Σαρρηγεωργίου: Συντονισμός κράτους-ασφαλιστικών για την κλιματική αλλαγή

Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να συμβάλουν ενεργά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, με νέα προϊόντα και «πράσινες» επενδύσεις. «Καρφιά» για την απουσία φορολογικών κινήτρων και το αποτρεπτικό ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο.

Σαρρηγεωργίου: Συντονισμός κράτους-ασφαλιστικών για την κλιματική αλλαγή

Την πρόθεση των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών να συμβάλλουν ενεργά στο ζήτημα της αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στα πλαίσια χθεσινής σχετικής εκδήλωσης.

«Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη παρούσα και αλλάζει τη ζωή μας με αυξανόμενους ρυθμούς. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ιδιωτική ασφάλιση έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην άμβλυνση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρρηγεωργίου, χωρίς ωστόσο να παραλείψει να αναφερθεί σε μια σειρά από προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να υπάρξει κοινή στόχευση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών που είναι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (οι οποίες ενίοτε δρουν με βραχυπρόθεσμα κριτήρια), οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι εποπτικές αρχές, αλλά και το κοινό, το οποίο συχνά διακρίνεται από σχετική άγνοια γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για την κλιματική αλλαγή, αλλά στην ουσία έχουμε ένα σύστημα εξισώσεων με πολλές παραμέτρους και πολλούς αγνώστους, χωρίς κανένας να είναι διατεθειμένος επί του παρόντος να… σπάσει αυγά» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους, οι ασφαλιστικές εταιρείες, σε διεθνές επίπεδο, βρίσκονται σε μια προσπάθεια καταγραφής των σχετικών κινδύνων και τιμολόγησής τους προκειμένου να προσφέρουν προϊόντα που θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή. Επίσης, οι ασφαλιστικές εταιρείες (τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα) αποτελούν το μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή, οπότε θα μπορούσαν να τοποθετήσουν σημαντικού ύψους κεφάλαια σε projects που σχετίζονται την πράσινη μετάβαση της οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγεωργίου, θα πρέπει να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και η ελληνική κυβέρνηση να δώσει σημαντικά κίνητρα για την ασφάλιση των κατοικιών σε μια χώρα που το ποσοστό κάλυψης περιορίζεται μόλις στο 16%, (έναντι άνω του 60% στη Δυτική Ευρώπη) και επιβάλλεται να φτάσει στο 100%. «Ακούμε ενθαρρυντικά πράγματα από την κυβέρνηση κατά τα τελευταία χρόνια, πλην όμως στην πράξη δεν έχει γίνει ακόμη τίποτε» σημείωσε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Παράλληλα, εμπόδια τίθενται από την ευρωπαϊκή εποπτική αρχή, καθώς με το υπάρχον αυστηρό καθεστώς του Solvency II καθίσταται πολύ δύσκολο για τις ασφαλιστικές εταιρείες να τοποθετήσουν κεφάλαια σε πράσινες επενδύσεις.

Τέλος, ο κ. Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο οποίος υπονομεύει τους φιλόδοξους στόχους της Ευρώπης για το κλίμα, καθώς υπάρχουν χώρες που στράφηκαν σε ρυπογόνες μορφές ενέργειες, προκειμένου να βγάλουν τον προσεχή δύσκολο χειμώνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v