Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο στόχαστρο της εφορίας 171.000 εταιρείες, έρχονται «καμπάνες»

Σφίγγει ο κλοιός της ΑΑΔΕ γύρω από χιλιάδες επιχειρήσεις για τις ταμειακές μηχανές. Ελαβαν προειδοποίηση μέσω e-mail, έρχονται τσουχτερά πρόστιμα και «λουκέτα» από 31 Οκτωβρίου. Τι δείχνουν τα στοιχεία.

Στο στόχαστρο της εφορίας 171.000 εταιρείες, έρχονται «καμπάνες»

Τρεις στις δέκα ταμειακές μηχανές είτε δεν διαβιβάζουν στην ώρα τους είτε σταμάτησαν να διαβιβάζουν τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων στην ΑΑΔΕ. Όλες οι επιχειρήσεις στην κατοχή των οποίων βρίσκονται οι συγκεκριμένες ταμειακές έλαβαν «ραβασάκι» από την ΑΑΔΕ ενώ από τις 31 Οκτωβρίου, αν δεν λάβουν τα μέτρα τους και δεν συμμορφωθούν, θα έρθουν αντιμέτωπες με τσουχτερά πρόστιμα.

Ο έλεγχος ο οποίος διενεργήθηκε από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έδειξε ότι από τις 550.000 δηλωμένες ταμειακές μηχανές, οι 171.000 είτε δεν είχαν στείλει ίχνος απόδειξης στη Φορολογική Διοίκηση, είτε ενώ ξεκίνησαν να αποστέλλουν τα στοιχεία των λιανικών τους πωλήσεων, ξαφνικά σταμάτησαν.

Στη δεύτερη περίπτωση ενδέχεται να περιλαμβάνονται εποχικές επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού, αν και το μέγεθος είναι μεγάλο και ο τουρισμός στη χώρα κρατάει γερά.

Όλοι έλαβαν το παρακάτω ηλεκτρονικό μήνυμα.

«Αγαπητή Κυρία, Αγαπητέ Κύριε,

Από έλεγχο των υπηρεσιών μας διαπιστώθηκε ότι τα δεδομένα στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται μέσω του Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) σας, δεν διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ.

Σας ενημερώνουμε ότι από την 31η.10.2022 κι εφεξής, η μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ των δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται μέσω ΦΗΜ επισύρει τις κυρώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν χρηματικά πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας από 48 ώρες έως 10 ημέρες.

Ενόψει των ανωτέρω, σας καλούμε να προβείτε άμεσα στην εκπλήρωση της παραπάνω υποχρέωσης.

Εάν έχετε ήδη εκπληρώσει τη σχετική υποχρέωσή σας, παρακαλούμε μη λάβετε υπόψη το παρόν μήνυμα.

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και τη συνεργασία σας».

Οι αποδέκτες των μηνυμάτων χωρίζονται σε 84.000 επιχειρήσεις που δεν είχαν διαβιβάσει στοιχεία ενώ στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνονται 87.000 επιχειρήσεις οι οποίες διαβίβαζαν αλλά σταμάτησαν.

Από τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, όσοι δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτοτελή χρηματικά πρόστιμα που κατ’ ελάχιστον κυμαίνονται από 250, 500 ή και 1.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων και την υπαγωγή σε ΦΠΑ, ενώ σε περίπτωση που από τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστωθεί η μη έκδοση ή μη διαβίβαση των στοιχείων, μπαίνει λουκέτο από 48 ώρες έως και 10 ημέρες στην επαγγελματική εγκατάσταση ή την επιχείρηση.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποστέλλουν τα στοιχεία των λιανικών τους πωλήσεων το αργότερο μέσα σε 24 ώρες από την έκδοση του φορολογικού στοιχείου στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ esend.

Για επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης υπάρχει υποχρέωση αποστολής στοιχείων ανά τρίωρο, τα πρατήρια υγρών καυσίμων κάθε ώρα ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ανά 24ωρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v