Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ευρωπαϊκή αγορά ρεύματος μπαίνει ξανά στο... σχεδιαστήριο

Η Επιτροπή θα θέσει σε διαβούλευση πιθανόν στις 15 Δεκεμβρίου νομοθετική πρόταση, σε μια προσπάθεια να μην υπάρχει σύνδεση μεταξύ των τιμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Η ευρωπαϊκή αγορά ρεύματος μπαίνει ξανά στο... σχεδιαστήριο

Ένα θέμα-ταμπού για τις Βρυξέλλες αλλά και τον ACER (Οργανισμός της Ε.Ε. για τη συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας) φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον επανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση εντός της εβδομάδας.

Οι πληροφορίες μιλούν για τις 15 Δεκεμβρίου, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί. Ήδη έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για το θέμα αυτό, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, που έδειξε ότι το ισχύον μοντέλο δεν κατάφερε να προστατεύσει καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Η Κομισιόν ουσιαστικά, λένε οι πληροφορίες, θα θέσει σε δημόσιο διάλογο νομοθετική πρόταση για ένα νέο market design της ηλεκτρικής αγοράς, σε μια προσπάθεια να μην υπάρχει σύνδεση μεταξύ των τιμών του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου.

Πέρα από το ενδιαφέρον που έχει αυτή καθαυτή η πρόταση που θα κατατεθεί, έχει σημασία ότι και ο ACER έχει αρχίσει να «βάζει νερό στο κρασί του» και να συζητά την προοπτική αυτή πιο ενεργά. Έτσι, από την κάθετη θέση του, «κάτω τα χέρια από το target model», ετοιμάζει, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, τη δική του πρόταση που θα κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση της Κομισιόν.

Βέβαια, υπάρχουν φωνές Ευρωπαίων Ρυθμιστών, μεταξύ αυτών και η δική μας ΡΑΕ, που τάσσονται υπέρ της άποψης ότι το market design πρέπει να εκκινείται με πρωτοβουλία του ACER, γιατί έχει την τεχνοκρατική γνώση και την πολύ καλή κατανόηση για τον σχεδιασμό της αγοράς, συγκριτικά με την Κομισιόν. Πράγμα που δεν έγινε τελικά.

Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα και όλα θα εξαρτηθούν από τη μορφή και την έκταση των προτεινόμενων αλλαγών. Κρίνεται σημαντικό το γεγονός, από τη μία πλευρά, ότι έχει ανοίξει πανευρωπαϊκά η ανάγκη επανασχεδιασμού της χονδρεμπορικής ηλεκτρικής αγοράς, μάλιστα η Βρετανία ήταν η πρώτη που το έπραξε.

Από την άλλη, όμως, διατυπώνεται σκεπτικισμός για την υποδοχή που θα έχει ο προτεινόμενος ανασχεδιασμός, κυρίως από τις χώρες εκείνες που δεν εμφανίζονται πρόθυμες σε «αναταράξεις» των υφιστάμενων μοντέλων της αγοράς. Είτε γιατί λόγω ιδιοσυγκρασίας δεν ανταποκρίνονται άμεσα σε ριζικές αλλαγές, είτε γιατί αυτές δεν συμβαδίζουν με τα συμφέροντά τους. Φαίνεται, εξάλλου, χαρακτηριστικά και με το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v