Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες επενδύσεις σε κτίρια γραφείων, πού κινούνται τα ενοίκια

Ανθεκτικότητα της ζήτησης για νέα κτίρια γραφείων καταγράφει έρευνα. Οι νέες αναπτύξεις και οι συμφωνίες. Διαφοροποίηση τιμών για τις περιφερειακές αγορές.

Νέες επενδύσεις σε κτίρια γραφείων, πού κινούνται τα ενοίκια

Προγραμματισμένες επενδύσεις σε κτίρια γραφείων αναμένεται να προσθέσουν επιπλέον 140.000 τ.μ. σύγχρονων εγκαταστάσεων στην εγχώρια αγορά την προσεχή τριετία, εκ των οποίων ήδη το 18% αυτών είναι προμισθωμένα.

Όπως προκύπτει από την τελευταία ανάλυση της εταιρείας Cushman & Wakefield Proprius, συνεχίζεται η επενδυτική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτικών ακινήτων, όπου παρά τη συγκυρία αύξησης κόστους κατασκευής και χρήματος, αλλά και της αλλαγής στο μοντέλο εργασίας, η ζήτηση παραμένει ισχυρή, εξαιτίας του ελλείμματος ποιοτικού στοκ.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, στο σύνολο του 2022 δρομολογήθηκαν επενδύσεις της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, ενώ στο γ’ τρίμηνο της χρονιάς 50 εκατ. ευρώ, ποσό που αν και υπολείπεται του αντίστοιχου διαστήματος του 2021, δεν καταδεικνύει επιβράδυνση αλλά διαφορετικό χρονισμό.

Σε σχέση με την προσφορά και τη ζήτηση, η ποιότητα παραμένει βασική απαίτηση και προτεραιότητα. Η αγορά γραφείων της ευρύτερης Αθήνας κατέγραψε 15 νέες συμφωνίες μίσθωσης σε συνολικό όγκο απορρόφησης 20.000 τ.μ., ανεβάζοντας τον μέχρι σήμερα όγκο στις 53.000 τ.μ. περίπου, στα ίδια επίπεδα με το 2021.

Η Λ. Κηφισίας αποτέλεσε την περιοχή με τις σημαντικότερες συμφωνίες στο γ’ τρίμηνο του 2022, καθώς προσμετρήθηκε η μελλοντική εγκατάσταση της PwC σε νέα υπερσύγχρονα γραφεία συνολικής επιφάνειας 22.500 τ.μ., μετά από σχετική συμφωνία με την Dimand. Όσον αφορά στους τομείς, οι κρατικές αρχές, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και οι εταιρείες τεχνολογίας επέδειξαν την υψηλότερη ζήτηση για χώρους γραφείων, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 65% του συνόλου των συναλλαγών.

Το μέσο ενοίκιο

Σύμφωνα με την έρευνα, για το γ’ τρίμηνο 2022, στο κέντρο της Αθήνας, η μέση τιμή ενοικίασης ανέρχεται σε 25 ευρώ/τ.μ. τον μήνα (24 ευρώ/τ.μ. τον μήνα στο γ’ τρίμηνο του 2021) και το μέσο prime yield σε 5,8%.

Στα βόρεια προάστια της Αθήνας (Λ. Κηφισίας, Αττική Οδός, Λ. Μεσογείων), η μέση τιμή ενοικίασης ανέρχεται επίσης σε 25 ευρώ/τ.μ. τον μήνα (23 ευρώ/τ.μ. τον μήνα στο γ’ τρίμηνο του 2021) και το prime yield σε 6% κατά μέσο όρο. Σε άλλα σημεία στα βόρεια προάστια (προς Εθνική Οδό), η μέση τιμή ενοικίασης ανέρχεται σε 16 ευρώ/τ.μ. τον μήνα (15 ευρώ/τ.μ. τον μήνα στο γ’ τρίμηνο του 2021) και το prime yield σε 7% κατά μέσο όρο.

Για τις οδικές αρτηρίες στα νότια της πόλης (Λ. Συγγρού, Λ. Βουλιαγμένης), η μέση τιμή ενοικίασης ανέρχεται σε 22 ευρώ/τ.μ. τον μήνα (19 ευρώ/τ.μ. τον μήνα στο γ’ τρίμηνο του 2021) και το prime yield σε 6,3% κατά μέσο όρο. Στους γραφειακούς χώρους στον Πειραιά, η μέση τιμή ενοικίασης ανέρχεται σε 18 ευρώ/τ.μ. τον μήνα (17 ευρώ/τ.μ. τον μήνα στο γ’ τρίμηνο του 2021) και το prime yield σε 6,9% κατά μέσο όρο.
Τέλος, για άλλες περιοχές, η μέση τιμή ενοικίασης ανέρχεται σε 13 ευρώ/τ.μ. τον μήνα και το prime yield σε 7,5% κατά μέσο όρο.

Συνολικά, το απόθεμα γραφειακών χώρων ξεπερνά τα 5 εκατ. τ.μ., η διαθεσιμότητα ανέρχεται σε 458.100 τ.μ., το pipeline έργων εκτιμάται σε 296.827 τ.μ., πάνω από 85.300 τ.μ. γραφειακών χώρων είναι υπό κατασκευή, το μέσο ενοίκιο ανέρχεται σε 19,8 ευρώ/τ.μ. τον μήνα και το prime yield σε 6,68%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v