Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς βλέπει η αγορά τη συμφωνία για το πλαφόν στο αέριο

Στην τιμή που συμφωνήθηκε και στο χρονικό σημείο που θα ξεκινήσει, εστιάζει η εγχώρια αγορά. Οι πολλές παράμετροι που οδηγούν στην ενεργοποίηση και πόσο εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσει τις τιμές.

Πώς βλέπει η αγορά τη συμφωνία για το πλαφόν στο αέριο

Η πρώτη επίσημη αντίδραση της ελληνικής αγοράς για το πλαφόν στο φυσικό αέριο προέρχεται από τη Helleniq Energy. «Θετικό» το χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Σιάμισιης, διατυπώνοντας, παράλληλα, συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματά του στην αγορά.

Μιλώντας χθες το βράδυ σε εκπροσώπους του Τύπου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Helleniq Energy, ο κ. Σιάμισιης εμφανίσθηκε με συντηρητική προσέγγιση. «Το πόσο θα λειτουργήσει αυτό στο να μειώσει την πραγματική τιμή στην αγορά θα το δούμε. Ότι θα επηρεάσει, θα επηρεάσει, δεν υπάρχει αμφιβολία. Όμως, η εμπορική συναλλαγή θέλει δύο. Εγώ λέω θα αγοράσω στα 180 ευρώ τη μεγαβατώρα, αν ο άλλος δεν μου πουλά στα 180 ευρώ, τι θα κάνω;».

Ο μάνατζερ της Helleniq Energy τάχθηκε υπέρ της ανάγκης διαχείρισης των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, «έχουν φύγει οι τιμές στον Θεό», είπε χαρακτηριστικά, κι αυτό επηρεάζει και τη λειτουργία των διυλιστηρίων. «Νομίζω ότι έχει μπει μια λογική διαχείρισης», επισήμανε, αν και το πρόβλημα παραμένει, δεν είναι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στην ίδια γραμμή. Ο ίδιος, πάντως, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, γιατί προμηθεύεται αέριο από πολλές πηγές, σε αντίθεση με την Κεντρική Ευρώπη, που «βρίσκεται σε τραγική κατάσταση», όπως είπε.

Από την άλλη πλευρά, και τα μηνύματα που έρχονται από την αγορά και δη τους ηλεκτροπαραγωγούς εμπεριέχουν αρκετές επιφυλάξεις, που στηρίζονται στους αστερίσκους της χθεσινής συμφωνίας για το πλαφόν. Πρώτα πρώτα, όπως υπογραμμίζεται, η εφαρμογή του πλαφόν θα ξεκινήσει στις 15 Φεβρουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι ο χειμώνας θα οδεύει προς το τέλος του. Άρα, χάνονται ουσιαστικά τα συνολικά οφέλη από την άμεση επιβολή του.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε μία τιμή η οποία απέχει από τις σημερινές που διατηρούνται χαμηλές, καθώς φαίνεται ως τώρα ότι ο χειμώνας είναι ήπιος σε όλη την Ευρώπη. Το εύρος τους κυμαίνεται στα 110-130 ευρώ τη μεγαβατώρα. Συνδυαστικά με τους υπόλοιπους όρους για τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου, δηλαδή, το όριο των 180 ευρώ να τεθεί σε ισχύ μόνο αν η διαφορά τιμής με τις παγκόσμιες τιμές του LNG είναι μεγαλύτερη των 35 ευρώ και να διατηρηθούν οι τιμές στο συμβόλαιο TTF του επόμενου μήνα πάνω από τα δύο ανώτατα όρια (180 ευρώ και 35 ευρώ) για τρεις ημέρες, ώστε να ενεργοποιηθεί το πλαφόν, οδηγούν τους ηλεκτροπαραγωγούς στην εκτίμηση ότι δεν θα έχει καμία δράση πάνω στις τιμές της αγοράς. «Πρόκειται για τέσσερα διαφορετικά πράγματα, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να επηρεάσουν προς τα κάτω τις τιμές στην αγορά», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Ο μόνος λόγος για την εφαρμογή του νέου μηχανισμού, συμφωνούν οι ηλεκτροπαραγωγοί, είναι για να αποφευχθούν οι ακρότητες και τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στις τιμές του αερίου, όπως αυτές του περασμένου Αυγούστου, που έφθασε και τα 350 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται από τα πρώτα σχόλια της αγοράς ότι έτσι όπως σχεδιάστηκε ο νέος μηχανισμός δεν θα εξυπηρετήσει την προσδοκώμενη στόχευσή του, να αποκλιμακωθούν οι τιμές φυσικού αερίου προς όφελος των καταναλωτών. Είναι τέτοια τα «αν και εφόσον» που περιλαμβάνει, με αποτέλεσμα να εκφράζεται σκεπτικισμός και προβληματισμός για τα πραγματικά οφέλη του. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v