Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρυθμίστηκαν χρέη 260 εκατ. ευρώ στα Ταμεία από 43.000 οφειλέτες

Χρήση των νέων διατάξεων που αυξάνουν τις δόσεις της πάγιας ρύθμισης χρεών και βάζουν στο ράφι τις ποινικές διώξεις έσπευσαν να κάνουν μικροοφειλέτες. Νέα ευνοϊκή διάταξη παγώνει τα επιτόκια. Ξεκινά σαφάρι ελέγχων.

Ρυθμίστηκαν χρέη 260 εκατ. ευρώ στα Ταμεία από 43.000 οφειλέτες

Περισσότεροι από 43.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ έχουν κάνει χρήση της νέας ρύθμισης των 24 δόσεων, διακανονίζοντας ποσά που αγγίζουν τα 260 εκατ. ευρώ. Πλέον, και μετά τη νέα διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας με τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, παγώνει για ένα χρόνο το επιτόκιο στο οποίο επιβαρύνονται οι ρυθμισμένες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο 5,5%, ήτοι το επιτόκιο που ίσχυε στις 13 Σεπτεμβρίου του 2022. Για τις αρρύθμιστες οφειλές, το επιτόκιο διαμορφώνεται για το ίδιο διάστημα στο 8,5%.

Έτσι, πλέον, και με δεδομένη τη διάταξη που προβλέπει παύση των ποινικών διώξεων, εφόσον οι δόσεις της ρύθμισης εξυπηρετούνται εμπρόθεσμα, το υπουργείο Εργασίας προσφέρει 3 ισχυρά κίνητρα στους οφειλέτες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι εφόσον δεν ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των αναγκαστικών εισπράξεων.

Το ενδιαφέρον πάντως των οφειλετών για τις 24 δόσεις είναι ιδιαίτερο. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής της νέας πάγιας ρύθμισης, εντάχθηκαν ήδη 30.153 οφειλέτες, ενώ άλλοι 13.271 που ήταν στη ρύθμιση των 12 δόσεων επέλεξαν αυτή των 24. Συνολικά, εντάχθηκαν προς ρύθμιση σε 24 δόσεις 261,14 εκατ. ευρώ.

Έτσι, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε μια ακόμη ευνοϊκή διάταξη, προκειμένου αφενός να κάνει πιο ελκυστικό τον διακανονισμό των οφειλών, κυρίως για τους μικροοφειλέτες, εξασφαλίζοντας επιτόκια αποδεσμευμένα από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τουλάχιστον για ένα χρόνο, αφετέρου να δείξει προς όλες τις πλευρές πως πρόκειται για μια τελευταία ευκαιρία, πριν από την έναρξη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Να σημειωθεί άλλωστε ότι εφόσον το ποσό ενταχθεί σε ρύθμιση, προβλέπεται και η παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος του οφειλέτη, με τη σχετική δικογραφία να τίθεται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Αναλυτικά, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας «παγώνουν» αναδρομικά από τις 13 Σεπτεμβρίου 2022 και για ένα χρόνο τα επιτόκια με τα οποία επιβαρύνονται οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία.

Στόχος της διάταξης -που έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης ρύθμισης του Υπουργείου Οικονομικών για τα επιτόκια των ρυθμίσεων προς την Εφορία- είναι να αποτραπεί η μεγάλη επιβάρυνση των πολιτών που έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και επιθυμούν να τις ρυθμίσουν.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο προχώρησε στη συγκεκριμένη διάταξη προκειμένου να εναρμονιστεί με αντίστοιχη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για τις οφειλές προς την εφορία, με δεδομένο τόσο το ότι το επιτόκιο που επιβαρύνει ένα πλάνο ρύθμισης καθορίζεται κατά τη χρονική στιγμή της αίτησης ρύθμισης, όσο και ότι η αύξηση του πληθωρισμού έχει οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια.

Έτσι, η ρύθμιση ορίζει πως τα επιτόκια «παγώνουν» και παραμένουν για ένα έτος στο ύψος που διαμορφώθηκαν την 13η Σεπτεμβρίου 2022. Τα επιτόκια των ήδη ενεργών (όσων εκκίνησαν μέχρι και τον Σεπτέμβριο) ρυθμίσεων είναι σταθερά και δεν επηρεάζονται ούτε από τις ενέργειες της ΕΚΤ άρα ούτε και από τη νέα διάταξη.

Πρακτικά, η νέα διάταξη οδηγεί σε επιτόκιο για τα ρυθμισμένα χρέη 5,5%, ήτοι 5% βάσει της ρύθμισης, συν 0,5% λόγω του επιτοκίου της ΕΚΤ, όπως αυτό ήταν πριν από τις 13/9/2022 και όχι 2%, όπως είναι σήμερα. Αντίστοιχα, για τα χρέη που βρίσκονται εκτός ρύθμισης, το επιτόκιο «παγώνει» για ένα χρόνο στο 8% συν 0,5%, ήτοι 8,5%.

Μετά και την ψήφιση της σχετικής διάταξης, σήμερα, αναμένεται αγώνας δρόμου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για τον επανυπολογισμό των δόσεων και στη συνέχεια «σαφάρι» προκειμένου να εισπραχθούν κάποια από τα συνεχώς αυξανόμενα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τελευταία διαθέσιμη έκθεση του ΚΕΑΟ, στο τέλος Σεπτεμβρίου, το συνολικό χρέος στο ΚΕΑΟ ήταν 45,46 δισ. ευρώ. Οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 356.208 και το ρυθμισμένο ποσό ξεπερνούσε τα 4,2 δισ. ευρώ. Ειδικά στην «πάγια» ρύθμιση των 12 δόσεων τότε είχαν καταγραφεί 97.559 ενεργοί οφειλέτες που κατέβαλαν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις τους, με το συνολικά ρυθμισμένο ποσό να ανέρχεται στα 578.464.106 ευρώ. Μέσα σε ένα τρίμηνο, το χρέος είχε αυξηθεί κατά 2,06 δισ. ευρώ, αποκλειστικά από την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v