Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις κρίσιμες αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Τι ζήτησαν τα funds για τη χρονική διάρκεια της ρύθμισης, με αντάλλαγμα μεγαλύτερο κούρεμα των δανείων.

Τρεις κρίσιμες αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Τρεις αλλαγές έρχονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών (Δεύτερη Ευκαιρία), οι οποίες έχουν προκύψει μετά από σχετικές διαβουλεύσεις και προτάσεις που έχουν καταθέσει οι εμπλεκόμενες πλευρές. Οι αλλαγές «κλείδωσαν», σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή στελεχών των servicers, την επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μ. Αθανασοπούλου, εκπροσώπων του ΚΕΑΟ και της ΑΑΔΕ, αλλά και του κ. Πλασκοβίτη από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η σύσκεψη έγινε σε καλό κλίμα καθώς όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών πρέπει να προχωρήσει, καθώς θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του ιδιωτικού χρέους.

Οι τρεις αλλαγές που δρομολογούνται και αναμένεται να ισχύσουν από τις αρχές του 2023 είναι οι εξής:

  • Η πρώτη αφορά το «καυτό» ζήτημα της απορριψιμότητας από την πλευρά των τραπεζών. Εως τώρα οι τράπεζες προχωρούν σε απόρριψη της ένταξης ενός ρυθμισμένου δανείου στην ολιστική ρύθμιση του εξωδικαστικού που μπορεί να σχετίζεται και με άλλα χρέη (εφορία, ταμεία). Οι δύο πλευρές (δημόσιο και τράπεζες) συμφώνησαν να αφαιρεθούν εντέλει τα ρυθμισμένα δάνεια από την οριζόντια εξωδικαστική ρύθμιση και να προχωρά για τα υπόλοιπα χρέη, αφού όμως συνυπολογιστεί το ποσό που καταβάλλει κάθε μήνα ο δανειολήπτης για την εξυπηρέτηση του δανείου.
  • Η δεύτερη αλλαγή αφορά στη χρονική διάρκεια της ρύθμισης όπως αυτή προκύπτει από το πλαίσιο, με ανταλλαγή μεγαλύτερο ποσοστό κουρέματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, τα ξένα funds, τα οποία έχουν επενδύσει στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ζητούν να αλλάξουν τα χρονικά όρια της ρύθμισης και δέχονται ως αντάλλαγμα να αυξηθεί το ποσοστό του κουρέματος. Αίτημα που γίνεται αποδεκτό από το οικονομικό επιτελείο. Σήμερα, ο εξωδικαστικός μηχανισμός δίνει 25ετή ρύθμιση για τα ανεξασφάλιστα δάνεια και 35ετή χρονική διάρκεια ρύθμισης για τα εξασφαλισμένα.
  • Η τρίτη βελτίωση αφορά τη διαγραφή των 35.000 αιτήσεων που εκκρεμούν καθώς οι οφειλέτες τις έχουν εγκαταλείψει σε κάποια από τα στάδια υποβολής. Υπάρχουν αιτήσεις που εκκρεμούν σε κάποιο στάδιο από τον Ιούλιο του 2020. Οι αιτήσεις αυτές θα ακυρωθούν όλες και οι οφειλέτες μπορούν να τις υποβάλουν εκ νέου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η επιτάχυνση των ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού αποτελεί ένα από τα θέματα της ατζέντας που συζητούν οι τράπεζες με το οικονομικό επιτελείο επί σειρά μηνών από το καλοκαίρι και μετά. Και οι δύο πλευρές, τράπεζες-κυβέρνηση, έχουν δεσμευθεί ότι θα πράξουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να τρέξει με πιο γοργούς ρυθμούς ο εξωδικαστικός, με στόχο τη διευθέτηση σε βιώσιμο επίπεδο μεγάλου μέρους του ιδιωτικού χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v