Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο ταχύτητες για την Golden Visa

Αναγωγή στις 500.000 ευρώ για συγκεκριμένες και σούπερ ακριβές περιοχές της χώρας προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να παράσχει άδεια διαμονής. Παραμένει το όριο για 250.000 ευρώ στην πλειονότητα της επικράτειας. Το νόημα του αθροίσματος.

Δύο ταχύτητες για την Golden Visa

Την τροποποίηση της κυρίαρχης κυβερνητικής πρότασης για διπλασιασμό του ποσού χορήγησης Χρυσής Βίζα, δηλαδή της δυνατότητας απόκτησης μέσω ακινήτου 5ετούς  άδειας παραμονής, επιβεβαίωσε χθες ο συναρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης. 

Η διαβάθμιση της αίτησης VISA από τις 250.000 ευρώ στις 500.000 ευρώ, όταν ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, δημιούργησε ισχυρές αντιδράσεις -κυρίως σε ό,τι αφορά τον οριζόντιο χαρακτήρα της- από μεσίτες και παράγοντες της αγοράς, οδηγώντας την κυβέρνηση σε επανεξέταση της ιδέας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, πριν το τέλος της χρονιάς αναμένεται η θεσμοθέτηση του νέου καθεστώτος, όπου στον «υψηλό συντελεστή» Χρυσής Βίζας θα τεθούν το αθηναϊκό κέντρο, τα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας, η Θεσσαλονίκη, η Σαντορίνη και η Μύκονος. Παραμένει υπό σκέψη αν σε αυτό το γκρουπ ενταχθούν επίσης η Χαλκιδική και άλλα νησιά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι το αθηναϊκό κέντρο έχει ήδη αλωθεί από αγορές επενδυτικών εταιρειών, που μέσω του καθεστώτος Golden Visa εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν θέση στην εγχώρια αγορά ακινήτων, προκαλώντας ωστόσο -έστω και εν μέρει- πίεση στο στεγαστικό ζήτημα. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η νομοθετική πρόταση για τις περιοχές Υψηλού Συντελεστή ενδέχεται να επιτρέψει αθροιστικά συμβόλαια -δηλαδή αγορά περισσότερων του ενός ακινήτου- ώστε να συμπληρωθεί η προϋπόθεση των 500.000 ευρώ για τη χορήγηση άδειας παραμονής. Το ίδιο εξάλλου μοντέλο λειτούργησε έως σήμερα καθώς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να εξασφαλίσουν την άδεια παραμονής με την αγορά ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, χωρίς κάποιον περιορισμό. Για παράδειγμα μπορούν να αποκτηθούν δύο, τρία ή και περισσότερα ακίνητα χαμηλότερης αξίας, αρκεί το άθροισμά τους να ξεπερνάει τις 250.000 ευρώ.

Προκειμένου να μην υπάρξει αιφνιδιασμός των επενδυτών, η Πολιτεία προσανατολίζεται να παράσχει χρονικό περιθώριο εφαρμογής των νέων συνθηκών έως το τέλος α' εξαμήνου του 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v