Τουρισμός: Γιορτές σε ρυθμούς... 2019 στους ορεινούς προορισμούς

Η πληρότητα στα ξενοδοχεία των δημοφιλών χειμερινών προορισμών διαμορφώνεται σε επίπεδα άνω του 80% κατά μέσο όρο. Εντονη ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό. Ανάρπαστα τα Airbnb.

Τουρισμός: Γιορτές σε ρυθμούς... 2019 στους ορεινούς προορισμούς

Σε ημέρες του 2019 παραπέμπει η ζήτηση στους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της χώρας, όπου η πληρότητα που καταγράφεται στα ξενοδοχεία και στα καταλύματα τύπου Airbnb προσεγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις το απόλυτο 100%. Εντονη κινητικότητα διαπιστώνεται και στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που φαίνεται ότι φέτος θα κερδίσουν το ριμπάουντ, επιστρέφοντας σε συνθήκες κανονικότητας, ενώ την τιμητική τους έχουν και οι παραδοσιακά αγαπημένοι προορισμοί του εξωτερικού για εκείνους που επιλέγουν αποδράσεις εκτός των ελληνικών συνόρων.

Οι ορεινοί προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας, με αιχμή την Αράχοβα, τα Καλάβρυτα, το Πήλιο, τα Ζαγοροχώρια και το Μέτσοβο, καθώς και όσοι διαθέτουν θεματικά πάρκα, όπως η Δράμα και τα Τρίκαλα, βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των Ελλήνων ταξιδιωτών, με την πληρότητα για το 15νθήμερο των εορτών να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο γύρω στο 80% και κάποιες περιοχές να έχουν ήδη αγγίξει το 100% για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Φέτος η ζήτηση διαμορφώνεται σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα του 2019, πριν από την πανδημία. Σε κάποιους προορισμούς όπως η πόλη των Ιωαννίνων και το Μέτσοβο, η πληρότητα προσεγγίζει το 100%, ενώ μεγάλη ζήτηση καταγράφεται και για τα Ζαγοροχώρια, τα Τζουμέρκα και την Κόνιτσα», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης.

Με χαμηλότερη ταχύτητα κινείται για την ώρα, πάντως, η ζήτηση για το τριήμερο των Φώτων και οι επιχειρηματίες του κλάδου ποντάρουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, αλλά και στις καιρικές συνθήκες προκειμένου να δουν τα καταλύματά τους γεμάτα όχι μόνο για τις ημέρες των εορτών, αλλά και για τα ενδιάμεσα διαστήματα κατά τα οποία οι πληρότητες διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, γύρω στο 60%-70%.

«Υπάρχει ισχυρή ζήτηση για την περίοδο των εορτών, αν και για την ώρα, λόγω των καιρικών συνθηκών, η κίνηση είναι πιο περιορισμένη σε σχέση με πέρυσι. Η πληρότητα κινείται σε επίπεδα άνω του 95% για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ωστόσο, τις υπόλοιπες ημέρες το ποσοστό περιορίζεται στο 70%. Το θέμα είναι να δούμε πώς θα εξελιχθεί η σεζόν από τις 8 Ιανουαρίου και μετά», τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων Κωνσταντίνος Δαφαλιάς.

Πάντως, το υψηλό ενεργειακό κόστος, όπως εξηγούν στο Εuro2day.gr οι επιχειρηματίες, έχει συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές των δωματίων στα ξενοδοχεία, με την αύξηση να κινείται σε κάποιες περιπτώσεις σε ποσοστό πέριξ του 10% σε σχέση με πέρυσι και ένα δίκλινο δωμάτιο να διατίθεται από 70 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

«Αυτή τη στιγμή, η πληρότητα διαμορφώνεται γύρω στο 80%-85%, ωστόσο, με βάση τις εκτιμήσεις μας και τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, θα υπερβεί το 95%. Υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα δωμάτια με ένα εύρος τιμών από 70 έως 140 ευρώ», επισημαίνει ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Σε εορταστικούς ρυθμούς έχουν επανέλθει και τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, που παραδοσιακά, πριν από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού, αποτελούσαν δημοφιλείς προορισμούς για την περίοδο των εορτών όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για τους ξένους ταξιδιώτες. Ενδεικτική της επαναφοράς των δύο πόλεων σε προ-Covid ρυθμούς είναι η έντονη κινητικότητα από ξένους τουρίστες, με τους Ισραηλινούς να είναι η πρώτη αγορά για την Αθήνα την περίοδο των εορτών και τους Βαλκάνιους να «ψηφίζουν» Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάντως, η ζήτηση για τα οργανωμένα πακέτα εντός Ελλάδας είναι κοντά στα επίπεδα του 2019 και η συντριπτική πλειονότητα αφορά οδικούς προορισμούς. Σε ό,τι αφορά τα αεροπορικά ταξίδια, μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται για τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, τη Χίο, τη Ρόδο και την Κω.

Ζήτηση για το εξωτερικό

Στην προ-πανδημίας κανονικότητα επιστρέφει σταδιακά και η ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό, με τις πτήσεις που πετούν για μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις να είναι σχεδόν γεμάτες και τα ταξιδιωτικά γραφεία να έχουν σχεδόν «ξεπουλήσει» τα οργανωμένα πακέτα τους για τους προορισμούς της Γηραιάς Ηπείρου. Βέβαια, όπως επισημαίνει στο Euro2day.gr ο Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας, FedHATTA, η διαθεσιμότητα των προσφερόμενων αεροπορικών θέσεων είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με το 2019. Σε γενικές γραμμές, το κόστος του πακέτου έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο από 15% έως 20%, κυρίως λόγω του κόστους των ξενοδοχείων και λιγότερο λόγω των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων.

Στην κορυφή των προτιμήσεων των ταξιδιωτών βρίσκεται με διαφορά το Λονδίνο, με το Παρίσι να έπεται και προορισμούς όπως η Πράγα, η Βιέννη, η Βουδαπέστη, το Βερολίνο, η Σόφια, το Μόναχο, η Ρώμη και οι Βρυξέλλες να ακολουθούν, συγκεντρώνοντας έντονη ζήτηση. Μεγάλη κινητικότητα διαπιστώνεται και για τη Γενεύη, το Ντίσελντορφ, τη Ζυρίχη και την Κωνσταντινούπολη, ενώ από τους εκτός Ευρώπης προορισμούς ξεχωρίζουν η Αίγυπτος, το Ντουμπάι, η Κούβα, το Βιετνάμ, οι ΗΠΑ και η Ταϊλάνδη.

Καλπάζει το Airbnb

Σχεδόν γεμάτα είναι τα καταλύματα που διατίθενται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb, με τα ποσοστά της πληρότητας στο σύνολο των δημοφιλών ορεινών προορισμών να κινούνται ήδη από τα μέσα του Νοεμβρίου σε επίπεδα άνω του 80% και πλέον σε πολλές περιοχές αγγίζουν το 100%. Την ίδια στιγμή, οι τιμές, όπως διαπιστώνεται από τις πλατφόρμες, είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στην Αράχοβα, τον κορυφαίο ίσως ορεινό προορισμό για τους Έλληνες ταξιδιώτες, οι κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων (23/12-26/12) και για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς (30/12/-2/1) υπερβαίνουν το 85% και 80% αντίστοιχα.

Γεμάτα είναι όλα τα καταλύματα τύπου Airbnb στο Μέτσοβο, όπου η δυναμική του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι μικρή. Οι κρατήσεις φτάνουν το απόλυτο 100% για τις ημέρες των Χριστουγέννων και το 97% για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που παρατηρείται στα Ιωάννινα, με το ποσοστό πληρότητας αυτή την περίοδο να διαμορφώνεται για τις ημέρες των Χριστουγέννων στο 99% και ελάχιστα ακίνητα να είναι διαθέσιμα προς μίσθωση, ενώ για την Πρωτοχρονιά το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 93%.

Την τιμητική της θα έχει και φέτος η Πελοπόννησος. Μεγάλη κινητικότητα σημειώνεται στα Καλάβρυτα, όπου οι κρατήσεις αγγίζουν το 92% για τα Χριστούγεννα και το 97% για την Πρωτοχρονιά. Ισχυρή είναι η ζήτηση και για τα Τρίκαλα Κορινθίας, με την εγγύτητά τους στην Αθήνα να αποτελεί σημαντικό ατού για την προσέλκυση των ταξιδιωτών. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η πληρότητα για τα Χριστούγεννα αγγίζει το 95%, ενώ για την Πρωτοχρονιά το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 92%. Εντονη ζήτηση καταγράφεται και στους χειμερινούς προορισμούς του Νομού Αρκαδίας, με τις κρατήσεις στη Δημητσάνα, στο Λεβίδι, στη Στεμνίτσα και στα Λαγκάδια να κυμαίνονται από 80% έως και 100% για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων βρίσκεται και το Καρπενήσι. Η πληρότητα στα καταλύματα τύπου Airbnb για τις ημέρες των Χριστουγέννων έχει αγγίξει το 85%, ενώ για την Πρωτοχρονιά το αντίστοιχο ποσοστό κινείται στο 68%. Το 97% για τα Χριστούγεννα αγγίζει, την ίδια στιγμή, η πληρότητα στην Καλαμπάκα, ενώ για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, το ποσοστό των κρατήσεων κυμαίνεται στο 84%. Υψηλά ποσοστά κρατήσεων καταγράφονται και στα ορεινά της Μαγνησίας. Στη Μακρινίτσα, η πληρότητα για τα Χριστούγεννα αγγίζει το 87%, ενώ για την Πρωτοχρονιά το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 85%. Στην Πορταριά, οι κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων αγγίζουν το 85%, ενώ για την Πρωτοχρονιά η πληρότητα φτάνει το 88%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v