Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Δρόμος με... σαμαράκια οι ελληνικές αποκρατικοποιήσεις

Η πολυπλοκότητα της σύμβασης για την Εγνατία Οδό και τα διόδια. Διαγωνισμός για το ΟΑΚΑ μέσα στο Νοέμβριο. Μεταρρύθμιση χαρακτηρίζει το νόμο 4972/2022 για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Υπερταμείου η Κομισιόν.

Κομισιόν: Δρόμος με... σαμαράκια οι ελληνικές αποκρατικοποιήσεις

Πρόοδο χαρακτηρίζει τον πρόσφατο νόμο για την περιουσία του Υπερταμείου (4972/2022 ΦΕΚ 181/Α/23-09-2022) το τελευταίο report αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν. Κάνει δε ειδική μνεία για την ευελιξία που παρέχεται πλέον στο επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης των κρατικών επιχειρήσεων (όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ), ώστε να λειτουργούν με ανταγωνιστικά κριτήρια αλλά και θέτουν επιχειρησιακούς στόχους.

Η έκθεση της Κομισιόν παρατηρεί ότι η διαδικασία ωρίμανσης δημόσιων ακινήτων και μεταβίβαση τους στην ΕΤΑΔ προς διαχείριση (υπολογίζονται πάνω από 70.000) είναι γεμάτη εμπόδια, καθώς πολλά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν είναι επιλέξιμα για μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ (όπως όχθες ποταμών, δασικές εκτάσεις, υγρότοποι, πολιτιστικοί και αρχαιολογικοί χώροι). Από τη μέχρι στιγμής διαδικασία έχουν εντοπιστεί, ωριμάσει και μεταφερθεί στην ΕΤΑΔ, μόλις ομάδα 186 περιουσιακών στοιχείων, ωστόσο η Κομισιόν σημειώνει πως η διαδικασία ελέγχου παρά τα μικρά αποτελέσματα έχει ήδη προσφέρει βελτιωμένα δεδομένα για το status της δημόσιας περιουσίας, και ως μια ανοιχτή διαδικασία θα συνεχίσει να ξεκαθαρίζει τα δεδομένα.

ΟΑΚΑ

Εντός του Νοεμβρίου εκτιμά η Κομισιόν ότι θα βρίσκεται στον «αέρα» ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση του ΟΑΚΑ, ο οποίο ωριμάζει από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία έχει οριστεί ως αρμόδια για την ωρίμανση, τη διενέργεια των διαγωνισμών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων, που θα αφορούν την ανακαίνιση του ΟΑΚΑ. Μάλιστα, η Κομισιόν εκτιμά πως ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί στο γ΄ τρίμηνο του 2023, με βασικό στόχο ως πόλος το ΟΑΚΑ να δημιουργήσει αρκετά έσοδα για να εγγυηθεί την οικονομική βιωσιμότητα ενός αστικού αθλητισμού και αναψυχής υψηλής ποιότητας μακροπρόθεσμα, καλύπτοντας όχι μόνο τη συντήρηση του.

Αποκρατικοποιήσεις – Παραχωρήσεις

Σε ότι αφορά το οικονομικό κλείσιμο της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2023, ενώ αποδίδει τις καθυστερήσεις στο ότι ο προτιμώμενος πλειοδότης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ –Egis) υπέβαλε διαδοχικά αιτήματα για παράταση της περιόδου οριστικοποίησης των τευχών δημοπράτησης, καθυστερώντας έτσι τη συμπλήρωση και την υποβολή του φακέλου προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για τους προσυμβατικούς ελέγχους που απαιτούνται για τη σύναψη της σύμβασης παραχώρησης. Σημειώνει ωστόσο η Κομισιόν, πως το αίτημα δικαιολογείται καθώς η συναλλαγή περιλαμβάνει και το σκέλος των διοδίων.

Υπενθυμίζεται πως εκκρεμεί η νομοθέτηση για το κόμιστρο διοδίων από την κυβέρνηση, ζήτημα που εν πολλοίς αφορά το σύνολο των επόμενων οδικών παραχωρήσεων. Σε ότι αφορά το διαγωνισμό για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού, η Κομισιόν παρακολουθεί τη διαδικασία, η οποία εκτιμά ότι βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος.

Τέλος αναμένει τη συμβασιοποίηση του διαγωνισμού για τις Γούρνες μέσα στο 2022, ενώ αποδέχεται την αιτιολογημένη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την ακύρωση του διαγωνισμού παραχώρησης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v