Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι διαγωνισμοί για τουριστικά ακίνητα πήραν σειρά στο ΤΑΙΠΕΔ

Ποιοι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση τουριστικών ακινήτων αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους και ποιοι θα προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες.

Ποιοι διαγωνισμοί για τουριστικά ακίνητα πήραν σειρά στο ΤΑΙΠΕΔ

Με τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση της Λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έδωσε επί της ουσίας το σήμα για την εκμετάλλευση assets μικρότερου μεγέθους με έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα, που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του, όπως τα ακίνητα που φιλοξενούν ιαματικές πηγές.

Στόχος του Ταμείου είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αξιοποίηση της λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εκμετάλλευση του ξενοδοχείου «Γαλήνη», με τον όμιλο Μήτση να είναι ο μοναδικός συμμετέχων στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, αφού μόνο εκείνος υπέβαλε οικονομική προσφορά, η οποία και έχει ήδη αποσφραγιστεί.

Στην ίδια κατεύθυνση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι το τέλος του 2022 αναμένεται να εκκινήσει και ο αντίστοιχος διαγωνισμός για την αξιοποίηση του παραθαλάσσιου ακινήτου με τις ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών.

Σειρά θα πάρουν μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023 οι διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση της ιαματικής πηγής και του κάμπινγκ Κονιαβίτη, ενός παραθαλάσσιου ακινήτου συνολικής έκτασης περίπου 800 στρεμμάτων, καθώς και για την αξιοποίηση της ιαματικής πηγής της Υπάτης.

Στην ίδια λογική, μέχρι το τέλος του έτους πιθανότατα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έναρξη της αξιοποίησης του παραθαλάσσιου ακινήτου που βρίσκεται στον οικισμό της Αγίας Τριάδας στον δήμο Θερμαϊκού. Παράλληλα, μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023 εκτιμάται ότι θα εκκινήσει και ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση του ακινήτου που βρίσκεται στο Ποσείδι της Χαλκιδικής, όπου έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν εγκαταστάσεις κάμπινγκ.

Στο μέτωπο των λιμανιών, μέσα στο α’ τρίμηνο του 2023 έχει τοποθετήσει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (67% κατ’ ελάχιστον) του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. Στο πλαίσιο αυτό, αυτή την περίοδο, το Ταμείο προχωρά στην αναζήτηση αποτιμητή για την αξιοποίηση του κρητικού λιμανιού.

Στη μεγάλη μάχη της Κρήτης, τα ξίφη τους θα διασταυρώσουν 8 επενδυτικά σχήματα, η Olete Limited, η κοινοπραξία Grimaldi Euromed S.p.A. - Μινωικές Γραμμές Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία, η κοινοπραξία Portek International Private Limited - GPH Cruise Port Finance LTD, η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε. - Attica Grοup, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - Aviareps Ελλάς Α.Ε., η κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΙΝ Α.Ε. - Goldenstep Shipping Limited, η ΟΛΘ Α.Ε. και η κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ Α.Ε. - JCC S.A.L.

Σε πρώτο πλάνο έχει μπει και ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου. Πριν από λίγες ημέρες, το ΤΑΙΠΕΔ δημοσιοποίησε την πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου (τουλάχιστον 67%) συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε. (ΟΛΒ), με τους υποψήφιους επενδυτές να καλούνται να υποβάλουν την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος την 20ή Ιανουαρίου 2023. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί κατά τα πρότυπα των άλλων μεγάλων διαγωνισμών, σε δύο φάσεις, την α' φάση με την εκδήλωση ενδιαφέροντος και τη β’ φάση με την υποβολή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

Υπενθυμίζεται ότι η 16η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως νέα ημερομηνία για την υποβολή έγγραφης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη μαρίνα Αργοστολίου, ενώ η 29η Νοεμβρίου είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού εκμετάλλευσης της μαρίνας στην Πύλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v