Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica: Η Ελλάδα σε περιβάλλον οικονομικής επιβράδυνσης διεθνώς

Ο πληθωρισμός κατέγραψε μικρή κάμψη ωστόσο αποτελεί κίνδυνο για την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων, σχολιάζουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Attica: Η Ελλάδα σε περιβάλλον οικονομικής επιβράδυνσης διεθνώς

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης επιβραδύνθηκε περαιτέρω το τρίτο τρίμηνο του 2022 στις μεγαλύτερες δυτικές οικονομίες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ (σε 1,9% ετησίως) και Ευρωζώνη (2,1% ετησίως), ενώ επιταχύνθηκε στην Κίνα (3,9% ετησίως).

Ο ρυθμός πληθωρισμού παραμένει ιδιαίτερα υψηλός, σε διψήφιο ποσοστό στην Ευρωζώνη το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, με τις νομισματικές αρχές να αυξάνουν το κόστος χρήματος προκειμένου να κάμψουν τις μεσοπρόθεσμες προσδοκίες κοντά στον στόχο πληθωρισμού, σύμφωνα με το Attica Economic Review Νοεμβρίου 2022.

Στο μηνιαίο report της Attica Bank που συντάσσεται σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ με τίτλο «Ισχυρή ανάκαμψη στο εννεάμηνο, ενόψει επιβράδυνσης και κινδύνων» επισημαίνεται ότι το υψηλό επίπεδο στις ενεργειακές τιμές και ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλούν αβεβαιότητα ενόψει της χειμερινής περιόδου, ενώ οι προσδοκίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων τήρησαν «στάση αναμονής» τον Νοέμβριο.

  • Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες, πλην της Τράπεζας της Ιαπωνίας, συνεχίζουν τις αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να επανέλθει η σταθερότητα των τιμών.
  • Το οικονομικό κλίμα ανέκαμψε ελαφρά στην Ευρώπη τον Νοέμβριο, ενώ σταθερότητα και ανακοπή της πτωτικής τάσης έδειξαν οι παγκόσμιοι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης και επιχειρηματικών προσδοκιών στις αρχές του τέταρτου τριμήνου του έτους.
  • Οι διεθνείς τιμές ενεργειακών αγαθών έδειξαν σχετική σταθερότητα τον Νοέμβριο, αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Το ευρώ ανέκτησε μέρος των απωλειών του έναντι του δολαρίου τον Νοέμβριο.
  • Το κόστος κεφαλαίου ανήλθε στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ υποχωρούν ελαφρώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τον Νοέμβριο, σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
  • Μεταξύ των προκλήσεων ξεχωρίζουν το αυξανόμενο κόστος χρήματος και η ανάγκη συντονισμένων μέτρων νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, αλλά ταυτόχρονα να αποφευχθεί o κίνδυνος ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ελληνική οικονομία: Ηπιότερη ανάπτυξη, ενισχυμένες επενδύσεις

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με σημαντικά ηπιότερο ρυθμό, κατά 2,8% ετησίως, το τρίτο τρίμηνο του 2022 (από 7,1% το δεύτερο τρίμηνο), κυρίως λόγω επιβράδυνσης της ανόδου των εξαγωγών (+0,9%) και της κατανάλωσης (+3,6%).

Οι επενδύσεις ενισχύθηκαν (+12,3%), ενώ μικρότερη επιβράδυνση κατέγραψε η άνοδος των εισαγωγών (+5,2%).

Ο πληθωρισμός κατέγραψε μικρή κάμψη σε μονοψήφιο ποσοστό στις αρχές του τέταρτου τριμήνου, για πρώτη φορά χαμηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ωστόσο αποτελεί κίνδυνο για την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων. Μια νέα έξαρση της υγειονομικής κρίσης διαφαίνεται ολοένα και λιγότερο πιθανή.

* Δείτε όλη την ανάλυση, πίνακες και γραφήματα, στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v