Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Folli Follie: Θύμα της κόντρας Τσιάρα-δικηγόρων η δίκη για το σκάνδαλο-μαμούθ

(upd) Ένα χρόνο κλείνει σε μερικές μέρες η δίκη για τη Folli Follie, χωρίς όμως η υπόθεση να... εκδικάζεται, εξαιτίας της κόντρας των δικηγόρων με το υπουργείο. Ο κίνδυνος παραγραφής και οι μεγάλες ευθύνες των δύο πλευρών, που προκαλούν αλγεινές εντυπώσεις.

Folli Follie: Θύμα της κόντρας Τσιάρα-δικηγόρων η δίκη για το σκάνδαλο-μαμούθ

Η υπόθεση της Folli Follie δεν είναι μια συνηθισμένη υπόθεση. Όχι μόνο γιατί στο επίκεντρό της βρίσκεται μία εταιρεία η οποία ήταν από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά brand names της Ελλάδας με υποκαταστήματα στο εξωτερικό, ούτε γιατί, κατά το κατηγορητήριο, αφορά διασπάθιση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η υπόθεση της Folli Follie δεν είναι συνηθισμένη γιατί ξεφεύγει από τα σύνορα της Ελλάδας, γιατί οι οικονομικές της απολήξεις (και ζημίες) είναι διεθνείς και γιατί εγείρονται ζητήματα για την αποτελεσματικότητα των οικονομικών ελεγκτικών μηχανισμών.

Κι όμως, η δίκη για αυτή την πρωτοφανή για τα ελληνικά οικονομικά δεδομένα υπόθεση κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, για λόγους που δεν αφορούν την ουσία της. Η δίκη της Folli Follie μοιάζει να είναι «θύμα» μιας διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δικηγόρων και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Τσιάρα, με σημείο αιχμής την αλλαγή του ποινικού κώδικα αναφορικά με τη μεταχείριση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και με την πληρωμή των δικηγόρων νομικής βοήθειας.

Το ιστορικό

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η δίκη ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, τον Ιανουάριο του 2022. Ωστόσο, από τότε μέχρι και σήμερα έγιναν μόλις 22 συνεδριάσεις. Από τον περασμένο Απρίλιο, δηλαδή τους τελευταίους οκτώ μήνες (!), η εκδίκαση της υπόθεσης παρέμεινε «παγωμένη», λόγω αποχής των δικηγόρων (με απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας) που διαμαρτύρονται καθώς η κυβέρνηση μετά τη δολοφονία Καμπανού ψήφισε νόμο βάσει του οποίου όσοι καταδικάζονται για αδικήματα που αφορούν εγκληματική οργάνωση δεν έχουν δικαίωμα αναστολής, δηλαδή εκτίουν την ποινή τους.

Ο έτερος λόγος της αποχής των δικηγόρων είναι η μη πληρωμή των δικηγόρων νομικής βοήθειας. Οκτώ μήνες αργότερα και μετά από αλλεπάλληλες διακοπές προκειμένου να εξευρεθεί μία λύση, οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποφάσισαν χθες την αναβολή της υπόθεσης για τον επόμενο... Ιούνιο, δηλώνοντας εν ολίγοις αδυναμία να τηρηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις δίκαιης δίκης.

Σε μία από τις σπάνιες φορές που έχει συμβεί κάτι τέτοιο, οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εξέδωσαν την απόφασή τους, η οποία συνοδεύθηκε από ένα μακροσκελέστατο σκεπτικό, που εκφωνήθηκε από έδρας εν είδει ανακοίνωσης. Στο σκεπτικό αυτό οι δικαστές επιρρίπτουν ευθύνες στον Δικηγορικό Σύλλογο που δεν έδωσε άδεια στους δικηγόρους που συμμετέχουν στην εκδίκαση της υπόθεσης να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, ενώ αφήνουν και αιχμές κατά των δικηγόρων της δίκης, οι οποίοι τίθενται υπέρ των διακοπών αλλά δεν δηλώνουν ότι θα παρίστανται στις επόμενες συνεδριάσεις παρά την απόφαση για αποχή. Οι δικαστές μάλιστα αφήνουν ανοιχτό και το ενδεχόμενο παραγραφής, λέγοντας ότι ήδη έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για κάποιες πράξεις…

«Δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής», υποστηρίζουν οι δικηγόροι

Το Euro2day.gr επικοινώνησε με την πλειονότητα των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής που παρίστανται στην υπόθεση, οι οποίοι σημειώνουν ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν την απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής καθώς τα αδικήματα είναι επαναλαμβανόμενα (φερόμενος χρόνος τέλεσης 2001-2018).

Το ίδιο υποστηρίζει και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός. «Όποτε υπάρχει ζήτημα παραγραφής, προφυλάκισης, λήξης 18μήνου, πάντοτε ο Δικηγορικός Σύλλογος δίνει άδεια στους εμπλεκόμενους δικηγόρους», σημειώνοντας ότι για τη δίκη της Folli Follie οι εμπλεκόμενοι συνήγοροι τον έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Για το θέμα μάλιστα εξέδωσε και ανακοίνωση ο ΔΣΑ επιμένοντας στις θέσεις του. Σημειώνει μάλιστα ότι «δεν αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο η συγκεκριμένη δίκη θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί διαφορετικά και κατ’ εξαίρεση και μας προκαλεί κατάπληξη η σχετική αναφορά του Δικαστηρίου».

Προξενεί βεβαίως απορία ότι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου φαίνεται να αγνοεί την άποψη των δικαστών ότι υπάρχει ζήτημα παραγραφής και να αρκείται στις διαβεβαιώσεις συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής.

Ως προς την ουσία της αποχής, ο κ. Βερβεσός υποστηρίζει ότι οι δικηγόροι δεν προτίθενται να υπαναχωρήσουν καθώς πρόκειται για μια διάταξη η οποία είναι κατάφωρα αντισυνταγματική. «Δεν είναι δυνατόν δύο άτομα που κάνουν γκραφίτι και συνεπώς δρουν ως εγκληματική οργάνωση και διαπράττουν το αδίκημα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας να τιμωρούνται με εγκλεισμό και να μην έχουν δικαίωμα αναστολής», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι υπήρχαν συζητήσεις με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τροποποίηση της διάταξης, ώστε το δικαστήριο να κρίνει εάν μπορεί να δοθεί ή όχι αναστολή, αλλά η κυβέρνηση εν ολίγοις «ανέκρουσε πρύμναν». Ως προς το έτερο σκέλος της αποχής που αφορά την πληρωμή των δικηγόρων νομικής βοήθειας , ο κ. Βερβεσός δηλώνει αμετακίνητος καθώς «οι συνάδελφοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και τρία χρόνια».

Τι ισχυρίζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ως προς το ζήτημα του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης δηλώνει «ανοικτό στον διάλογο» αλλά και σε νομοτεχνικές βελτιώσεις προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, χωρίς ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, να αλλοιώνεται ο πυρήνας και η ουσία της διάταξης, που στόχο έχει την προστασία των πολιτών. (σ.σ. όλα αυτά ενώ έχουν περάσει... 8 μήνες με αποχή των δικηγόρων!). Ως προς το έτερο σκέλος που αφορά στην πληρωμή των δικηγόρων νομικής βοήθειας, το Υπουργείο τονίζει ότι το θέμα έχει ουσιαστικά λυθεί καθώς προ 15νθημέρου ψηφίστηκε διάταξη η οποία προβλέπει την απόσπαση υπαλλήλων από το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εκκαθαριστούν οι οφειλές.

Το… δια ταύτα

Όπως είναι μάλλον προφανές, η αγορά, που συγκλονίστηκε από το σκάνδαλο, μάλλον και η ευρύτερη κοινή γνώμη, εμφανίζεται να αδιαφορεί για τα επιχειρήματα και τις δικαιολογίες των δύο πλευρών, εστιάζοντας στο μείζον: Πέρα από τις γνωστές σε όλους καθυστερήσεις στην απόδοση της ελληνικής δικαιοσύνης, προξενεί αλγεινή εντύπωση σε στελέχη της αγοράς και επενδυτές, ακόμη και μη θιγόμενους από την υπόθεση, η αδιαφορία των θεσμικών παραγόντων της Δικαιοσύνης για το γεγονός ότι μια μοναδικού βεληνεκούς υπόθεση, με διεθνείς διαστάσεις, που αμαύρωσε την εικόνα του ελληνικού Χρηματιστηρίου, προξενώντας τεράστιες απώλειες σε Έλληνες και ξένους επενδυτές, έχει παγώσει επί μήνες και κινδυνεύει να φτάσει, τουλάχιστον εν μέρει, στην παραγραφή.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, δε, είναι προφανές ότι θα ξεσπάσει πρωτόγνωρος σάλος, για τον οποίο οι εμπλεκόμενοι θα έχουν την πλήρη και απόλυτη ευθύνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v