Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επισπεύδεται η καταβολή σε αυξήσεις συντάξεων και έκτακτα επιδόματα

Τι προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Πόσο κοστολογείται η επιταγή ακρίβειας. Πώς θα δοθεί. Όλες οι αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στις προϋποθέσεις για τη λήψη αναπηρικών συντάξεων.

Επισπεύδεται η καταβολή σε αυξήσεις συντάξεων και έκτακτα επιδόματα

Ταχύτερα από το αρχικώς αναμενόμενο θα καταβληθούν τόσο οι νέες αυξημένες συντάξεις του 2023, όσο και η επιταγή ακρίβειας στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Tην επίσπευση της αύξησης στις συντάξεις και της καταβολής της ειδικής οικονομικής ενίσχυσης σε χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, προβλέπουν διατάξεις του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό που κατατέθηκε στη Βουλή. Και ορίζουν αφενός ότι η υπουργική απόφαση για το ποσοστό αύξησης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2023, αναμένεται να εκδοθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ η έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς ευάλωτους συνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες καθώς και τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Επιδόματος Παιδιού, θα καταβληθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό αύξησης των κύριων συντάξεων από 1.1.2023, ίσως και πάνω από 7,5%, θα δοθεί με βάση τα στοιχεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού που βρίσκονται στην Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού. Τυχόν διορθώσεις – αναπροσαρμογές και οι αντίστοιχες εκκαθαρίσεις θα γίνουν με τις αυξήσεις του 2024, καθώς η σχετική διάταξη ορίζει ότι οι διαφορές που μπορεί να προκύπτουν θα καλύπτονται στην απόφαση του αμέσως επόμενου έτους και θα αποδίδονται. Στο νομοσχέδιο αποσαφηνίζεται ότι το ποσό της βασικής σύνταξης του τ. ΟΓΑ ορίζεται στα 360 ευρώ και από 1.1.2023 θα αυξάνεται όπως και η Εθνική Σύνταξη.

Αναφορικά με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς ευάλωτους συνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες καθώς και τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Επιδόματος Παιδιού, το νομοσχέδιο ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής της, ενώ από το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζεται ότι θα καταβληθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εκτιμάται ότι η δαπάνη για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι της τάξης των 252 εκατ. ευρώ και για τα διπλά επιδόματα άλλα 224 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τον επόμενο μήνα, η τακτική καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ καθώς και η καταβολή του επιδόματος γέννησης, του επιδόματος αναδοχής και του επιδόματος ομογενών θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου (και όχι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία).

Με άλλες διατάξεις, μειώνεται το ποσοστό από 67% σε 50%, για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, σε ότι αφορά την προϋπόθεση λήψης παροχών αναπηρίας, ώστε να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση σε όλα τα Ταμεία, και καταργούνται όλες οι επιμέρους συνταξιοδοτικές διατάξεις των φορέων που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ για τη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης από κοινή νόσο, καθώς δημιουργείται ενιαίο πλαίσιο για όλα τα Άτομα με Αναπηρία. Έτσι, παύει η διάκριση σε «παλαιούς» και «νέους» ασφαλισμένους. Από το 2025, στο ενιαίο πλαίσιο θα ενταχθούν και οι ασφαλισμένοι του τ. ΟΓΑ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα έτη 2010,2011 και 2012 (άρα είχαν ήδη 25 χρόνια συμπληρωμένης υπηρεσίας μέχρι τότε), διατηρούν το δικαίωμα για λήψη μειωμένης σύνταξης, σε ηλικία 56, 58 ή 60 έτη (με βάση δηλαδή τα όρια ηλικίας που ίσχυαν μέχρι τον ν. 4336/2015), εφόσον όμως αυτή συμπληρωθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Επίσης, θεσπίζεται η απευθείας εξέταση της αίτησης συνταξιοδότησης από τον τελευταίο φορέα διαδοχικής ασφάλισης, εφόσον σε αυτόν έχουν διανυθεί 1.000 ημέρες ασφάλισης, με 300 την τελευταία πενταετία (προηγουμένως 1.500 και 500 αντίστοιχα).

Τέλος, καθορίζεται ανώτατο όριο 1,382,4 ευρώ το μήνα, στις επικουρικές συντάξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v