Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα αποφύγετε τα λάθη στην έκδοση σύνταξης

Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση πριν από το 2020 και δεν έχουν ακόμη λάβει σύνταξη. Πώς και πότε θα διορθωθούν λάθη στα ποσά. Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι είναι λίγο πριν από την έκδοση της σύνταξης.

Πώς θα αποφύγετε τα λάθη στην έκδοση σύνταξης

Νέα δεδομένα στην διαδικασία υποβολής των αιτήσεων συνταξιοδότησης αλλά και στην αντιμετώπιση της συνταξιοδοτικής απόφασης, δημιουργούν οι συντάξεις fast track αλλά και οι συντάξεις εμπιστοσύνης.

Ο δραστικός περιορισμός του αριθμού των εκκρεμών συντάξεων, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για μηδενισμό των αιτήσεων λήψης κύριας σύνταξης, καθώς και τα νέα εργαλεία έκδοσης των συντάξεων, αποτελούν μέρος ενός τολμηρού σχεδίου της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, με στόχο την επίλυση ενός προβλήματος που ταλάνιζε την ελληνική κοινωνία τα τελευταία πολλά χρόνια. Προκαλούν όμως και αβεβαιότητα και ανησυχία στους κόλπους των εν αναμονή αλλά και των νέων συνταξιούχων, καθώς πληθαίνουν οι περιπτώσεις – αναφορές τόσο για λάθη στις νέες συντάξεις όσο και για αιτήσεις συνταξιοδότησης που δεν έχουν διεκπεραιωθεί, παρ’ ότι έχουν υποβληθεί ακόμη και πριν από το 2019.

Το υπουργείο Εργασίας υπογραμμίζει πως από το 2021 και πίσω, εκκρεμούν στον τομέα των αιτήσεων για τη λήψη κύριας σύνταξης, περίπου 9.500 «προβληματικές περιπτώσεις». Από αυτές, οι 270 είναι υποθέσεις με ενστάσεις και δικαστικά θέματα, οι 730 υποθέσεις χωρίς ιατρική γνωμάτευση, 600 υποθέσεις με οφειλές άνω των προβλεπόμενων ορίων και 7.900 υποθέσεις που δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα σύμφωνα με τα μηχανογραφικά στοιχεία του ΕΦΚΑ. Όσο για τα λάθη, ξεκαθαρίζει πως αποκλίσεις στα ποσά υπήρχαν και πριν τις fast track συντάξεις, δέχεται πως υπάρχει ένα 20% που παρατηρούνται αποκλίσεις, και σημειώνει ότι, όπως συνέβαινε παγίως σε τέτοιες περιπτώσεις, εκδίδονται με επιφύλαξη. Στις περιπτώσεις δε, που οι αποκλίσεις είναι μεγάλες, τότε οι υπάλληλοι τις εξετάζουν κατά προτεραιότητα και τις εξαλείφουν σε σύντομο χρόνο. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν σταδιακά τους επόμενους μήνες.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στο Euro2day.gr ο γνωστός δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος, υπάρχουν ομάδες συνταξιούχων που ανησυχούν για την σύνταξή τους, μελλοντική και ήδη εκδοθήσα.

Η πρώτη, τέτοια, μεγάλη ομάδα ασφαλισμένων είναι αυτή όσων έχουν υποβάλλει αιτήσεις συνταξιοδότησης πριν από το 2022, ακόμη και από το 2019, και δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφαση. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, κυρίως στο δημόσιο και τον ΟΑΕΕ ή το ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι) ή το δημόσιο και το ΙΚΑ, ή επίσης το ΙΚΑ και ένα από τα ταμεία των μη μισθωτών, αλλά και κάποιες για τις οποίες έχουν υποβληθεί αιτήσεις αναγνωρίσεων πλασματικών ετών. Για όλους αυτούς, ο κ. Μπούρλος επισημαίνει ότι δεν πρέπει να ανησυχούν ότι εμπίπτουν στην περίπτωση των «ανελαστικών», των αιτήσεων δηλαδή που εν τέλει θα απορριφθούν από τον ΕΦΚΑ. Οφείλουν αρχικά να κάνουν ένα ερώτημα για την πορεία της αίτησής τους στο 1555 κι αν δεν υπάρξει έγκαιρη ή ικανοποιητική απάντηση να κλείσουν ένα ηλεκτρονικό ραντεβού και να ενημερωθούν από την αρμόδια διεύθυνση για την πορεία της αίτησής τους.

Μια άλλη, μεγάλη ομάδα συνταξιούχων που ανησυχεί είναι αυτή με όσους έχουν λάβει τη σύνταξή τους τους τελευταίους μήνες, καθώς πληθαίνουν οι περιπτώσεις για τις οποίες δεν έχει υπολογιστεί το σύνολο του ασφαλιστικού χρόνου. Ειδικότερα στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης δεν έχει υπολογιστεί ο χρόνος ασφάλισης των άλλων Ταμείων. Λάθη και παραλείψεις έχουν εντοπιστεί στην αναγνώριση πλασματικών χρόνων, όπως ημέρες στρατιωτικής υπηρεσίας, ημέρες τακτικής ανεργίας, εξαγοράς λόγω σπουδών, τέκνων ή κενών διαστημάτων. Πρόκειται για συντάξεις που έχουν εκδοθεί με την διαδικασία fast track (νέες αιτήσεις) ή με τη διαδικασία των «συντάξεων εμπιστοσύνης» (παλαιές συντάξεις). Μάλιστα, στις νέες αποφάσεις αναγράφεται ότι υπάρχει επιφύλαξη για μελλοντική αναθεώρησή τους. Σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο, όπου υπάρχει ένδειξη πως δεν έχουν υπολογιστεί όλα τα έτη ασφάλισης ή δεν έχουν συνυπολογιστεί χρόνοι που έχουν δηλωθεί από τον ίδιο τον ασφαλισμένο, θα πρέπει να υποβάλει ένσταση. Μάλιστα ο κ. Μπούρλος ξεκαθαρίζει ότι οι λόγοι είναι τυπικοί καθώς το υπουργείο δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι όλες οι περιπτώσεις που εκδίδονται με επιφύλαξη θα επανεξεταστούν.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στο Euro2day.gr ο κ. Μπούρλος που ειδικεύεται στα συνταξιοδοτικά – ασφαλιστικά θέματα, ο σημαντικός περιορισμός των εκκρεμών αιτήσεων πρέπει να έχει την απαραίτητη συνέχεια που απαιτεί, αφενός την ολοκλήρωση της απονομής της σύνταξης, με βάση το πραγματικό ασφαλιστικό προφίλ του συνταξιούχου, αφετέρου δε παρεμβάσεις στο σύστημα προς την κατεύθυνση της απλοποίησης τόσο των νομοθετικών ρυθμίσεων όσο και των διαδικασιών. «Μέσω αυτών, θεωρώ ότι η επιτάχυνση στην απονομή θα αποκτήσει σταθερό χαρακτήρα και δεν θα είναι αποτέλεσμα συγκυρίας, και περιορισμένης χρονικής διάρκειας».

Μάλιστα, με στόχο την αποτροπή δημιουργίας και νέου στοκ εκκρεμοτήτων στο άμεσο μέλλον, ο γνωστός δικηγόρος σημειώνει τα τρία βήματα που πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι, όταν βρίσκονται λίγο πριν από την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος:

Το πρώτο και βασικό είναι να ζητήσουν την έκδοση προ-συνταξιοδοτικής απόφασης για τον χρόνο ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Οφείλουν να το κάνουν δύο χρόνια πριν από την θεμελίωση του δικαιώματός τους, ήτοι την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας μαζί με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης, καθώς η έκδοσή της καθυστερεί σημαντικά.

Το δεύτερο, είναι, σε περίπτωση που έχουν ασφάλιση σε ταμείο ελεύθερων επαγγελματιών ή αυτοαπασχολούμενων (πρώην ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ) να ζητήσουν μια βεβαίωση του χρόνου ασφάλισής τους, γιατί έτσι θα ελεγχθεί και το εάν έχουν οφειλές ή όχι. Και το τρίτο βήμα, είναι να υποβάλλουν την αίτηση για αναγνώριση πλασματικών ετών νωρίτερα από την αίτηση συνταξιοδότησης (παρ’ ότι υπάρχει δυνατότητα για ταυτόχρονη υποβολή) καθώς με αυτόν τον τρόπο, πρώτα θα αναγνωριστούν τα πλασματικά και στη συνέχεια θα εκδοθεί η απόφαση, λαμβάνοντάς τα υπόψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v