Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμάζεται νομοσχέδιο για καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου

Η νέα ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες που έχουν καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις να τις εξαγοράσουν και να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας.

Ετοιμάζεται νομοσχέδιο για καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου

Μια νέα πηγή εσόδων για τα δημόσια ταμεία φιλοδοξεί να δημιουργήσει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, ανοίγοντας το μείζον θέμα των περίπου 70.000 καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου, το οποίο λιμνάζει εδώ και αρκετά χρόνια, κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας του αντικειμένου.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, σε πρώτη φάση θα επιχειρηθεί το «ξεμπλοκάρισμα» των καταπατημένων εκτάσεων από τα «γρανάζια» της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και του Υπερταμείου (τα περί ου ο λόγος ακίνητα βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο των συγκεκριμένων εταιρειών) και εν συνεχεία θα προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση για την αξιοποίησή τους.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, μόλις ξεπεραστούν τα προβλήματα, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.

Το νέο νομοθετικό καθεστώς προαναγγέλλεται στην εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος αναφέρει ότι «η τακτοποίηση των κατεχομένων Δημόσιων και Ανταλλαξίμων Κτημάτων αναμένεται να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό και αποτελεί λύση αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας με πολλαπλή στόχευση:

  • Την εξάλειψη κοινωνικών αδικιών ιστορικά τεκμηριωμένων, συγκρούσεων και διεκδικήσεων κάθε μορφής, που εκδηλώνονται κάθε φορά που η Πολιτεία προσπαθεί να προστατεύσει με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά με χρονική υστέρηση, την περιουσία της, και:
  • Την εισροή σημαντικών εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό και την αποτελεσματική προστασία της κοινόχρηστης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και της περιουσίας που θα αποκαλυφθεί με την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και την απελευθέρωση των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών και των δικαστηρίων από σημαντικό αριθμό δικών, εξόδων και γραφειοκρατικών διαδικασιών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες που έχουν καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις να τις εξαγοράσουν και να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις και με βασικά κριτήρια το είδος και τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης, την κατηγορία του ανεγειρόμενου ακινήτου καθώς και την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό θα συσταθεί ειδική επιτροπή στην οποία ο κάθε ιδιώτης που έχει καταπατήσει δημόσιο ακίνητο θα υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την τυχόν δικαστική προσφυγή και η επιτροπή θα εξετάζει το αίτημα και θα λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τους βασικούς άξονες της ρύθμισης:

  • Οι κάτοχοι των δημοσίων εκτάσεων θα μπορούν να εξαγοράσουν από το κράτος τις καταπατημένες εδαφικές εκτάσεις καταβάλλοντος τίμημα το ύψος του οποίου θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
  • Θα υπάρχει ειδικό ποσοστό έκπτωσης επί του ύψους του τιμήματος, το οποίο θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με τον χρόνο και το είδος της κατοχής του ακινήτου.
  • Για τον καθορισμό του τιμήματος θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσό θα είναι χαμηλότερο για τους οικονομικά αδύναμους και τις ευπαθείς ομάδες (πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.α.) καθώς και στις περιπτώσεις που στο καταπατημένο κτήμα έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία.
  • Το τίμημα θα μπορεί να εξοφλείται σε δόσεις, ανάλογα με το ύψος του.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για να εγείρει κάποιος αξιώσεις εξαγοράς καταπατημένης δημόσιας έκτασης είναι να αποδείξει ότι έχει στην κατοχή του το ακίνητο πάνω από 40 χρόνια. Ειδικά για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει ο κάτοχος να αποδεικνύει ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v