Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχοι κατά του παράνομου εμπορίου άγριων πτηνών σε Σαντορίνη και Σχιστό

Τα πουλιά προσελκύονται και αιχμαλωτίζονται κατά εκατοντάδες σε τεράστια δίχτυα που τοποθετούνται από παγιδευτές σε τεχνητές παροχές νερού. Θα γίνει ό,τι πρέπει για να προστατευτεί η πανίδα, δήλωσε ο Υφ. Περιβάλλοντος. Γιώργος Αμυράς.

Ελεγχοι κατά του παράνομου εμπορίου άγριων πτηνών σε Σαντορίνη και Σχιστό

Εντατικούς ελέγχους στην ύπαιθρο της Σαντορίνης για να κατασταλεί το φαινόμενο της παράνομης παγίδευσης ωδικών πτηνών, που τείνει να προσλάβει διαστάσεις ενός κακώς εννοούμενου «εθιμικού δικαίου» στο νησί, αλλά και στο παζάρι του Σχιστού στην Αττική, πραγματοποιούν Δασαρχεία και Θηροφυλακή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ύστερα από συνεργασία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας (Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε.) και τον Πρόεδρό της, Νίκο Σταθόπουλο, θηροφύλακες της Ομοσπονδίας έφτασαν στη Σαντορίνη, κατέστρεψαν αυτοσχέδιες παγίδες σε διάφορα σημεία του νησιού και προχώρησαν σε μηνύσεις.

Όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους, τα πουλιά προσελκύονται και αιχμαλωτίζονται κατά εκατοντάδες σε τεράστια δίχτυα που τοποθετούνται από παγιδευτές σε τεχνητές παροχές νερού, ενώ στη συνέχεια πολλά από αυτά διοχετεύονται στο παράνομο εμπόριο.

«Η Σαντορίνη, ένας τόπος αγαπημένος και φιλόξενος για χιλιάδες ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμφανίζεται αφιλόξενη για τα ταξιδιάρικα ή ενδημικά πουλιά», δήλωσε ο κ. Αμυράς και ευχαρίστησε τη Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. και τους θηροφύλακές της για την άμεση ανταπόκριση και την άψογη συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Θα γίνει ό,τι πρέπει για να προστατευτεί τόσο η πανίδα του νησιού, όσο και η ξεχωριστή θέση που κατέχει η Σαντορίνη στα μάτια και την καρδιά των ανθρώπων όλου του κόσμου», ανέφερε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, συνεχίζονται, με εντατικούς ρυθμούς σε όλη τη χώρα οι προσπάθειες για την καταστολή του παράνομου εμπορίου άγριων ωδικών πτηνών, όπως ακριβώς έχει ζητήσει από όλους του εμπλεκόμενους ελεγκτικούς μηχανισμούς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Την προηγούμενη Κυριακή, θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας πραγματοποίησαν έφοδο στο παζάρι του Σχιστού, υποβάλλοντας δεκάδες μηνύσεις σε όσους συνελήφθησαν να έχουν στην κατοχή τους άγρια πουλιά, ενώ κατέστρεψαν επί τόπου εκατοντάδες ξόβεργες και παγίδες που πωλούνταν παράνομα.

Οι θηροφύλακες της Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε., και υπάλληλος του Δασαρχείου Πειραιά που τους συνόδευε, βρήκαν και κατάσχεσαν 370 άγρια ωδικά πουλιά (καρδερίνες, παπαδίτσες, αηδόνια, σκαρθιά, αμπελουργοί κ.α.).

Τα αιχμαλωτισμένα πτηνά μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο κέντρο περίθαλψης ΑΝΙΜΑ και θα απελευθερωθούν μετά την εξέταση της υγείας τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v