη» για την ασφάλιση των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών παρουσίασε χθες ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σε εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με θέμα τη συνεισφορά του ασφαλιστικού κλάδου για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Ο υπουργός αφού τόνισε την ανάγκη για άμεσες και συλλογικές δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, επεσήμανε ως πρόβλημα το πολύ μικρό ποσοστό των ασφαλισμένων ακινήτων (16% στην Ελλάδα, έναντι άνω του 60% στη Δυτική Ευρώπη), καθώς και το γεγονός ότι το κράτος σήμερα λειτουργεί στο συγκεκριμένο πεδίο ως ασφαλιστική εταιρεία.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Στυλιανίδη, αυτός ο τρόπος παρέμβασης του κράτους δεν είναι σωστός, για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, γιατί δεν προσφέρει τα κατάλληλα κίνητρα δράσης στον Έλληνα πολίτη, αλλά αντίθετα τον καθιστά ανενεργό και δεύτερον, επειδή η οικονομική δυνατότητα του κράτους να αποζημιώνει το 100% των ζημιών δεν είναι διατηρήσιμη, αν πιστέψουμε τις εκτιμήσεις των επιστημόνων για το τι έρχεται στο μέλλον.

Ο υπουργός πιστεύει ότι η δράση θα πρέπει να είναι τριαδική, περιλαμβάνοντας όχι μόνο το κράτος αλλά παράλληλα τους πολίτες και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ειδικότερα, πιστεύει ότι τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν είναι τα παρακάτω:

  • Πρώτον, η συνέχιση της άντλησης και επεξεργασίας σχετικών δεδομένων που ήδη έχει ξεκινήσει από το Υπουργείο με στόχο την αποτίμηση κάθε επιμέρους κινδύνου που αφορά τις φυσικές καταστροφές, καθώς και η δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου διαχείρισης κρίσεων.
  • Δεύτερον, πάνω στα προηγούμενα θα μπορούσε να «πατήσει» ένα ΣΔΙΤ του κράτους με τις ασφαλιστικές εταιρείες, το οποίο θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα -αν έχει καθολικό χαρακτήρα και τη συνδρομή του κράτους- ένα ασφάλιστρο που θα είναι ανεκτό για το μέσο νοικοκυριό.

Υποχρεωτική ασφάλιση

Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, η βουλευτής και μέλος της Επιτροπής της Βουλής για την Προστασία του Περιβάλλοντος Διονυσία Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στο νέο κλιματικό νόμο που ψηφίστηκε φέτος και που αρχικά προέβλεπε την υποχρεωτική ασφάλιση νέων κατοικιών από 1/1/2025 σε περιοχές υψηλής τρωτότητας, διάταξη που τελικά αποσύρθηκε στο «παρά πέντε». Σύμφωνα με την κα Αυγερινοπούλου, έχει ανοίξει η συζήτηση για το αν στις παραπάνω περιοχές θα πρέπει να προστεθούν και άλλες, όπως π.χ. οι σεισμογενείς ή οι παράκτιες.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες συζητήσεις δεν πρόκειται να καταλήξουν σε πρόταση νόμου μέσα στα χρονικά όρια της παρούσας κυβερνητικής θητείας, με δεδομένο ότι απομένουν λίγοι μήνες μέχρι να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v