Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Η ΑΑΔΕ ζητά επιστροφή χρημάτων από 20.000 επιχειρήσεις

Αμετάκλητη η απόφαση σε όσους δεν τήρησαν τις προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης. Ενας ακόμα γύρος διασταυρώσεων στοιχείων και μετά έρχεται το... χτύπημα.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Η ΑΑΔΕ ζητά επιστροφή χρημάτων από 20.000 επιχειρήσεις

Χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν χθες μια δυσάρεστη έκπληξη από την ΑΑΔΕ. Με email ενημερώθηκαν πως δεν έχουν τηρήσει τους όρους χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής και θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν και μάλιστα εντόκως.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα «ραβασάκια» αφορούν περίπου 20.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να έχουν γίνει λάθη κατά τη διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων. Προκειμένου να μην αδικηθεί κανείς, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα τρέξει ένας ακόμα γύρος διασταυρώσεων στοιχείων για όσους θεωρούν πως αδίκως έλαβαν ειδοποιητήριο επιστροφής των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής, αφού υποβάλουν τις ενστάσεις τους στην ΑΑΔΕ.

Για όσους πράγματι δεν τήρησαν τις προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης, που αφορούν κυρίως στη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και την υποβολή δηλώσεων, η απόφαση επιστροφής των ποσών θεωρείται αμετάκλητη.

Στους επτά κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, υπήρχε ο όρος της έντοκης επιστροφής των χορηγούμενων ποσών στο σύνολό τους μετά τα «κουρέματα», είτε εάν δεν είχαν υποβληθεί οι δηλώσεις των ετών 2020 και 2021 είτε εάν δεν είχαν τηρηθεί οι προϋποθέσεις διατήρησης των θέσεων εργασίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα στον έβδομο και τελευταίο κύκλο είχε οριστεί ότι η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Μαρτίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Μαρτίου 2021, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Για τον έλεγχο, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 1η Μαρτίου 2021 εξαιρούνταν οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις.

Η διαδικασία όριζε ότι για τον υπολογισμό, προστίθεται στον αριθμό των εργαζομένων, που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 1η Μαρτίου 2021, για τον μήνα βάσης υπολογισμού και για κάθε έναν από τους επόμενους μήνες, σωρευτικά, ο αριθμός των αναγγελιών πρόσληψης (έντυπο Ε3 Εργάνη) και αφαιρείται ο αριθμός καταγγελιών σύμβασης εργασίας (έντυπο Ε6 Εργάνη).

Στη συνέχεια υπολογίζεται το άθροισμα του ανωτέρω μεγέθους για τους μήνες Μάρτιο 2021 έως και Μάιο 2021 και διαιρείται με τον αριθμό των μηνών, ήτοι με τον αριθμό τρία. Εάν το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μικρότερο από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 1η Μαρτίου 2021, θεωρείται ότι δεν τηρήθηκε η ανωτέρω υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων. Αντίστοιχες ρυθμίσεις είχαν προβλεφθεί σε όλους τους κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v