Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοιράζονται άμεσα επιδόματα 700 εκατ. ευρώ

Ερχονται οι πληρωμές για επιταγή ακρίβειας - επίδομα θέρμανσης. Παρατείνεται «ψαλιδισμένη» για τρεις μήνες η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Δίμηνη παράταση και για τα τέλη κυκλοφορίας.

Μοιράζονται άμεσα επιδόματα 700 εκατ. ευρώ

Ζεστό χρήμα σχεδόν 700 εκατ. ευρώ ρίχνει αύριο στην αγορά η κυβέρνηση, καταβάλλοντας σε εκατομμύρια δικαιούχους επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ και την πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης θα ζεστάνει τις τσέπες των καταναλωτών με 190 εκατ. ευρώ, ενώ στα 500 εκατ. ευρώ ανέρχεται η εφάπαξ ενίσχυση των 250 ευρώ που χορηγείται σε:

  • 1 εκατ. συνταξιούχους, με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ
  • 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ
  • 172.000 δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ

Έχει ήδη άλλωστε ξεκινήσει η καταβολή διπλού ΚΕΑ και 1,5 επιπλέον δόσης επιδόματος παιδιού σε:

  • 225.000 δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και
  • 800.000 δικαιούχους επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ.

Στο παζλ των επιδομάτων, η κυβέρνηση πρόσθεσε από τον Φεβρουάριο 650 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μοιραστούν σε 3,4 εκατ. νοικοκυριά υπό μορφή κάρτας αγορών από τον ερχόμενο Φεβρουάριο ενώ χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε παράταση τόσο για την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης όσο και για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν περιθώριο να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του επόμενου έτους έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023, με την παράταση να αφορά και την προθεσμία κατάθεσης πινακίδων. Αυτό σημαίνει στην πράξη πως όσοι σκόπευαν να καταθέσουν τις πινακίδες τους (ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ) θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα οχήματά τους έως και τις 28 Φεβρουαρίου, χωρίς να κινδυνεύουν με τη βεβαίωση προστίμου ισόποσου με τα τέλη κυκλοφορίας (που δεν θα καταβάλουν).

Στο μέτωπο του πετρελαίου θέρμανσης, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε παράταση της κρατικής επιδότησης για τρεις ακόμα μήνες. Αρχικά η επιδότηση των 25 λεπτών (μαζί με τον ΦΠΑ) είχε οριστεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου με δυνατότητα παράτασης. Η παράταση ανακοινώθηκε αλλά η επιδότηση ψαλιδίζεται στα 15 λεπτά με ΦΠΑ καθώς στο μεταξύ οι τιμές λιανικής στο πετρέλαιο θέρμανσης έχουν υποχωρήσει από το 1,40 ευρώ ανά λίτρο στο 1,14 ευρώ ανά λίτρο, συνυπολογιζομένης της επιδότησης των διυλιστηρίων με 7,5 λεπτά το λίτρο, η οποία ισχύει έως το τέλος Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v