Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φόρτωσαν» 4 δισ. ευρώ σε καταθέσεις και αμοιβαία οι Ελληνες

Τα νοικοκυριά εμφανίζονται να έχουν αυξήσει τις καταθέσεις αλλά και τη συμμετοχή τους σε Αμοιβαία Κεφάλαια κατά 4 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο. Τι αναμένει τώρα η αγορά.

«Φόρτωσαν» 4 δισ. ευρώ σε καταθέσεις και αμοιβαία οι Ελληνες

Συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες, κόντρα σε μια σειρά από αντίξοους παράγοντες όπως η επίδραση των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων στα οικονομικά των πολιτών και οι αυξημένες δαπάνες για διακοπές μετά από μια διετία συγκράτησης λόγω της πανδημίας Covid-19. Επιπλέον, ένας ακόμη αρνητικός παράγοντας ήταν η χρονική μετατόπιση κάποιων φορολογικών επιβαρύνσεων νωρίτερα μέσα στη χρονιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα διαθέσιμα των πολιτών.

Ειδικότερα, οι τραπεζικές καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 850 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, ανεβάζοντας το συγκεκριμένο ποσό στα +3,78 δισ. ευρώ από την αρχή της φετινής χρονιάς και στα +22,13 δισ. ευρώ πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, δηλαδή από την 31η/12/2019. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έλαβε χώρα παρότι τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων παρέμειναν ουσιαστικά σε μηδενικά επίπεδα, πριν ανακάμψουν ελαφρά μέσα στον Οκτώβριο.

Η εκτίμηση ορισμένων ότι η αύξηση των καταθέσεων μπορεί να αποδοθεί ως ένα βαθμό στις ρευστοποιήσεις μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων δεν φαίνεται να ευσταθεί, καθώς στο πρώτο εννεάμηνο του 2022 στα Α/Κ που διαχειρίζονται ελληνικές ΑΕΔΑΚ παρατηρήθηκε περιορισμένη καθαρή κεφαλαιακή εισροή της τάξεως των 237 εκατ. ευρώ.

Άρα, τα ελληνικά νοικοκυριά κατά το πρώτο φετινό εννεάμηνο αύξησαν τις τοποθετήσεις τους σε τραπεζικές καταθέσεις και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων -αθροιστικά- κατά τέσσερα δισ. ευρώ.

Η φετινή άνοδος των καταθέσεων θεωρείται αποτέλεσμα της γενικότερης ανόδου του ελληνικού ΑΕΠ, το οποίο βοηθήθηκε από την πορεία του εισερχόμενου τουρισμού. Επίσης, η διόγκωση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 22,13 δισ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας έως και το τέλος Σεπτεμβρίου 2022 δημιουργεί ένα «μαξιλάρι» που θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά και να μετριάσει τις επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη υφεσιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα ή και για ολόκληρο το 2023.

Γενικότερα, κύκλοι της αγοράς αναμένουν μια κόπωση και στις καταθέσεις κατά τους επόμενους μήνες, ιδίως μετά τον Οκτώβριο, όταν θα έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί η φετινή τουριστική περίοδος.

Πάντως, χαραμάδες αισιοδοξίες έχουν προβάλει μετά την παρατηρούμενη αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία αν συνεχιστεί κατά τους επόμενους μήνες θα ανακουφίσει τα δημόσια οικονομικά (ίσως έτσι προκύψει και νέα ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών) και θα αμβλύνει τις πληθωριστικές πιέσεις, με δεδομένο ότι κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2021 (βάση σύγκρισης) οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν ήδη αυξηθεί σημαντικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v