Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η εταιρική διακυβέρνηση στο επίκεντρο του φετινού CEO Initiative

Τον καίριο ρόλο των Διοικητικών Συμβουλίων στη διαχείριση των προκλήσεων, υπογράμμισε ο Managing Partner της RSM Greece, Βασίλης Πετίνης. Όταν έχεις δομημένο ΔΣ που λειτουργεί με συγκεκριμένες αρχές, τότε αυτό εξελίσσεται, και αφομοιώνει τις αλλαγές, τόνισε.

Η εταιρική διακυβέρνηση στο επίκεντρο του φετινού CEO Initiative

Για τη σημασία της αξιοποίησης ενός αποτελεσματικού συστήματος εταιρικής διακυβέρνησης και τον καίριο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα Διοικητικά Συμβούλια για τη διαχείριση των πολλαπλών προκλήσεων, μίλησε ο κ. Βασίλης Πετίνης, Managing Partner της RSM Greece, στη συζήτηση με θέμα «Managing Crisis in the Boardroom» στο CEO Initiative 2022, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Αναδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία της Εταιρικής Διακυβέρνησης, ο κ. Πετίνης σημείωσε ότι η ανάγκη για δημιουργία και διατήρηση ενός κατάλληλου συστήματος αρχών, πολιτικών και διαδικασιών είναι επιτακτική με σκοπό τη διαχείριση των κρίσεων με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις αλλά και την επίτευξη των στόχων που θέτουν. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της ύπαρξης μονάδας διαχείρισης κινδύνων και εσωτερικού ελεγκτή, εργαλεία μέσω των οποίων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αποτελούν «τη γραμμή δράσης και αντιμετώπισης όλων των ρίσκων και προσθέτουν μεγάλη ασφάλεια στις εταιρείες».

O κ. Πετίνης σημείωσε ως πλεονέκτημα πως «η Εταιρική Διακυβέρνηση συμβάλλει στην εποπτεία, βελτιστοποίηση όλων των διαδικασιών και μείωση κόστους. Παράλληλα, εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές, η εταιρεία γίνεται πιο ελκυστική στους επενδυτές, καθώς και στις τράπεζες, οποίες πλέον για να εγκρίνουν δανειοδοτήσεις, αξιολογούν εξίσου κριτήρια ESG».

Εστιάζοντας στην ουσιαστική εφαρμογή του νόμου 4706/2020, ο κ. Πετίνης, ανέφερε πως οι εταιρείες οι οποίες θα κατανοήσουν πως η Εταιρική Διακυβέρνηση λειτουργεί ως καταλύτης για την ανάπτυξή τους και εφαρμόσουν ουσιαστικά το νέο νόμο θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θα καταστούν «game changers». Επίσης, ο κ. Πετίνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «με τόσα καινούρια θέματα, τομείς, κινδύνους, ευκαιρίες, είναι αυτονόητο ότι κανένας CEO δεν μπορεί να είναι ειδικός, να τα γνωρίζει όλα και να μπορεί να τα αντιμετωπίσει στην πράξη».Παράλληλα επισήμανε πως «σε περιόδους κρίσεων, είναι πολύ σημαντικό τα στελέχη των επιχειρήσεων να έχουν δίπλα τους κατάλληλους συμβούλους για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις».

Αναφερόμενος στην έρευνα της RSM Greece, “The RSM Board Diversity Survey” και τη σημασία της δημιουργίας μιας κουλτούρας συμπερίληψης στα σύγχρονα Διοικητικά Συμβούλια για την αποτελεσματικότερη διαχείριση κρίσεων και στρατηγικού σχεδιασμού, ο κ. Πετίνης τόνισε πως

«Η υιοθέτηση του νέου νόμου έχει συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της πολυμορφίας των ΔΣ των εισηγμένων εταιριών. Τα Διοικητικά Συμβούλια των 160 Ελληνικών εισηγμένων εταιρειών, πλέον παρουσιάζουν περισσότερα στοιχεία συμπερίληψης αναφορικά με τη σύνθεσή τους σε σχέση με το φύλο, την ανεξαρτησία, τις δεξιότητες, την εθνικότητα των μελών, με πιο χαρακτηριστική μεταβολή ότι πλέον απαρτίζονται από 900 άντρες και 306 γυναίκες, δηλαδή μία αναλογία 75/25, όταν πριν από την ισχύ του νόμου, η συμμετοχή των γυναικών ανερχόταν μόλις στο 16%».

Κλείνοντας, σχετικά με το πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να προβλέψουν και να είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, ο κ. Πετίνης τόνισε πως

«Όταν έχεις ένα δομημένο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο λειτουργεί μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο και αρχές, τότε αυτό ως ένας ζωντανός οργανισμός εξελίσσεται, αφουγκράζεται και αφομοιώνει τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο περιβάλλον το οποίο λειτουργεί». Προσέθεσε πως, «όταν τα μέλη αλλά και οι εργαζόμενοι του οργανισμού εμποτίζονται με τη σωστή κουλτούρα και τις αρχές της εταιρίας τότε μόνο μπορεί να πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v