Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αττική Οδός: Διόδια 2,5 ευρώ προβλέπει η νέα παραχώρηση

Χαμηλότερο κόμιστρο από το ισχύον προβλέπει η νέα σύμβαση παραχώρησης του οδικού άξονα. Ανοίγει το VDR του διαγωνισμού την ερχόμενη εβδομάδα. Τι δήλωσε ο Κ. Καραμανλής.

Αττική Οδός: Διόδια 2,5 ευρώ προβλέπει η νέα παραχώρηση

Στα 2,5 ευρώ ανά διέλευση κλείδωσε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το κόμιστρο για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, για την οποία τρέχει ο σχετικός διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών κατέληξε στον καθορισμό του παραπάνω κομίστρου, χαμηλότερου από το ισχύον σήμερα 2,8 ευρώ, και έχοντας νωρίτερα απορρίψει το ενδεχόμενο κλιμακωτού κομίστρου. Σε κάθε περίπτωση, μετά το κλείσιμο της συγκεκριμένης λεπτομέρειας ανοίγει ουσιαστικά η προετοιμασία για την είσοδο του διαγωνισμού παραχώρησης της Αττικής Οδού στη δεύτερή της φάση, εκείνη της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από τους 8 υποψήφιους διεκδικητές της σύμβασης.

Το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναρτήσει στο VDR στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας τη σύμβαση, δίνοντας το εύλογο διάστημα επεξεργασίας στους υποψηφίους. Στόχος είναι η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών εντός του α’ τριμήνου του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης του οδικού άξονα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η Abertis, η ιταλική INC SpA (Gruppo Fininc), η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - ΑΒΑΞ - Adrian Infrastructure, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - First Centier, η κοινοπραξία Brisa - Auto Estradas de Portugal - Rubicone Bidco, η κοινοπραξία της Egis Projects με τις επενδυτικές εταιρείες Bauban και DIF, η κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου με την αυστραλιανή Macquarie και η κοινοπραξία Vinci - Μυτιληναίος - Mobility Partners.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από σήμερα ο διαγωνισμός για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού μπήκε στη δεύτερη φάση του. Κατόπιν της τελικής απόφασης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερομένων πρέπει να υποβληθούν λαμβάνοντας υπόψη διόδια 2,50 ευρώ ανά διέλευση, ενώ με βάση την τρέχουσα σύμβαση, που εκπνέει τον Οκτώβριο του 2024, προβλέπονται διόδια 2,80 ευρώ.

Η απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση των διοδίων της Αττικής Οδού στη νέα σύμβαση, όχι μόνο εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια αντιμετώπισης του κόστους διαβίωσης, αλλά κλείνει κι ένα κύκλο ανεδαφικών απόψεων περί κλιμακωτών διοδίων, χωρίς να υπάρχει συγκοινωνιακή μελέτη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v