Ειδικό Ποινικό Μητρώο για παιδεραστές στο νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία ειδικού σκέλους Ποινικού Μητρώου για συγκεκριμένα ειδεχθή εγκλήματα. Ο στόχος της κίνησης.

Ειδικό Ποινικό Μητρώο για παιδεραστές στο νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης

Τη δημιουργία Ποινικού Μητρώου για ιδιαιτέρως ειδεχθή εγκλήματα όπως για παράδειγμα αυτά κατά της γενετήσιας ελευθερίας αλλά και της εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής προβλέπει μεταξύ άλλων νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή. Στο ίδιο νομοσχέδιο ενσωματώνεται και ευρωπαϊκή οδηγία ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία ειδικού σκέλους Ποινικού Μητρώου για τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, της έκθεσης σε κίνδυνο, σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμου ατόμου, εμπορίας ανθρώπων, αρπαγής ανηλίκων, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής καθώς για εγκλήματα που αφορούν και στον ν. 3500/2006 (Α’ 232) για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, όταν τα εγκλήματα αυτά στρέφονται σε βάρος ανηλίκου.

Σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι η περαιτέρω προστασία της ανηλικότητας, όταν προσβάλλονται τα έννομα αγαθά της γενετήσιας ελευθερίας, της προσωπικής ελευθερίας, της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας.

Η πρόβλεψη ειδικού σκέλους στο ποινικό μητρώο για αυτά τα αδικήματα δημιουργεί κατ’ ουσίαν μία βάση δεδομένων, η οποία παρέχει περαιτέρω εγγυήσεις προστασίας της ανηλικότητας, σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που το αντικείμενό τους άπτεται της προστασίας, φροντίδας, περίθαλψης και εκπαίδευσης των ανηλίκων.

Η διάταξη αυτή αποτελεί εναρμόνιση με το άρθρο 5 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης .

Επιπλέον, με τις νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο διευκολύνεται η ανταλλαγή πληροφοριών που προέρχονται από Ποινικά Μητρώα μεταξύ των αρμόδιων Αρχών των κρατών μελών με αποτελεσματικό, ταχύ και ακριβή τρόπο. Επίσης, επιδιώκεται η ταυτοποίηση των καταδικασθέντων υπηκόων τρίτων χωρών και των ανιθαγενών, ώστε να επιτρέπεται η ταυτοποίηση από τα κράτη μέλη που διαθέτουν πληροφορίες σχετικά με προηγούμενες καταδίκες τους. Επιπλέον, εξυπηρετείται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων στην Ε.Ε. και η λήψη κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και ιδίως του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v