Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στεγαστικά: Ο SSM φρενάρει αύξηση της περιμέτρου στήριξης

Οι τράπεζες δεν μπορούν να επιστρέψουν στον επόπτη με νέο σχέδιο πέραν αυτού που εγκρίθηκε για τα ευάλωτα νοικοκυριά διαμήνυσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες στον Χρήστο Σταϊκούρα.

Στεγαστικά: Ο SSM φρενάρει αύξηση της περιμέτρου στήριξης

Θέμα χρόνου φαίνεται να είναι από την πλευρά των τραπεζών οι ανακοινώσεις για το σχέδιο ελάφρυνσης των ευάλωτων δανειοληπτών με ενήμερα στεγαστικά δάνεια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της τρίωρης συνάντησης του Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών, παρουσιάστηκε το εγκεκριμένο από τον SSM σχέδιο για επιδότηση της μισής επιβάρυνσης της δόσης στεγαστικών δανείων, με την περίμετρο να καλύπτει έως 30.000 δανειολήπτες.

Αυτό είναι και το σχέδιο που θα προχωρήσει, καθώς τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι δεν είναι δυνατό να επιστρέψουν στον επόπτη με ένα νέο αίτημα το οποίο θα προβλέπει μεγαλύτερη περίμετρο στήριξης και άρα αυξημένο κόστος για τις ίδιες. Υπό αυτό το πρίσμα οποιαδήποτε περαιτέρω διεύρυνση του πακέτου θα πρέπει να «πληρωθεί» από τον προϋπολογισμό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις ζητήθηκε να γίνουν πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού, το προσεχές Σάββατο.

Οσον αφορά στις παρεμβάσεις στο μέτωπο επιτοκίων καταθέσεων και προμηθειών, έγινε σαφές στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πως δεν θα υπάρξει «ενιαία απάντηση» καθώς η κάθε τράπεζα θα λάβει τις αποφάσεις της ξεχωριστά και θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση (αύξηση επιτοκίων καταθέσεων, εξορθολογισμός προμηθειών) τους επόμενους μήνες, σε συνάρτηση και με τις εξελίξεις στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v