Οι αλλαγές στο Δημόσιο με το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Μεταβολές σε εισφορές και όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που αφορούν πάνω από 500.000 δημοσίους υπαλλήλους. Ποιοι κερδίζουν από την κατάργηση της εισφοράς 1% προς το ΤΠΔΥ. Τι ζητούν οι ένστολοι. Αλλαγές και στην μάχιμη 5ετία.

Οι αλλαγές στο Δημόσιο με το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ασφαλιστικές διατάξεις που επηρεάζουν περισσότερους από 500.000 δημοσίους υπαλλήλους περιλαμβάνονται στο μίνι ασφαλιστικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, που μετά την δημόσια διαβούλευση αναμένεται να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή, με αιχμή τις αλλαγές στα όρια ηλικίας πρόωρης συνταξιοδότησης και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας (ΤΠΔΥ).

Σημαντική κρίνεται η παρέμβαση στο συνταξιοδοτικό των ενστόλων, ενώ αλλαγές έρχονται και στην λειτουργία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, με στόχο την επίσπευση έκδοσης του μερίσματος. Την ίδια στιγμή, στον ΕΦΚΑ επισπεύδεται η διαδικασία έκδοσης των συντάξεων του δημοσίου, με τη λειτουργία ειδικής ομάδας δράσης και ήδη οι εκκρεμότητες έχουν περιοριστεί στο μισό.

Αναλυτικά, στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, προβλέπεται η κατάργηση της ειδικής εισφορές 1% των ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που έχει ως αποτέλεσμα, από την 1η Ιανουαρίου 2023, να αυξηθεί αντίστοιχα, ο καθαρός μισθός όλων των εργαζόμενων στο δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι, η ειδική αυτή εισφορά δεν υπολογίζεται στο εφάπαξ, δεν συμπεριλαμβάνεται στις συσσωρευμένες εισφορές και δεν προσμετριέται στον συντελεστή ανταποδοτικότητας ή στην ατομική μερίδα του ασφαλισμένου. Επιβλήθηκε το 2011 με στόχο την διάσωση του ΤΠΔΥ, όμως πλέον, ο κλάδος πρόνοιας του ΕΦΚΑ στον οποίο ανήκει πλέον, είναι πλεονασματικός και συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος διατήρησής του. Αντίθετα, εκτιμούν στο υπουργείο Εργασίας, η κατάργησή της θα οδηγήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων.

Να σημειωθεί ότι, μετά από αίτημα των ενστόλων, εξετάζεται από το αρμόδιο υπουργείο Άμυνας, και η κατάργηση της αντίστοιχης εισφοράς και για το προσωπικό που είναι ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Με την κατάργηση του 1% που επιβάλλεται στο σύνολο των αποδοχών, για παράδειγμα ένας νεοπροσληφθείς υπάλληλος ωφελείται κατά περίπου 110 ευρώ το χρόνο, ένας τμηματάρχης του Δημοσίου, κατά 365 ευρώ, κι ένας διευθυντής κατά περίπου 590 ευρώ το χρόνο.

Παράλληλα, επεκτείνεται σε όλους τους ένστολους το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές.

Αναλυτικά, προβλέπεται ότι, όσοι ένστολοι εξαιρούνταν (π.χ. ορισμένες κατηγορίες πυροσβεστών, λιμενικών, αστυνομικών και υπηρετούντων στην αεροπορία) από τη σχετική ρύθμιση αποκτούν πλέον το δικαίωμα αναγνώρισης έως και 5 ετών, ανεξαρτήτως μονάδας υπηρεσίας, αν είναι παλαιοί ή νέοι ασφαλισμένοι (προ ή μετά το 2011) και ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας με την οποία υπηρετούν (μόνιμοι και μη).

Με την επέκταση της «μάχιμης πενταετίας», σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των ένστολων (στρατός ξηράς, ναυτικό, αεροπορία, αστυνομία, λιμενικό, πυροσβεστική).

Τέλος στην πρόωρη συνταξιοδότηση πριν τα 62

Με το ασφαλιστικό σχέδιο νόμου, η πόρτα του Δημοσίου για πρόωρη συνταξιοδότηση σε ηλικία 55 - 60 ετών κλείνει, από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά, για όσους υπαλλήλους είχαν μεν συμπληρώσει 25ετία το διάστημα μεταξύ 2010 και 2012, δεν προλαβαίνουν να συμπληρώσουν την απαιτούμενη ηλικία έως το τέλος του 2022.

  • Έτσι, για παράδειγμα δημόσιος υπάλληλος που είχε συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας το 2011 αλλά δεν συμπληρώνει τα 56 έτη μέχρι και τον ερχόμενο Δεκέμβριο, δεν δικαιούται μειωμένη σύνταξη το 2022. Θα πρέπει να ξαναδεί τις όποιες δυνατότητες συνταξιοδότησης έχει, μετά από 6 χρόνια, όταν δηλαδή θα συμπληρώσει τα 62.
  • Στον αντίποδα, εάν ο ίδιος υπάλληλος συμπληρώσει για παράδειγμα το 56ο, σε λίγες ημέρες, εντός Νοεμβρίου, θεμελιώνει δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη, το οποίο μάλιστα δεν είναι ανάγκη να το ασκήσει έως το τέλος του 2022. Μπορεί να το ασκήσει οποτεδήποτε.

Αλλαγές έρχονται και στην λειτουργία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, το οποίο θέτει ως στόχο την πληρωμή των μερισμάτων σε τακτικές πληρωμές ανά τρίμηνο. Ήδη, άλλωστε, το ΜΤΠΥ, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και καθιερώνοντας το ψηφιακό μέρισμα, έχει εκμηδενίσει τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις δικαιούχων μερίσματος, μειώνοντας δραστικά τον χρόνο αναμονής ακόμα και σε έναν μήνα.

Σύμφωνα δε, με ανακοίνωσή του, την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν με έκτακτη πληρωμή αναδρομικά ποσά μερισμάτων, συνολικού ύψους 575.722,12 ευρώ, σε 1.200 νέους δικαιούχους, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, καταβλήθηκαν τα μερίσματα με ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών τους μέχρι τις 31/8/2022.

Αντιδράσεις όμως, προκαλεί η διάταξη που προβλέπει την διαχείριση της περιουσίας του ΜΤΠΥ από την ΕΔΕΚΤ με τους εκπροσώπους εργαζομένων και συνταξιούχων να ζητούν την απόσυρση των σχετικών διατάξεων, υποστηρίζοντας ότι η περιουσία του Ταμείου (440 εκατ. ευρώ σε κινητές αξίες και 40.000 τ.μ. ακίνητη περιουσία που αποφέρουν ετησίως στο ταμείο 5,2 εκατ. ευρώ) «δεν πρέπει να λεηλατηθεί»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v