Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πράσινο φως» για επενδυτικό project του Σταύρου Ανδρεάδη

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο -που εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ- του Σταύρου Ανδρεάδη για την ανάπλαση του ιστορικού ακινήτου των «Κεραμείων Αλλατίνη».

«Πράσινο φως» για επενδυτικό project του Σταύρου Ανδρεάδη

Το πρώτο «πράσινο φως» για την ανάπλαση του ιστορικού βιομηχανικού ακινήτου των «Κεραμείων Αλλατίνη» και τη μετατροπή του σε έναν μητροπολιτικό πόλο υπερτοπικού χαρακτήρα, με σημείο αναφοράς έναν «πύργο» ύψους έως 100 μέτρων, έλαβε προχθές η εταιρεία ΣΤΑΝΤΑ, πρόεδρος της οποίας είναι ο επιχειρηματίας Σταύρος Ανδρεάδης, επίτιμος πρόεδρος του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos.

Στην πρόσφατη συνεδρίασή της η Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά επί της ΣΜΠΕ του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ), το οποίο περιέχει τις βασικές κατευθύνσεις καθώς και τους όρους πολεοδόμησης για την εκμετάλλευση του εμβληματικού ακινήτου, που καταλαμβάνει μία έκταση 81,2 στρεμμάτων στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Καθοριστικής σημασίας για την αξιοποίηση της έκτασης και την αναβίωση των «Κεραμείων Αλλατίνη», που αποτελούν σήμα κατατεθέν της βορειοελλαδίτικης πόλης, είναι η ολοκλήρωση εντός του Δεκεμβρίου της δημόσιας διαβούλευσης της ΣΜΠΕ, με τον Στ. Ανδρεάδη να στοχεύει στην οικιστική, εμπορική και πολιτιστική ανάπτυξη του ακινήτου εντός του αστικού ιστού και την επένδυση να εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ.

Στον πυρήνα του project, το οποίο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης την προσεχή πενταετία, βρίσκονται η δημιουργία ενός υπερτοπικής εμβέλειας αστικού πάρκου αναψυχής και η ανάδειξη των διατηρητέων κτισμάτων, μακριά από τα στενά όρια της συμβατικής πολεοδόμησης και την ανέγερση πολυώροφων πολυκατοικιών στα πρότυπα εκείνων που έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Γι’ αυτό, άλλωστε, προκρίνεται η συγκέντρωση όλης της επιτρεπόμενης νέας δόμησης σε ένα σύγχρονο και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας ψηλό κτίριο, ύψους έως 100 μέτρων, το οποίο θα γίνει σημείο αναφοράς για την περιοχή. Στο εν λόγω κτίριο θα στεγαστούν εμπορικά καταστήματα και χώροι εστίασης, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία κατοικιών. Απώτερη επιδίωξη του προτεινόμενου Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου είναι, με τη δημιουργία του ψηλού κτηρίου σε συνδυασμό με το μικρό ποσοστό κάλυψής του, να αυξηθούν ο ελεύθερος χώρος και ο χώρος πρασίνου, καθώς και να ενσωματωθούν και να ενταχθούν ομοιόμορφα τα διατηρητέα κτίσματα στον ευρύτερο αστικό ιστό.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ιδιοκτήτριας εταιρείας, η οποία σκοπεύει να προχωρήσει και στην υπογειοποίηση του συνόλου των απαιτούμενων θέσεων στάθμευσης, θα παραχωρηθεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης το διατηρητέο ακίνητο που απαρτίζεται από αυτοτελή κτίρια, με σκοπό τη δημιουργία πολιτιστικών εγκαταστάσεων μητροπολιτικής κλίμακας για τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στο διατηρητέο συγκρότημα των «Κεραμείων Αλλατίνη» προβλέπεται να δημιουργηθεί και ένα Μουσείο του ιδίου του κτιρίου και της ιστορίας του.

Με βάση την ΣΠΜΕ, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις, αποσκοπούν:

  • Στην ανάδειξη των υπερτοπικών χαρακτηριστικών της περιοχής λόγω της θέσης και μεγέθους του αντίστοιχου ακινήτου που την προσδιορίζει και της προτεινόμενης αξιοποίησής του όπως συμπληρώνεται μέσα και από διαδικασίες αποκατάστασης και επανάχρησης του σημαντικού μεγέθους διατηρητέων κτηρίων εντός αυτού.
  • Στη δημιουργία υπερτοπικού πόλου μητροπολιτικού χαρακτήρα αστικών κεντρικών λειτουργιών, στον οποίο θα περιλαμβάνονται κυρίως χρήσεις κατοικίας, εμπορίου, προσωπικών υπηρεσιών.
  • Στη δημιουργία υπερτοπικού πόλου μητροπολιτικού χαρακτήρα πολιτισμού.
  • Στη δημιουργία νέου σημαντικού μεγέθους κοινόχρηστου χώρου, ο οποίος θα λειτουργεί σε συνέχεια των υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων της περιοχής Νέας Ελβετίας δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις δημιουργίας ενός μητροπολιτικού πάρκου πόλης.

Όπως αναφέρουν οι επιτελείς της επένδυσης, το συγκεκριμένο project σε συνδυασμό με την κατασκευή και την επικείμενη λειτουργία της στάσης του μετρό «Νέα Ελβετία» αναμένεται να αναβαθμίσουν την ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας σημαντικά και το τουριστικό προφίλ της πόλης. Σημειώνεται ότι το ακίνητο των «Κεραμείων Αλλατίνη», που απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από το ιστορικό κέντρο της πόλης, αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παλιά βιομηχανικά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v