Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια από σκουπίδια στον παλιό ΧΥΤΑ Κοζάνης

Η ονομαστική ισχύς της μονάδας είναι 1,2 MW και η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την παρουσία του μεθανίου είναι στα 800 kw. Ενα ακόμα επίτευγμα κυκλικής οικονομίας. Το έργο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Ενέργεια από σκουπίδια στον παλιό ΧΥΤΑ Κοζάνης

Ενέργεια από τα σκουπίδια παράγει η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από βιοαέριο, που βρίσκεται στον παλιό ΧΥΤΑ της Κοζάνης.

Η ονομαστική ισχύς της μονάδας είναι 1,2 MW και η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την παρουσία του μεθανίου είναι στα 800 kw.

Πρόκειται για ένα ακόμη επίτευγμα κυκλικής οικονομίας που πετυχαίνει η ΔΙΑΔΥΜΑ, σύμφωνα με τον διευθυντή προγραμμάτων Κωσταντίνο Τσιόπτσια. Η μονάδα βρίσκεται λίγο πριν το στάδιο της εμπορικής λειτουργίας. Έχει περάσει όλα τα τεστ δοκιμών, έχει γίνει εδώ και 1,5 μήνα η αυτοψία και έλεγχος από τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ, από τους οποίους περιμένουμε την έγκριση ώστε να ενταχθεί επισήμως στο διασυνδεδεμένο δίκτυο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσιόπτσιας.

Όπως εξήγησε «το μεθάνιο παράγεται στα δύο κύτταρα υγειονομικής ταφής απορριμμάτων που λειτούργησαν από το 2003 έως το 2017», ενώ σήμερα η επεξεργασία των απορριμμάτων γίνεται σε υπερσύγχρονη μονάδα που λειτούργησε για πρώτη φορά το 2018.

Το έργο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ δημοπρατήθηκε τον Μάιο του 2020 .To χρηματοδότησε και κατασκεύασε η Κοινοπραξία «Ηλέκτωρ Θαλής», η οποία για 20 χρόνια με σύμβαση παραχώρησης από την ΔΙΑΔΥΜΑ θα έχει και την ευθύνη της λειτουργίας. Ο κ. Τσιόπτσιας επισήμανε ότι «η εταιρία μας θα λαμβάνει το 8,2% επί των ακαθαρίστων εσόδων από τις πωλήσεις της ενέργειας», ενώ ο δήμος Κοζάνης στις δημοτικές εκτάσεις του οποίου φιλοξενούνται οι εγκαταστάσεις της μονάδας, στο πλαίσιο των ανταποδοτικών τελών, θα λαμβάνει το 3% από τα έσοδα των πωλήσεων.

Η ΔΙΑΔΥΜΑ είναι ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΔΣΑ) Δυτ. Μακεδονίας με μετόχους τους 13 δήμους και εναρμονίζεται με τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ στην διαχείριση των αποβλήτων.

«Με την λειτουργία της νέας μονάδας παραγωγής βιοαερίου ολοκληρώνουμε άλλον έναν στόχο και η Δυτική Μακεδονία σε συνδυασμό και με αλλα επιτεύγματα κατατάσσεται στην πρώτη θέση στην Ελλάδα ως προς την περιβαλλοντική διαχείριση και την κυκλική οικονομία» τόνισε ο κ. Τσιόπτσιας . Ο ίδιος επισήμανε ότι «ενώ όλη η χώρα θάβει το 84 % των απορριμμάτων της, στην Δυτική Μακεδονία το ποσοστό αυτό κυμαίνεται μόλις στο 32%».

Στο πεδίο της ανακύκλωσης η ΔΙΑΔΥΜΑ έχει επιτύχει σε ετήσια βάση 6.000 τόνους υλικών με την απευθείας διαλογή στην πηγή στους τέσσερις κάδους κι άλλους 11 χιλ. τόνους από την μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων. Ο κ. Τσιόπτσιας σημείωσε ότι τα τελευταία 5 χρόνια σε όλα τα παραπάνω προστέθηκε η ανακύκλωση τηγανελαίων και οργανικών αποβλήτων των νοικοκυριών που «μας δίνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v