Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κρυφό χαρτί Σταϊκούρα για έξτρα παροχές το 2023

Ασκήσεις επί χάρτου για 400+600 εκατ. ευρώ σε νέα μέτρα στήριξης. Ακρίβεια και δόσεις δανείων στο τραπέζι των παρεμβάσεων που είναι υπό εξέταση. Τι «παίζει» με τα καύσιμα.

Το κρυφό χαρτί Σταϊκούρα για έξτρα παροχές το 2023

Η φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων του 2022 και η πορεία των τιμών του φυσικού αερίου το επόμενο έτος θα κρίνουν το εύρος της νέας δέσμης κυβερνητικών παροχών στο επίκεντρο της οποίας αναμένεται να βρεθούν η ακρίβεια και οι φουσκωμένες δόσεις των δανείων που εγκυμονούν μια νέα αύξηση των κόκκινων δανείων.

Ο προϋπολογισμός του 2023 ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή ενσωματώνει μέτρα στήριξης 4,2 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος, στη βάση όσων ήδη η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει (και νομοθετήσει σε πολλές περιπτώσεις), αλλά δεν λέει κουβέντα για τα πρόσθετα έσοδα που θα προκύψουν από την πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.

Σχετική αναφορά έχει κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η απουσία συγκεκριμένων προβλέψεων εσόδων από τη φορολόγηση των υπερκερδών συνδέεται με το γεγονός ότι δεν έχει ψηφιστεί ακόμα ο σχετικός ευρωπαϊκός Κανονισμός, αν και έχει γίνει σχετική προαναγγελία. Η φορολόγηση των υπερκερδών -με συντελεστή 90%, είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός- υπολογίζεται πως θα οδηγήσει σε βεβαίωση πρόσθετων εσόδων της τάξεως των 300-400 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας έτσι μια «μαγιά» για ένα νέο κύκλο παροχών πριν τις κάλπες.

Στη «μαγιά» αυτή υπάρχουν προσδοκίες πως θα προστεθούν επιπλέον 600 εκατ. ευρώ από το πρόσθετο αποθεματικό που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό στις γενικές κρατικές δαπάνες για κάλυψη της συνεισφοράς του δημοσίου στις επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος. Τους τελευταίους μήνες, η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου έχει οδηγήσει το υπουργείο Ενέργειας να βγάζει τον λογαριασμό των μηνιαίων επιδοτήσεων μόνο με τα κεφάλαια του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει το περιθώριο να κάνει οικονομία.

Το επόμενο έτος, ο προϋπολογισμός έχει στηριχθεί στην παραδοχή ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κυμανθούν σε μέσα επίπεδα στα 85 δολάρια το βαρέλι (υιοθετώντας τις σχετικές εκτιμήσεις ΔΝΤ και Κομισιόν) και το φυσικό αέριο θα έχει μέση τιμή στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξεις πως οι προβλέψεις μπορούν να τιναχθούν στον αέρα μέσα σε μία ημέρα. Επί του παρόντος, φαίνεται να έχουν αυξημένες πιθανότητες επιβεβαίωσης.

Αν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, από το ειδικό αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται πως θα μπορούσαν να περισσέψουν κοντά στα 600 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το ταμείο των σχεδιαζόμενων παροχών σε 1 δισ. ευρώ.

Εφόσον «κλειδώσει» το περιθώριο νέων παρεμβάσεων, προτεραιότητα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης φαίνεται να έχουν μέτρα με στόχο την άμβλυνση των πιέσεων στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ αλλά και μια πιθανή παρέμβαση στις μηνιαίες δόσεις των στεγαστικών δανείων, όπου δεν αποκλείεται κρατική επιδότηση επιτοκίου κόντρα στις αυξήσεις.

Αντίθετα, η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου (βουτιά έως και τα 83 δολάρια χθες, μετά από δημοσίευμα για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ στις 4 Δεκεμβρίου με επάνοδο στα 86 μετά τη διάψευση από το Ριάντ) και η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου απομακρύνουν -τουλάχιστον επί του παρόντος- το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στη λιανική τιμή του ντίζελ κίνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v